1. Már születéstől kezdve próbáld megérteni a jelzéseit – próbáld megkülönböztetni, mikor miért, és hogyan sír.

 

2. Lehetőség szerint elégítsd ki minden igényét – hiszen neki még erre van szüksége.

 

3. Ne hagyd sokáig sírni – hisz nála az első hónapokban ez az egyetlen kommunikációs forma, amivel jelezni tud neked, - mindig „válaszolj rá”!

 

4. Sokat nézd, figyeld őt, az arcát, a gesztusait, a testmozdulatait - így megláthatsz olyan dolgokat, amikre nem is gondoltál

 

 


TIPP: Játssz a babáddal! - amiből rengeteget tanulhatsz

 

Amikor jó kedvű, gőgicsél, beszélget, játszik, - legyél te a tükör. Figyeld őt, és utánozd a mozdulatait, a mimikáját, a hangját, ahogy játszik vele, beszélgess vele – közben pedig próbáld meg beleképzelni magad a helyébe, hogy vajon mit gondolhat, mit szeretne ezzel „mondani”, kifejezni. Elsőre lehet, hogy szokatlanul hangzik, viszont határozottan sokat lehet belőle tanulni, és sokkal jobban megérteni, megérezni a baba gondolatait.


 

 

 

5. Figyeld, és tanuld meg, mire hogyan reagál!

 

6. Beszélj hozzá nagyon sokat – a napi dolgokat, teendőket is mindig elmesélheted neki, mikor, mit, miért csináltok. – ők már sokkal több dolgot megértenek, mint azt sokan gondolják

 

7. Ha már gőgicsél, beszélgess vele – ő a saját babanyelvén, te pedig kedvesen válaszolgass neki. Egy idő után észre fogod enni, hogy jobban megérted, mit „mond”.

 

8. Mindig reagálj a jelzéseire, így megtanulja, hogy ha kommunikációt kezdeményez, arra jön visszajelzés – így később motiváltabb lesz a kommunikációra.

 

9. A sok beszéden kívül mesélj, mondókázz, énekelj neki. Nézegessetek könyvet, és mesélj neki a benne lévő dolgokról, állatokról, bármiről, amit láttok.

 

10. Ha kommunikációt kezdeményez, mindig reagálj rá, válaszolj, és erősítsd meg, biztasd őt, éreztesd vele, hogy megérted - a bizalom így alakul ki, ami roppant fontos lesz a kapcsolat további részében.

 

11. Nem utolsó sorban próbálj meg ráhangolódni a kisbabára, és belülről is megérezni, mikor mire van szüksége.

 

 

 

Figyelem

 

Ráhangolódás

 

Megérzés

 

Megértés

 

Visszajelzés

 

Megerősítés

 

– ezektől fejlődik pozitívan a kommunikáció. Ez pedig a gyermek és a szülő közti harmonikus kapcsolat egyik legfontosabb alappillére.