Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. március 28. csütörtök

Icipici kis mese (lencsilány) babajelekkel - videó

0 hozzászólás
2013. március 27. szerda

Ti kérdeztétek 2.

 

Az előző bejegyzésben egy kérdésre válaszoltam, mégpedig arra, hogy mikor érdemes elkezdeni a babajelek tanulását. A kérdésekek természetesen ezzel nincs vége. Ez alkalommal a következőre kaphatunk választ:

 

 

KÉRDÉSEK

 

"Ha saját jelekkel is tudunk kommunikálni, és megértem a babám jelzéseit, miért menjek el egy tanfolyamra, ezeket a jeleket megtanulni? "

 

"Az interneten is találtam jeleket, amiket otthon saját magam is meg tudok tanítani a kisbabámnak. Az is elegendő, vagy mindenképpen csak tanfolyamon tudom elsajátítani a babajelbeszédet? "

 

 

VÁLASZ


A legtöbb szülő, de legfőképpen az anyukák nagyon jól rá tudnak hangolódni a kisbabáik jelzéseire, testbeszédére. Gyakran már egy rezdülésből tudják, hogy mit szeretne a pici. Ez a dolog csodás! A babajelek használatával nem is helyettesíteni szeretnénk ezt a kommunikációt, inkább kiegészíteni ezt. Minél többet tud kommunikálni az anyuka és a baba, annál jobb lesz a kapcsolat, a bizalom, és a megértés köztük.

 

 


TUDTAD?

A mindennapi kommunikációnk 90 %-át a testbeszéd teszi ki! Gondoltad volna?  Persze mindezt nem tudatosan tesszük hanem a tudatalatti szinten. A babák is rengeteg mindent szeretnének kifejezni a testbeszéddel, gesztusokkal, már a beszéd előtt is, csak ez nem mindig, mindenki számára egyértelmű. De az az anyuka, aki odafigyel a babájára, ráhangolódik, sok mindent megért már szavak nélkül is.


 

 

 

Az otthoni baba jelbeszéd tanulást pedig csak támogatni tudom. Akár saját magatok is kitalálhattok jeleket. Van, ahol az anyuka talál ki, van ahol a baba! Gondolj bele, milyen jó móka és játék lehet a jelek kitalálása! :) Folyamatosan lehet újabbakat kitalálni (vagy tanulni).

 

Az interneten pedig - ha az anyukának van ideje tanulgatni - sok helyen találhatók jelek. Sőt! Ha eljössz egy tanfolyamra, akkor is elengedhetetlen a mindennapokban tanulni és gyakorolni a jeleket! Hisz épp ez a lényege!

 

 

 

A tanfolyamon ennyivel kaptok többet:

 

  1. Konktét témák szerint haladunk a jeleket, így könnyebb tanulni.
  2. Megtanulhatod, hogy a mondókákat, dalokat hogyan kell jelelni, amit majd otthon hasznosíthatsz.
  3. Közösségben vagy a babáddal, megismerhetsz más anyukákat.
  4. A tanfolyam óráin mindig van ismétlés, a gyerekek pedig otthon a ráimerés örömével fogják hallgatni a dalokat, zenéket. (Felismerés - lelkesedés, motiváció.)
  5. Az adott órai anyagot írásos formában odaadom, így könnyebb lesz otthon a gyakorlás.
  6. A zeneanyagot is CD-n megkapjátok.
  7. Gyakorlati tippeket, tanácsokat kaphatsz az otthoni jeleléshez.
  8. A gyerekeknek egy örömteli, szórakoztató foglalkozás, ahol a szocializálódnak, megtanulnak más gyerekekkel együtt játszani.
0 hozzászólás
2013. március 26. kedd

Ti kérdeztétek

 

Mostanában sok anyukával beszélgettem a babajelbeszédről, és általában mindenkiben felerülnek kérdések. Szeretne biztos lenni abban, hogy jó dologgal ismerteti meg a gyermekét, jó korban van ahhoz, hogy elkezdje.

 

A következő kérdésekkel találkozom leggyakrabban, melyekre itt most válaszolok is.

