Otthon vagy a babáddal, kisgyerekeddel? Minden nap egyformának tűnik? Hiába próbálod felkelteni a figyelmét a meglévő játékaival, egyre nehezebb? Esetleg a hétvégéket szeretnéd feldobni egy kicsit?

 

Ha rossz az idő odakint, nem mindig van túl nagy kedvünk kimozdulni. Persze bíztatok mindenkit, hogy amikor csak van lehetőség, menjetek egy kicsit a szabadba a gyerekekkel, mégis vannak olyan napok, amikor erre nem sok lehetőség kínálkozik. Ezekre a napokra gyűjtöttem néhány érdekes játékötletet, amikkel a lakáson belül is remekül elszórakozhattok.

 

1. Fessetek kézzel!

Stílusosan a kezekkel kezdem. :)

Szükséges dolgok:


-bőrbarát festék (ezt akár házilag is elkészítheted, a követlező linken megtalálod a "receptet": Bőrbarát festék házilag )

 

-lehetőség szerint minél nagyobb - legalább A/3-as méretű papírlap

 

-kisebb papírlap - pl A/4-es

 

-néhány ecset

 

-víz

 

 

Nyissátok ki a festéket, és az ecset segítségével kend be vele a gyermek kezét, vagy ha szeretné, ő maga is csinálhata. Hagyd, hogy próbálkozzon! Érdemes a színeket egyesével, külön-külön használni.

A nagyobb lapra, vagy lapokra lehet próbálkozni, nyomdázni a kézzel. A kisebb lapot azért készítetted elő, hogy egy ilyen (mit alább a karácsonyfa), vagy ehhez hasonló műalkotást készítsetek, a dolog a fantáziátokra van bízva. Lehet az évszaknak megfelelően, vagy ha éppen valami ünnep van, de bármit kitalálhattok.)

A kész műveket száradás után közösen fel is ragaszthatjátok a gyerekszoba vagy a játszósarok falára. Nagy büszkeség lesz megmutatni a család többi tagjának, vagy barátoknak.

 

 

 


 

Tipp: Ne csak a gyerek keze legyen festékes! Mutasd meg neki, hogy kell csinálni, biztosan még jobban fogja élvezni a közös festegetést és nyomdázást!


 

 

 

2. Bábszínházat a szobába!

 

Ha nagyobb a gyermeked, és már érdekli, remek móka lesz együtt bábozni a saját, csak neki épített bábszínházában. Ha pici még a babád, akkor pedig te tudsz neki bábozni, hidd el, hogy élvezni fogja.

 

Szükséges dolgok:

 

- nagy pléd, takaró, vagy ha varrni szeretnéd - bármilyen maradék anyag

 

- Valami, amit állvnynak tudsz használni. Ha nem akarod túlbonyolítani, 2 szék is megteszi. Jó lehet még a nyitott ruhaállvány, szobainas, ruhaszárító. Ha szeretnéd máskor is használni, varrhatsz is egy rúdra anyagot, mint a függöny.

 

- sok sok plüss figura, bábok, ujjbábok

 

 

Találjatok ki történetet a plüss állatokkal, bábokkal. Énekeljetek a kedvenc dalokat mondókkat. Ha pici a gyereked és ő még nem tud részt venni a bábozsban, tedd minél érdekesebbé a hangoddal a játékot. Jobban fog figyelni, ha játszol a hangszíneddel.

 

 

 

3. Válogat a kendermagban... :)


Nem kell kendermagnak lennie, jó lesz a rizs is, vagy bármi hasonló apró szemű gabona. Ez egy érdekes játék lesz! Fejlesztjük vele a gyermek érzékelését, gyakorolhatunk színeket, formákat.

 

 

 

Szükséges dolgok:

 

- egy nagyobb tál

 

- rizs, vagy hasonló apróbb beszű gabona, vagy bármi, amit jónak látsz, a konyhából

 

- a képen látható szivacsos, betűs játék, VAGY bármi, ami hasonló, rakosgatós, puzzle, formaválogató, színválogató.

 

 


A képen látható módon helyezd el a kis részeket, betűket, kockákat, puzzle darabokat a rizsben. A gyermek feladata egyértelmű, ki kell keresni a darabokat egyesével a rizsből, és megkeresni a helyét. Ha kész van, lehet előlről kezdeni, vagy egy másik játékkal folytatni.