A gyermek beszédfejlődése az egyik legfontosabb dolog a pici életében, melyre a legtöbb szülő fokozott figyelmet fordít. Mindenki szeretné, ha gyeremeke időben elkezdjen kommunikálni, beszélni, és mindezt helyesen is tegye.

 

 

Persze - ezt mindig hangsúlyozni kell, hogy minden gyermek beszédfejődési üteme más és más - mindenki tehet azért, hogy ezt a folyamatot segítse, támogassa. Nyilvánvaló, hogy ha egy baba szülei, környezete helyesen, választékosan és sokat beszél, az pozitív hatással van gyermekre.

 

Nem biztos, hogy mindenki tisztában van viszont azzal, hogy a gyermekhez nem elég beszélni, meg is kell hallgatni őt! Ez legalább ugyanannyira fontos, mint a beszéd. Ha a gyermeket meghallgatjuk - még ha csak gagyogásról vagy szókezdeményekről is van szó - ezzel ő gyakorolja a beszédet, a hangokat, a szavakat. Azt pedig tudjuk, hogy mindent sok sok gyakorlással a legkönnyebb megtanulni.

 

 

Olvastam egy kutatásról, mely szerint hatszoros hatása van a gyermekkel való beszélgetésnek, mintha csak egyirányú a nyelvi kommunikáció. Ha a felnőtt beszél, az segíti a gyermek nyelvi fejlődését, de sokkal fontosabb az interakció.  Frederick Zimmermann professzor szerint a gyermek minél többet beszél, annál jobban megerősíti a tudását.

 

 

"– Ha a felnőtt és a gyerek beszélget – mondja Maxine Orringer pittsburgh-i beszédkutató –, akkor a kommunikációt gyakorolja. Amikor hibát vét, mintegy tájékoztatja a felnőttet, hol tart a fejlődésben, és ha a szülő akár önkéntelenül is kijavítja, a gyerek nyelvi készsége is fejlődik."A TV nézés nem helyettesíti a gyermekhez való beszédet, nincs számottevő hatása, ha a beszélgetés helyett történik.

 

 

Tanácsok:

 

 

  • Beszéljünk a gyermekhez, amikor csak tudunk.

 

  • Beszéljünk helyesen, artikulálva, választékosan.

 

  • TV nézéssel nem helyettesíthetjük a beszélgetést.

 

  • Mindig hallgassuk meg, ha gyermekünk mondani szeretne valamit - már csecsemő kortól kezdve - ha még nem tud beszélni, akkor is.

 

  • Dícsérjünk sokat! Örüljünk neki, ha kommunikál, ez sikerélményt ad.

 

  • Javítsuk ki a hibát, helyesen ismételve, amit mond.

 

 

Ha tetszett, szólj hozzá, vagy tovább is küldheted az oldal címét más anyukáknak, ismerősöknek!

 

(felhasznált forrás: informed.hu)