 

KÉRDÉSEK

 

"Nagyon tetszik a baba jelbeszéd módszere, de az én kisfiam már 8 hónapos. Azt olvastam, hogy 6 hónapos korban érdemes elkezdeni. Nincs túl késő egy tanfolyamhoz? "

 

" A gyermekem még nem beszél, csak 1-2 szót mond, de már egyre jobban szeretné kifejezni saját akaratát, elkezdődött a dac korszak is nála. Nagyon nehéz időszak elé nézünk, ha valamit nem találunk ki. De ő már a jövő hónapban 2 éves lesz, biztosan elkéstünk azzal, hogy elkezdjünk babajeleket tanulni."

 

 

VÁLASZ

 

Az ajánlott kor, amikortól érdemes elkedeni a babajelek tanulását, tanítását valóban kb. a 6. hónapra tehető. De csak azért ajánlott ez a kor, mert akkortól váható viszonylag hamar visszajelzés is a babától.Ekkortól tudja már az utánzás természetes képességével elsajátítani a jeleket.

 

 


Vannak szülők, aki születéstől kezdve jelelnek bizonyos fontos jeleket a kicsinek, így akár már 4 hónapos korban várható visszajelelés. De nem ez a legjellemzőbb.


 

 

Úgy tudnám meghatározni, hogy akkortól érdemes elkezdeni a babajelekkel való megismerkedést, amikor a gyermek már tud szemkontaktust teremteni, tudjuk, hogy ránk figyel, ha beszélünk hozzá. Akár hónapok is eltelhetnek addig, míg visszajelel (ez a kitartásunktól, és attól is függ, hogy számára mennyire érdekes kontextusban látja a jeleket). És amíg még nem beszél folyékonyan, addig nyugodtan el lehet kezdeni egy tanfolyamot. Nyilvánvaló, hogy aki már 2 éves kor köról van, könnyebben, hamarabb jelel vissza. De mindenképpen kell a kitartás, és hogy minél érdekesebb legyen számára a jelelés.

 

 


Ez is egy érv a tanfolyam mellett, hogy ott a mondókák, dalok, zenék, játékok nagyon érdekesek a gyerekek számára. Otthon pedig már visszaemlékeznek, felsmerik a foglalkozáson hallott, látott dolgokat. (Sokszor hallom, hogy otthon a zenebölcsiben, vagy a foglalkozásokon hallott dalokat kell hallgatni, mutatni, jelelni. :)  Számukra, amit megszeretnek, megunhatatlan, és szívják magukba az új dolgokat.)


 

 

Sőt! Ha már elkezdett beszélni a gyermek, de szeretnénk egy szórakoztató és nem mellesleg fejlesztő dologgal megismertetni, akkor is ajánlott. (Amerikában például az alsós iskolásoknál is ajánlják a baba jelbeszéd tanulását olvasási nehézségek és több más probléma kezelésére.)

0 hozzászólás
2013. március 23. szombat

Tanfolyam újra! - beszámoló, képek

 

 

Újra elindulnak itt Győrben a baba mama jelbeszéd tanfolyamok. Ma volt az első foglalkozás a Kölyökvárban. Nagyon vártam már, hogy újra tarthassak tanfolyamot, mert olyan dolgot adhatok át az anyukáknak, apukáknak, babáknak, kisgyermekeknek, amiről meggyőződésem, hogy fantasztikus és hasznos dolog. Semmivel sem helyettesíthető a jelelés abban az időszakban, amikor a gyermek még nem beszél, de nagyon szeretnénk őt megérteni. Neki pedig minden vágya, hogy megértsük őt.

 

Az egyik kisfiú a tanfolyamon, Márk már hónapok óta jár hozzánk a Kölyökvárba, többek közt zenebölcsibe is. A zenebölcsibe is csempésztünk néhány babajelet, a mondókákhoz, zenékhez. Márk lassan 2 éves lesz, de még nem beszél, csak 1-2 szót. Viszont már elkezdődött nála az a bizonyos dackorszak. Ilyenkor több lesz a sírás, és a hiszti, nagyon szeetné kifejezésre juttatni saját akaratát.

