Mi a baba jelbeszéd?


 

 

A baba jelbeszéd egy olyan speciális nyelv a baba és a szülők (felnőttek) között, melynek során kézjelekkel egészitjük ki a  beszélt nyelvet. Ezt a születés utáni néhány évben tanithatjuk gyermekünknek.

 

Minden csecsemő természetes vágya, hogy kifejezze, mit szeretne, de amig a beszédkészségük nem alakult ki kellőképpen, ez gyakran nehézségekbe ütközik. Sokszor még a gyakorlott anyukák is félreértik, mit szeretne velük közölni babájuk. A jelbeszéd tanulása segithet áthidalni és könnyebbé tenni ezt az időszakot, mig a gyermek szavakkal nem tudja kifejezni magát.

 

Ha a baba sirás helyett ki tudja fejezni, mit akar, csökken a stressz, erősödik a kötődés, és nő a szülő-gyermek közti megértés. Sőt a gyerek későbbi verbális készségei is fejlődnek. A kutatások és a tapasztalatok szerint azok a babák, akik kisebb korukban jeleltek, sokkal jobb nyelvi és beszédkészségeket sajátitottak el, és a későbbiekben (kisérletek szerint 2, 3 és 8 éves korukban vizsgálták a gyerekeket) sok tekintetben felülmúlták társaikat (a kognitiv és nyelvi fejlődés terén).

A gyerekek igen könnyen képesek a jelbeszédet megtanulni. Már 6 hónapos kortól meg tudják különböztetni a jeleket egymástól, amiket mutatunk nekik.

 

 

Ezt a készségfejlesztést 6-10 hónapos kortól már célszerű, és ajánlott elkezdeni. Korábban is jelelhetünk a babánknak, de akkor természetesen több idő szükséges majd ahhoz, hogy visszajeleljen. Persze később is el lehet kezdeni a jelbeszédet, amikor gyermekünk már elkezdett beszélni. Az 1-2 évesek nagyon gyorsan megkedvelik ezt a játékos tanulást, és gyorsan bővitik szókincsüket. Mindenképpen türelmesnek kell lennünk, nem szabad erőltetnünk a tevékenységet. Minél játékosabb formában mutatjuk babánknak a dolgot jelét, ők annál szivesebben fognak minket utánozni. Csodálatos dolog a beszéd elindulása előtt belelátni gyermekünk gondolataiba.