Még mindig ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban kutakodtam a minap, hogy a kisgyerek születésüktől fogva milyen módszerekkel kommunikálnak még a beszéd megjelenése előtt. A sirásról  tudjuk, hogy az egyik legelső és legerőteljesebb kommunikációs forma a baba részéről. Főleg az első időszakban.

 

De kellően odafigyelünk a többi jelzésre is? Hogy a siráson kivül még mennyi mennyi jelet használnak, lehet, hogy az ember bele sem gondol igazán. És abba, hogy ez is egyfajta “jelbeszéd” arra, hogy megértessék magukat. Ezeket a jeleket szinte természetesnek vesszük  - mert hát azok is.

 

Ha valakinek esetleg kételyei merülnének fel azzal kapcsolatban, hogy a baba jelbeszéd nem egy természetesen is kialakult dologra épül, akkor ime, egy kis összeállitás arról, hogy milyen sok kézjel és gesztus, amit a babák maguktól - úgymond - ösztönösen is használnak. A baba jelek használata csupán ezeket támogatja, erősiti, még több eszközt adva “a baba kezébe” ahhoz, hogy könnyebben tudathassa velünk, mit gondol, érez, szeretne.


Az evolúció során kialakult legelső jelzése arra, hogy a felnőttek figyelmét felhivják magukra - a kiabálás. Ha úgy érzi, hogy bajban van, a “legprimitivebb” és legegegyszerűbb eszköz arra, hogy segitséget kérjen, a kiabálás. Ez az ami a kisbabáknál legelsőként, ösztönösen jelenik meg.

A 2., 3. hónapos kortól már kedvesen visszamosolyognak a gyengédségre, és törődésre reagálva. Ezzel is kapcsolatot teremtenek a felnőttekkel, mert ez egy visszajelzés arra, hogy örömét kifejezze, azért, mert törődsz vele.

Na és ott vannak a kézmozdulatok, melyekkel a babák kifejezik érzelmeiket, vágyaikat.

 

Felnyújtja a kezét vagy erősen  kapaszkodik, mert a közelségedre vágyik.

 

Szeretné magát biztonságban érezni. Szoptatás közben, mikor az öledben tartod őt, a hajadba kapaszkodik, vagy kezét a nyakad köré fonja. Esetleg kicsi kezével az ujjadat fogja.

9 hónapos korától pedig, hogy jobban megismerjen, és megtapasztalja, milyen vagy, például az ujjait a szádba teszi, vagy megtapogatja a szemüvegedet. Értékeld az ismerkedés irányába tett lépésiket!

 

9 hónaposan odahozza neked a játékot, hogy segits neki elinditani.

 

Vagy ráteszi a kezed a felhúzható kisautóra, mert azt szeretné, ha újra működtetnéd. Ezzel a gesztussal biztos, hogy azt szeretné a tudtodra adni, húzd fel neki a kisautót, mert ez neki még túl nehéz

 

Kb. a 10. hónaptól  már pontos jelzései vannak arra, hogy felhivja a figyelmedet.

 

A mutatóujjával mutat arra a játékra, amit szeretne. Amikor meghallja a tűzoltó autó szirénáját az utcáról, az felkelti a figyelmét. 10-12 hónaposan pedig pedig már a kezét is felemeli ebben az esetben, ezzel jelezve neked, hogy “Kérlek, emelj fel, és vigyél oda! Látni szeretném, mi történik!”

 

A figyelem fontossága

 

1 éves kor előtt a gyerekek még nagyon kevés vagy semennyi szót nem használnak. A jeleknek, kézmozdulatoknak nagyon fontos szerepük van abban, hogy közöljék igényeiket, és érdeklődésüket megmutassák.

 

A csecsemők és a kézmozdulatok

 

Figyeld meg, hogy amikor egy baba elkezd mászni, és ezzel kitárul előtte a világ, ő fogja meghatározni, melyik játékot szeretné. Ha elindul a szoba másik sarkában lévő játékhoz, akkor biztasd, örülj neki, és nevezd meg a játékot (és mutasd a jelét is! :) )

 

 

Keresi a visszaigazolást

 

A gyerekek úgy mutatják ki az érzelmeiket feléd, amikor a földön ülsz, hogy felmásznak rád, átmásznak rajtad. Igy lépnek kapcsolatba veled. Ha jön egy másik kisgyerek, és ledönti a kockavárát, akkor a babád odaugrik az öledbe, hogy vigasztalást kapjon. Ez a jelzés világosan mutatja, hogy csalódott, és morcos, és szüksége van az ölelésedre.

 

A testi szükségletek jelzése

 

Amikor a kicsi álmos, gyakran dörzsöli a szemét, vagy nagyokat pislog, és nyűgös lesz. Ha észrveszed, hogy hirtelen rossz lett a kedve, vagy karját maga mellett lógatja, akkor tudhatof, hogy arra van szüksége, hogy megnyugtatóan átöleld őt, és letedd aludni.