 

Anyukája örömmel újságolta ma, hogy Márk már több jelet is használ otthon (már korábban elkezdték a jelek tanulását), illetve szituációkat is megosztott velem, amikor a kisfiú olyan frusztrációs helyzetekben kezdi használni a jeleket, amikor (pl. sírás közben) máshogy nem tudja kifejezni, mit szeretne. És meglátása szerint egy-egy ilyen helyzetből sokkal könnyebben "kikeverednek" a jelek segítségével. Hamarabb megnyugszik. Mindig örömmel hallom vissza ezeket a pozitív tapasztalatokat.

 

Most pedig jöjjön néhány kép a mai óráról:

 

A gyerekek az utánzás képességével sajátítják el a jeleket.

 

 

 

Mutatjuk a jelet, kimondjuk a szót, és még magát a tárgyat, fogalmat is látjuk. Nagyon kell figyelnie a babának! Ezáltal nagyon fejlesztő is.

 

 

Sok sok játékot, kiegészítőt használunk, így még érdekesebbé téve az órát, és felébresztve a gyerekek érzékeit! (pl. buborék)

0 hozzászólás
2013. március 20. szerda

Új lehetőség - hogy eldönthesd, tetszik-e a baba jelbeszéd óra!!!

 

Sziasztok!

 

Áprilistól minden hónapban baba jelbeszéd bemutató órákon vehettek részt, azért hogy


-megnézhessétek, hogy zajlik egy tanfolyami foglalkozás,

 

-eldönthessétek, szívesen részt vennétek-e rajta a babátokkal, kisgyermeketekkel,

 

-ha még nem ismered, hogyan is képzeld el a babák jelelését.


 

 

Időpontok a következő hónapokra:

2013. július 20, szombat, 10 óra

2013. augusztus 10, szobat, 10 óra

2013. augusztus 13, kedd, 17 óra

 

 

 

A demo óra látogatása nem lesz díjmentes, de nagyon kedvező díjjal látogatható, megegyezik minden más, Kölyökvárban tartott foglalkozás árával.  (1.350 Ft)

 

Jelentkezi lehet:

 

E-mail: info@meselojelek.hu

Telefon: 0620/294-8418

Személyesen a Kölyökvár Játszóházban (Győr, Szent Imre út (83/B) - napközben általában itt megtaláltok! :)

 

A játszóház weboldala: www.kolyokvar.eu

 

VÁRLAK SZERETETTEL!!!

0 hozzászólás
2013. március 17. vasárnap

Reggeli sietség - jól jönne valami segítség!!!

 

 

Képzeld ek a következő szituációt:

 

Reggel fél 8. 10 perc múlva indulni kellene a nagyobbikkal az iskolában, de előtte még gyorsan adni szeretnél reggelit a picinek, különben tudod, hogy végig sírja az utat az iskoláig, és vissza is.

 

Szóval ő az etetőszékben, reggelizni kellene hamar. Odateszed elé a reggelire szánt joghurtot. Félrelöki, nem kéri, sír. Törsz egy darabot a kifliből, odaadod neki, azzal biztosan ellessz egy darabig, hiszen szereti. Kifli a földön ladol, sírás, hisztizés. Tudod, hogy éhes. Próbálsz villámgyorsan kitalálni valamit, amit biztos, hogy megeszik, nincs sok idő. Tápszer. Igen, az mindig beválik. Legalább lesz valami a hasában, míg újra próbálkozhatsz. Tápszert keversz, odaadod neki. A földre dobja, nem kell. Már úgy ordít, hiába próbálod tőle megkérdezni, mit szeretne, esélyed sincs rá, hogy egyáltalán rámutasson valamire, ha kiraknád elé a hűtöszekrény tartalmát, akkor sem...

 

 

Mi tévő legyek???


Nincs más választás, nincs idő tovább találgatni. Nem tudod, mi lehet a baj. Öltözés, indulás, be az autóba, sírás végig az úton, és vissza is... Mi lehet? Fáj valamije, vagy csak rosszul ébredt? Mást szeretett volna? Nem tudod. Most már nem is derül ki, s egész napra rányomja a bélyegét. Nem volt elég időd, energiád, figyelemed, hogy higgadtan kitaláld, és megoldd... Vagy kiderül, hogy fájt valami, vagy esetleg ő éppen egy másik ételt szeretett volna reggelire enni, s nem tudta neked elmondani, hisz beszélni még nem tud. Maradt a sírás, és idegeskedés.

