Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2011. december 29. csütörtök

Vélemény egy édesanyától

 

Szeretnék megosztani veletek egy véleményt, melyet Király Gyöngyi írt, aki kislányával, Lucával részt vett egy baba jelbeszéd kurzuson.


Gyöngyi azon túl, hogy édesenya, a győri Kids Klub klubvezetője is.


Azon túl, hogy mindent – és annál többet is – megadjak a gyermekemnek az egészséges testi, lelki, szellemi fejlődése érdekében, mint a legtöbb anyának, nekem is az az egyik legfőbb törekvésem, hogy a kislányommal szinte a fogantatása pillanatától kezdve tudjak kommunikálni. Anyaként és nyelvtanárként is azt vallom, hogy minden harmonikus kapcsolat alapja a hatékony kommunikáció, anya-gyermek viszonyban megfűszerezve ezt az elengedhetetlen szeretettel, melynek minden megnyilvánulásunkat át kell hatnia. Ilyen indíttatásból keresem folyamatosan, az immár 16 hónapos kislányom megszületése óta a lehetőségeket arra, hogy kiegészítsem a “kommunikációs eszköztáramat” ( zene, dalok, versek, mondókák, mesék, ölbeli játékok, stb. magyarul és angolul is) valami újdonsággal.

 

A babajelekről már korábban is hallottam és rendkívül izgalmasnak találtam már akkor is, hogy létezik egy jelrendszer, melynek segítségével “valóságosan” is tudok kommunikálni a még beszélni nem tudó Picikémmel. Kutattam a neten, hátha találok győri tanfolyamot a témában, de sajnos eleinte nem volt még ilyesmi a városunkban. Így aztán magam találtam ki kísérő jelzéseket 4-5 fontosabb szavunkhoz, melyeket következetesen használtam-használok azóta is. A kislányom -aki a nagymamája szavaival élve, már szinte újszülött kora óta “Hogy figyel!”- nagyon hamar megszokta és megtanulta ezeket a jeleket – először csak érteni és reagálni rájuk, majd használni is őket.

 

Bár volt néhány közös jelünk a Babámmal, a vágy, hogy megismerjem és használjam a hivatalos jeleket, továbbra is megmaradt. Vártam, kerestem és végül rátaláltam a ”Mesélő jelekre”! :) …Nem volt kérdés, azonnal elvégeztük Nyéki Márti 6 alkalmas kurzusát, ami abszolút hiánypótlónak bizonyult számomra, megvan, amit kerestem. Azon túl, hogy élvezetes foglalkozások során megismerhettük a babák-mamák számára legfontosabb témakörökhöz (pl. család, napirend, állatok, stb.) tartozó jeleket, megtanultunk jópár igen népszerű dalocskát is jelekkel elénekelni. Ezek azok a dalok, melyeket egyéb zenés foglalkozásokon és otthon is éneklünk babáinknak, tehát ismerősek és biztonságot jelentenek számukra, ezáltal segítve őket abban, hogy a dalokhoz kapcsolt mozdulatokat, jelzéseket könnyebben, gyorsabban elsajátítsák. A biztonságérzetet még tovább fokozta a foglalkozások szeretetteljes légköre és Márti kiemelkedően kedves személyisége!:)


A tanfolyam ideje alatt rendszeresen gyakoroltuk otthon a jeleket a Kislányommal, ami természetesen azóta is így van. Bámulatos, mennyire tud ez működni! Bár ő még nem sok jelet használ aktívan, a passzív tudása azonban jelentős. Azt például gyönyörűen megmutatja, hogy szeretné hallani a “Fújja szél a fákat” mondókát, azt pedig már szavak nélkül is érti, hogy szeretném, ha enne még egy kicsit a főzelékből….kell ennél több?:)
0 hozzászólás
2011. december 28. szerda

Éjszakai történet

 

Ismerős ez a történet?

 

Éjjel 3 óra van. 10 hónapos kisbabád vígasztalhatatlanul sír. Kezedbe veszed. "Mi a baj?" - kérdezed tőle, bízva abban, hogy megérti, és válaszol rá, elmondja, mit szeretne, és mindketten alszotok tovább.

