Szakértőktől...


Magyar nyelven eddig egyetlen könyv jelent meg a baba jelbeszédről, ami egy angol szerzőpáros irása. Linda Acredolo és Susan Goldwin pszichológusnők könyve, a cime: Babajelek. Angliában ők foglalkoznak a babajelek tanulmányozásával a legrégebben. Rengeteg kutatást és kisérletet végeztek már a témában.


Összegyűjtöttem a könyvből néhány érdekes részletet, ami segithet egy kicsit tudományos szemszögből is megérteni, miért is segiti a beszédfejlődést a babajelek használata. 

 

 

 

"Segit a gyereknek hamarabb megtanulni beszélni


Könnyű azt megérteni, hogyan csökkenti a Babajelek használata a frusztrációt. De ez nem minden. Azok a babák, akikkel a szüleik használnak jeleket, hamarabb megtanulnak beszélni, és nagyobb szókinccsel rendelkeznek.

Egyik kisérletünkből kiderült, hogy a babajelezők két éves korukban átlagosan 50-nel több szót ismernek, mint jeleket nem használó kortásraik. Ráadásul ez az előny nem tűnik el az idővel. Egy évvel később, 3 éves korukban a babajelezők mind beszédben, mind szövegértésben, már a 4 évesek szintjéhez álltak közelebb!"

 

 

"Miért sajátitják el a babajelezők a nyelvet gyorsabban?


A kisbabák agyában születéskor átlagosan kb. 100-200 milliárd idegsejt található. Születéskor azonban még nincs jelen ezeknek az idegsejteknek trillió és trillió kapcsolata. Ezek a kapcsolatos teszik képessá az idegsejteket és bennünket gondolataink rendezésére, és a nyelv elsajátitására.

 

 

Hogyan keletkeznek ezek a kapcsolatok?


Létrejöttük és folyamatos létük a gyerek világról szerzett tapasztalatain alapul. Minél többet találkozik egy gyerek gondolatokat provokáló tárgyakkal, cselekményekkel, problémákkal, annál több kapcsolat jön létre és erősödik meg az agyában.

 

Ez az alapelvnagyon fontos a babajelek és a beszélni tanulás közti viszony megértésében. Amikor a baba rájön, hogy a jel alkalmas arra, hogy sikerrel használja egy meghatározott cél érdekéen, az agy gondolkodásért és nyelvi kifejezésért felelős területe finomodik, fejlődik. Ez a kifinomult agyi tevékenység aztán segit a babát a következő nyelvi probléma megoldásában, és igy tovább.

 

A babajelek használata olyan "nylevgyakorlási" lehetőséget nyújt a gyerek számára, ami nélkül a fenti leirt változások hónapokig váratnak magukra, amikor a gyerek már képes lesz szavakat mondani. A babajelek használata a fogalmi gondolkodás kialakulását is elősegiti."

 

"Röviden összefoglalva két évtizedes tudományos kutatásunkat, meggyőzően állithatjuk, hogy ha a babákat bátoritjuk a babajelek használatára, az nemcsak jobb kommunikációhoz vezet, még mielőtt a szavak ideje eljönne, hanem megkönnyiti a beszédtanulást is."

 

 

"Kérdés: -Megállithatja-e a babajelek használata a gyermekemet a beszélni tanulásban?

Az anyósom azt mondja, "Ha a gyerek megkapja, amit akar, anélkül, hogy szavakat használna, soha sem fog megtanulni beszélni!" Mit feleljek erre?

Válasz: -Sokan félnek ettől, mielőtt közvetlen tapasztalatokat szereznének a témában, vagy megismerkednének a kutatás eredmányeivel. A mi válaszaink a következők:

Jól megtervezett kutatásunk megmutatta, hogy az ellenkezője igaz. Amikor babajeleket használó és nem használó gyerekeket összehasonlitottunk, minden teszt azt mutatta, hogy a babajelezők sokkal jobban haladtak a nyelvi készségek elsajátitásában, mint jeleket nem használó kortársaik. "