 

 

 

 

Egy másik lehetséges variáció

 

Most képzeld el ugyanezt a szituációt, reggel, sietni kell, gyors reggelire van csak idő. A pici az etetőszékben. Próbálod a joghurtot, rázza a fejét, hogy nem kéri. Vagy mutatja neked a kezecskéjével. Mutatja a paradicsom és az uborka jelét neked. Te előveszed a hűtőszekrényből a zöldségeket, felkockázol neki egy kicsit, ő szépen megeszegeti, míg te a nagyobbikkal tudsz foglalkozni, felöltöztetni, adni neki is reggelit. Sietni kell, de nyugodt vagy, nem kell az miatt idegeskedni, hogy szegény picikém már megint miért sír, és nem tudok rá elegendő figyelemet szánni, mert annyi más dolog van.

 

A kisfiú a tej jelét mutatja

 

Ez egy példa arra, miért is lehet jó az, ha megtanítasz néhány babajelet a gyermekednek, mielőtt még megtanulna veled szavakkal kommunikálni. A gyermekek már 6 hónapos koruktól önálló akarattal rendelkeznek, és szeretnék is ha elmondhatnék, mit szeretnének.

 

Segítsünk nekik (és magunknak) hogy nyugodtabban kiegyensúlyozottabban teljenek a napok.

0 hozzászólás
2013. március 11. hétfő

Miért érdemes kis létszámú csoporttal kezdeni a közösségbe szoktatást?

 

Milyen, hány éves gyermekeket érdemes elvinni a bölcsőde előtti beszoktatásra?


Egy bizonyos kor után minden kisgyermeknek természetes szükséglete a közösség, a szocializálódás. Kinek előbb, kinek később jön el ez az idő, ez egyénileg változik, szokásoktól, illetve a gyermek habitusától is függ, mikor érik meg rá. Ez az „elválás” persze egyik félnek sem könnyű, de elkerülni nem lehet, 6 hónapos – 1 éves kor között érdemes már elkezdeni a szülővel együtt történő közösségbe járást, 1,5 éves kor körül pedig fokozatosan el lehet kezdeni, hogy a gyermek kisebb közösségben rövidebb időre egyedül maradjon. De ha már óvoda előtt állnak, a kezdés előtt néhány hónap kifejezetten jót fog tenni a gyermeknek.

 

Mi ennek a módszernek az előnye?


A rendszer lényege, hogy a kisgyermekek egyedi igényeinek figyelembe vételével, kis csoportban valósítjuk meg a gyermekfelügyeletet és a foglalkoztatást. Éppen a kis csoport előnyét szeretnénk kiemelni. Az állami bölcsődében nagy csoportba kell a gyermeknek viszonylag gyorsan beszokni, megtalálni a helyét. Nagyon sokat számít, ha ezt megelőzően már járt hasonló közösségben, megtapasztalta egy csoportban a rendszert, mely biztonságérzetet ad neki.  Ezen kívül, mivel ismerjük a gyerekeket, egyéni igényeket kellő mértékben ki tudjuk elégíteni, ez is növeli a biztonságérzetet a gyermekben, és nem utolsó sorban a szülőben is.

 

Előnyök:

- A pedagógusok személyesen ismerik a gyermek természetét, igényét, fejlődési szintjét, képességeit.

 

- Foglalkozásainkon a szülővel való közös részvétellel a gyermekek megismerik a helyet, hozzászoknak a környezethez, a szokásokhoz, a foglalkozások jellegéhez, megismerik az eszközöket és az ismerős arcokat is könnyedén meg tudja jegyezni. Ez után nyugodtabban itt hagyhatják őket.

 

- Minden helyzetben személyre szabottan tudunk reagálni minden egyes problémára, igényre, szükségletre.

 

- Étkezési szokásaikhoz tudunk igazodni.