 

Az ilyen esetekben sokszor hamar itt a reggel, s te nem aludtál szinte semmit.

 

 

Most képzeld el ugyanezt másképp:

 

Éjjel 3 óra. A 10 hónapos kisbabád nagyon sír. Te odamész hozzá, és kérdezed, "Mi a baj?" Ő két kis kezével mutatja a "maci" jelét neked - jelezve vele, hogy csak a kis barátját szeretne magához ölelni.

 

Te kezébe adod a mackóját, melyet ő szorosan magához ölel, és már alszik is tovább.

 

Igen, hidd el, ez tényleg lehetséges!

 

Egy kisbabának sokféle problémája lehet. De ha sírás közben, kezeit használva meg tudja neked mutatni, hogy fáj valamije, vagy fél, esetleg csak az ölelésedre vágyik, számtalan esetben könnyebb lesz a megoldás.

0 hozzászólás
2011. december 15. csütörtök

7 egyszerű tipp a babajelek tanulásához

Ha még nem nagyon próbálkoztatok a jelek tanulásával, most adok néhány ötletet a kezdéshez. Ha pedig már gyakoroltok, akkor is érdemes ezekből meríteni!

 

 

 

1. Mutasd a jeleket a jelentésükkel összefüggésben - amikor a baba látja a tárgyat, vagy a szituációban van.


 

2. Mondd ki a szót tisztán és érthetően, amikor a jelet mutatod.

 

 

3. Dícsérd és ösztönözd a babát ha kísérletezik a jelekket, a kezével, - még ha nem is éppen azt mutatja.

 

 

4. Használj néhány jelet, amikor olvastok egy könyvet, vagy énekelsz neki, ilyenkor jól figyel rád.

 

 

5. Figyeld a gyermekedet, mi az, ami érdekli őt - használd azoknál a fogalmaknál vagy tárgyaknál a jeleket, amikről tudod, hogy felkeltiik az érdeklődését.

 

 

6. Használd a jeleket, amilyen gyakran csak alkalmad van rá - ne csak otthon, más környezetben is.

 

 

7. Mindig légy türelmes, és örüljetek együtt ennek a különleges játéknak, együtt töltött időnek.

 

 

www.meselojelek.hu

0 hozzászólás
2011. december 7. szerda

Szivárvány saláta vacsorára

 

Igazi vitaminbomba a téli napokra!

 

Kicsikkel, nagyokkal együtt elkészíteni jó móka, és egyben akár tanulás is.

 

Kicsikkel tanulhatjuk a színeket, a gyümölcsök nevét, nagyobbakkal pedig már a konyhai eszközök használatát. Mindig jól jönnek a szorgos, segítő kezek a konyhában! :)

 

 

SZIVÁRVÁNYSALÁTA:


Hozzávalók:

1 db téli alma

1 db narancs

1 db mandarin

1 db kiwi

1 db banán

Tehetünk még bele bármilyen gyümölcsöt, pl. ananászt, szőlőt, vagy ami éppen van otthon.

 

Elkészítése:

Mindegyik gyümölcsöt tisztítsuk meg a héjától, és pici kockákra daraboljuk őket. Tegyük mindet egy nagy tálba. Keverjük jól össze.

 

Önthetünk rá egy kis frissen facsart narancslét, vagy más gyümölcslét, esetleg egy pohár natur joghurtot. Nagyobbaknak tegyünk bele diót, mandulát vagy más vitaminban gazdag magokat.

 

 

Szép színes, ízletes, és kiváló vitaminbomba akár az egész családnak! (Csak akkor többszörözzük meg az adagot! :) )

 

 

 

 


 

TIPP!

Elkészítés közben megtanulhatunk néhány babajelet is!

 


 

 

BANÁN:

 

 

ALMA:

 

 

NARANCS:

 

 

 

Ha szeretnétek még több babajelet megtanulni, látogassatok el valamelyik bemutatóra, vagy vegyetek részt a foglalkozásokon, ahol minden héten más-más téma jeleit tanuljuk meg.

1 hozzászólás