Szeretem a pizzát, de nem igazán szívesen eszem meg azokat a pizzákat, amik fehér lisztből készülnek. A pizzériák többségében pedig azért - valljuk be - nem a legegészségesebb pizzákat lehet találni. (Persze néha azért megeszem. ) Tegnap viszont nagyon megkívántam, és gondoltam akkor elkészítem én magam.

 

Körülnéztem a neten, és több receptből mixeltem egyet, a saját ízlésem szerint. A paradicsomot most kihagytam, én jobban szeretem a tejfölöset. Ez lett a végeredmény, akarjátok a receptet? :)

 

 


 

Tippem! Gyerekkel együtt főzni jó! Ne hagyjátok ki őket! Ha a pizzatészta elkészült, segíthetnek felpakolni a tetejére a feltéteket!

 


 

 

 

A recept:

 

Tésztához:

1 csésze (kb. 2,5 dl) víz

1 ek olvasztott vaj

1 ek cukor

1 kt só

kb. 40 dkg liszt (graham lisztet használtam, de teljes kiörlésű tönkökybúza liszt is jó lehet)

1 zacskó élesztő

 

 

A tetejére:

1,5 kis doboz tejföl

1 fokhagyma

oregánó

pici só

sonka (amit szeretsz, én csirkemell sonkát használtam)

lilahagyma

cukkini

brokkoli

paprika

gomba

sajt

Feltétnek persze bármit lehet tenni rá, amit szerettek, vagy ami épp van a hűtöben.

 

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttattam a cukros vízben. A lisztet nagy tálba tettem, bele az élesztőt, az olvasztott vajat, sót. Összegyúrtam, amíg a tészta összeállt. Nekem nem kellett bele több víz sem, és liszt sem, de ha szükséges persze lehet tenni bele.

 

Letakartam konyharuhával, meleg helyre tettem (radiátor teteje). Jó fél órát állni hagytam. Addig elkészítettem a többit. Felvágtam a sonkát és a zöldségeket. A gombát és a cukkinit egy pár perc alatt 1 ek olívaolajon megpirítottam, mert a pizzán nem sül meg olyan hamar, és finomabb is. Kis grillfűszert szórtam rá. :)

 

Brokkolit kicsit megfőztem sós vízben.

 

A fokhagymát fokhagymanyomón keresztúl belenyomtam a tejfölbe, összekevertem.

 

A tészta megkelt, deszkán még egyszer átgyúrtam, kinyújtottam akkorára, hogy a legnagyobb tepsibe beleférjen. A tepsit kiolajoztam, beletettem a tésztát, elegyengettem, hogy kitöltse szépen.

 

 

Jöhet a díszítés. :) A fokhagymás tejfölt elterítettem a pizzatésztán, jöhet rá a hagyma, paprika, cukkini, gomba, brokkoli, sajt. Kicsit megszórtam oregánóval, sóval.

 

 

A sütőt kb 200 fokra előmelegítettem (de nem muszáj), betettem a pizzát, és kb. 20-25 percig sült, míg a sajt szép aranyszínű lett a tetején.

 

Nem átlagos ízű ez a pizza, de nekem nagyon ízlett, ha kíváncsi vagy próbáld ki te is!

 

Jó étvágyat!