 

- Képességfejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek foglalkoztató központunkban.

 

- Minden nap csoportos foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek, ahol a létszám maximálisan 6 fő lehet.

 


Hátránya?


Kifejezett hátrányát nem tudunk mondani, hiszen éppen azért jó ez a formája a közösségnek, mert a gyermek egészséges lelki és értelmi fejlődéséhez igazodik, a fokozatosság elve alapján.

 

 

Hányan vannak egy csoportban?


Játszócsoportunkban egyszerre 6 kisgyermek felügyeletét biztosítjuk. Úgy tapasztaltuk, hogy ez egy megfelelő létszám ahhoz, hogy a már korábban említett előnyök megvalósulhassanak.Egyáltalán milyen módszer alapján lett kidolgozva a rendszer?


A játszóházban dolgozó pedagógusok korábbi tapasztalatai alapján alakult ki ez a rendszer, illetve a nálunk megforduló szülőkkel mindig próbálunk sokat beszélgetni, és meghallgatni a problémájukat, véleményüket, negatív tapasztalataikat, melyek más játszócsoportokban tapasztaltak, egy-egy kérdéssel kapcsolatban.Az országban hány ilyen intézmény működik? Ez mind magán? Ellenőrzi valamilyen hatóság a működését?


Az országban sok helyen működnek családi napközik, ahol biztosítják a gyermekek felügyeletét, szintén meghatározott létszámú csoportban.

Ilyen jellegű játszócsoportról Székesfehérváron tudunk, ahol foglalkozásokat is tartanak a gyerekeknek, és naponta változó, de kis létszámmal működnek. Itt azonban a foglalkozás díját minden esetben a szülőnek plusz szolgáltatásként ki kell fizetni, tehát nem tartozik a térítési díjhoz, mint nálunk. Mert külsős pedagógus vezeti a foglalkozást, vagyis még egy újabb kollégát is be kell vonni a napirendbe. Nálunk a felügyeletet és a foglalkozásokat is ugyanazok a pedagógus kollégák vezetik, így nem kell külön díjat fizetni a szülőnek, és nem kell újabb személyt megszokni a gyerekeknek,aki fél óra múlva el is megy.

Hivatalosan Csiperke Játszócsoport a neve a játszóház ezen szolgáltatásának, mely engedélyhez nem kötött, a Kft ügyvezetőjének kompetenciája eldönteni, hogy kik alkalmasak a játszócsoportot vezetni.

A játszóház viszont a napokban adott be kérelmet a családi napközivé nyilvánításra a helyi önkormányzathoz. A hivatalos engedélyek kiadása folyamatban van. A legfontosabb az ÁNTSZ engedély, mely alapján már eredményesen, és minden előírásnak megfelelően működik a játszócsoport.Mit tanulhatnak meg a gyerekek ennek segítségével?


Fokozatosan tartozhatnak – először a szülővel együtt – egy kisebb közösségbe, ahol szép lassan hozzászokhatnak a foglalkozások jellegéhez, menetéhez megismerik a pedagógusokat, akik minden nap ugyanúgy várják őket. Megtanulnak a többi kisgyermekkel együttműködni, együtt játszani, alkalmazkodni, és ezzel már kevesebb gond lesz a későbbiekben. A szocializáció egy lassú, elhúzódó folyamat a gyermek életében, nagyon sok mindent meg kell tanulniuk. Ebben a kis csoportban sokkal több figyelmet, visszajelzést kapnak arról, hogy mi az, amit jól csinálnak, mi az, amit nem, így lelkileg kiegyensúlyozottabban léphetnek majd tovább a nagyobb közösségekbe. Magabiztosabbak lesznek, tisztába lesznek saját kompetenciájukkal, helyes irányban alakul az önértékelésük, könnyebben barátkoznak, kevésbé alakulnak ki gátlások. Szépen és látványos ütemben fejlődik a kommunikációjuk, mert megfelelő motivációs bázisban vannak, és a motivációs szintet minden nap fent tudjuk tartani számukra.  Hiszen nem elegendő a napi szokások rögzítése, minden nap szükséges egy kicsi újat adni, egy kicsit változtatni, új dolgot mutatni.

