A kisbabák beszédfejlődésével és kommunikációjával kapcsolatban olvastam néhány érdekes dolgot.  Egy svéd orvos kutatásai eredményeképpen azt mondja, hogy a csecsemők "testbeszéde" már születésüktől kezdődően létezik. Az orvos szerint pl. már egy újszülött is különbséget tesz tárgyak és személyek között. Korábban azt hitték - mondja - hogy az újszülöttek mozgása csak rendszer nélküli reflexekből áll. Mára azonban már bizonyitott tény: a kezdetektől mindent tudatosan irányit az agyműködés. A felnőttek esetében már régóta köztudott, hogy az ember végtagjaival folyamatosan bizonyos testbeszédet végez. Ez a beszéd a születésünktől kezdve létezik.

 

Daniel Stern amerikai pszichológusnő nézete szerint a babáknál az alső életévben zajlik az "Én" megismerése, önmagunk felfedezése. Több szakaszra osztotta ezt a megismerési időszakot, melyből egyet emelnék ki. A 7-9 hónaptól a 12-18 hónapig tartó időszakot így hívja: "A gondolatok világa". Ekkor a kicsi felfedezi, hogy érzelmeket, vágyakat, gondolatokat tud közölni másokkal, hogy mások megértik őt, és ő is megért másokat. Tehát ebből is láthatjuk, hogy az ekkora korú babák már komoly közlési vággyal rendelkeznek, azaz akarnak, és kommunikálnak is velünk. Ki-ki a maga módján. Gondoljunk csak bele, hogy már a csecsemő is jelez nekünk testbeszédével. Például, ha tágra nyitja szemecskéit, akkor biztosan érdeklősik valami iránt, hallani szeretne valamit tőlünk. Ha felénk nyújtja a kezét, - figyelmet kér, játszani akar, szeretné, ha vele foglalkoznánk. Ha kezét az arcához rakja, nagy valószinűséggel éhes. Idősebb korban pedig jön az integetés - pápá, tapsolás, és egyéb jelek.

 

Elindul az utánzás is. A kisbabák nagyon szeretik az utánzást. Ez által tanítjuk meg nekik, hogyan tapsoljanak, vagy intsenek pápá-t. Onnantól kezdve, hogy ezt felfedezék, a felnőttek dolgai érdekesebbek lesznek, és anya étele is biztosan finomabb!
De arra, hogy mindezt a sok dolgot, ami a fejecskéjükben kavarog, szavakkal is ki tudják fejezni, még várni kell. De mindaddig sem kell tétlenül várakoznunk. Próbáljuk meg fejleszteni kisbabánk ezen képességeit.


Tanulmányok szerint azok a csecsemők, akik baba jeleket használtak/használnak, sokkal korábban kezdenek el mondatokat alkotni. Erre nem kell várni a beszédig, már a jelekkel is képesek rövid mondatok kifejezésére. Például ha meg tudja mutatni, hogy: Kérek "MÉG" "TEJET"!, vagy "APA" "DOLGOZIK", ez már mondatalkotás. Azok a gyerekek tehát, akik jeleket használnak, ezzel is jelentős előnyre tesznek szert a beszédfejlődésben, nem jelelő társaikkal szemben. Hiszen a beszéd elindulásánál már rendelkeznek ezzel a képességel, hogy fogalmakat összekapcsolva fejezzék ki gondolataikat. Ez pedig nagyban meggyorsithatja a beszéd elsajátitásának folyamatát.