 

 

Mennyi idő, amíg eléritek a célotok egy gyermekkel?


Természetesen egyéntől függ, de általában azt mondhatjuk, hogy 3-6 hónap után már minden kisgyermek eljut arra a szintre, hogy biztonságosabban, önbizalommal csatlakozhasson nagyobb létszámú csoportokhoz. Peresze, csupán ha szeretne. Hosszabb időt – akár a bölcsőde egészét is eltöltheti nálunk a kisgyerek, 4 éves korukig fogadjuk őket.

 

 

Hogy telik a gyerekek egy napja veletek?


Rugalmas az időbeosztás, lehetőség van fél napra, vagy akár délutánra is nálunk hagyni a gyermekeket. Általában 8-10 óra között érkeznek a gyerekek, délelőtt egy zenés és egy mozgásos foglalkozásokon vesznek részt, mely 11.30 óráig tart. Az étkezésre, és minden egyéb igényre egyénileg odafigyelünk. A foglalkozások között lehetőség van a csoportos tízóraizásra, melyre nagyon odafigyelünk.  Akik nem alszanak nálunk ők, 12-13 óra között ebéd után vagy ebéd előtt mennek haza szüleikkel. Az alvást is meg tudjuk oldani, akinél szükséges. Délután ha jobb az idő, az udvarra ki tudunk menni, illetve a játszóházban található fejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek.

 

 

Sérült gyermekeknek is előnyös ez a módszer?


Sérült gyermekeknél is ideális lehet, épp a kis csoport miatt, hiszen sok figyelmet kapnak a gyermekek. Azonban ezt sok esetben nem lehet olyan könnyen elérni, mint általában a többi kisgyermeknél. A játszóházunkban dolgozó gyógypedagógusok ilyen esetben javasolják az egyéni komplex fejlesztést, mely a felügyeleti idő alatt valósul meg, külön szobában, egy egyénre szabott fejlesztési terv kidolgozásával a reggeli érkezést követően. Ez esetben a szülővel való konzultációra is időt szakítanak a gyógypedagógusok.

 

 

Az elszakadás a gyermektől nagy trauma az édesanyának és a kisgyereknek is. Enyhíti ez a csoport ezt a nehézséget?

 

Mivel nálunk a beszoktatás a foglalkozáson való közös részvétellel kezdődik, így a szülő személyesen is meggyőződhet arról, hogy hol van biztonságban gyermeke és hol kap megfelelő szakmai támogatást a fejlődéshez. A napi tapasztalatokat részletesen megbeszéljük a szülőkkel és javaslatokat is teszünk az otthoni játékokra és a különböző szokások bevezetésére.

Sokféle tapasztalatot hallunk a bölcsődei, óvodai beszoktatással kapcsolatban ismerősöktől, más anyukáktól. Sokan rémálomként élik meg ezt az időszakot. Ugyan a bölcsődékben is van lehetőség a beszoktatásra, viszont a pici gyerekeknek sokkal ideálisabb, ha elsőre csak néhány gyermek veszi körül őket, illetve bármilyen szükséglet esetén egyből megkapja a kellő figyelmet (pelenka csere, cumi, étkezés, stb.). Így sokkal kiegyensúlyozottabb lesz ebben az időszakban. Még azoknak a gyerekeknek is előnyükre válik, akik látszólag könnyen barátkoznak, élvezik a közösséget. Megelőzhetjük vele, hogy a későbbiekben visszahúzódóak legyenek, vagy gátlások alakuljanak ki bennük. Akik bátortalanabbak, ezáltal oldottabbá válnak, könnyebben kinyílnak, könnyebben fognak barátkozni. A bölcsőde/óvoda óriási változás a gyermek életében, a szülő feladata pedig hogy megtalálja számára a minél ideálisabb megoldást, a gyermek megfelelő fejlődése érdekében. Így lesz mindenkinek könnyebb az elválás időszaka.

 

Mik a tapasztalatotok, azok a gyerekek, akik hozzátok jártak, hogyan viselik a bölcsődei, óvoda beszoktatást?


Az eddigi visszajelzések, amiket kapunk nagyon pozitívak, a gyermekek többsége láthatóan könnyebben veszi a felmerülő „akadályokat”, könnyebben válik el a szülőtől, illetve az új helyen is hamarabb megtanulja a rendszert, hiszen már magabiztosan, gátlásoktól mentesen kerül a többiekhez az óvodába.

 

KÖLYÖKVÁR KÉPESSÉGFEJLESZTŐ JÁTSZÓHÁZ - Csiperke Játszócsoport

0 hozzászólás
2013. március 7. csütörtök

Baba jelbeszéd bemutató volt a Kölyökvárban

 

Nagyon jó napom volt ma! Szerveztünk egy baba jelbeszéd tájékoztatót és bemutató foglalkozást a Kölyökvárban ma délelőttre. Jó páran jelentkeztek, hogy eljönnének megnézni, aztán sajnos nem mindenki tudott részt venni, de azért voltak páran. Voltak, akik már a zenebölcsiben láthattak néhány babajelet, mivel ott is használunk párat, de voltak olyan dalok, amiket ott nem szoktunk énekelni.  Az elején egy kis tájékoztató is volt, ahol elmondtam néhány fontosabb dolgot a babajelekről, majd pedig jeleltünk is. A gyerekeknek természetesen a második része tetszett jobban, szerintem alig várták, hogy jöjjenek a zenék. :) Nagyon édesek és aranyosak voltak, nagyon figyeltek! Imádják a zenéket! Főleg, ha még "mutogatunk" is hozzá! :)

 

A tanfolyamot is elindítjuk március végén, ahol elvileg már be is telt a létszám,mivel a kislétszámú csoportot szeretném tartani, azért, hogy mindenkire jusson elég figyelem.

Hoztam néhány képet is. :)

 

Mutattuk a "tyúk" jelét a zenéből

 

 

Röff, röff, malacka :)

 

 

Lassan jár a csigabiga... :)

 

 

0 hozzászólás
2013. március 3. vasárnap

Felhők és napocska

 

Tegnap egész nap hétágra sütött a nap, csodaszép tavaszi idő volt. Meg is örökítettem néhány fotóval. Az egyiket megmutatom nektek is, de nem csak azt, hanem a felhők és a nap jelét is!


Reméljük, most már tényleg itt a tavasz!

 

 

 

 

FELHŐ

 

NAP

 

fotók: Baby Sign Language

0 hozzászólás
2013. március 3. vasárnap

Egészséges pizzát készítettem (tejfölös!)

 

Szeretem a pizzát, de nem igazán szívesen eszem meg azokat a pizzákat, amik fehér lisztből készülnek. A pizzériák többségében pedig azért - valljuk be - nem a legegészségesebb pizzákat lehet találni. (Persze néha azért megeszem. ) Tegnap viszont nagyon megkívántam, és gondoltam akkor elkészítem én magam.

 

Körülnéztem a neten, és több receptből mixeltem egyet, a saját ízlésem szerint. A paradicsomot most kihagytam, én jobban szeretem a tejfölöset. Ez lett a végeredmény, akarjátok a receptet? :)

 

 


 

Tippem! Gyerekkel együtt főzni jó! Ne hagyjátok ki őket! Ha a pizzatészta elkészült, segíthetnek felpakolni a tetejére a feltéteket!

 


 

 

 

A recept:

 

Tésztához:

1 csésze (kb. 2,5 dl) víz

1 ek olvasztott vaj

1 ek cukor

1 kt só

kb. 40 dkg liszt (graham lisztet használtam, de teljes kiörlésű tönkökybúza liszt is jó lehet)

1 zacskó élesztő

 

 

A tetejére:

1,5 kis doboz tejföl

1 fokhagyma

oregánó

pici só

sonka (amit szeretsz, én csirkemell sonkát használtam)

lilahagyma

cukkini

brokkoli

paprika

gomba

sajt

Feltétnek persze bármit lehet tenni rá, amit szerettek, vagy ami épp van a hűtöben.

 

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttattam a cukros vízben. A lisztet nagy tálba tettem, bele az élesztőt, az olvasztott vajat, sót. Összegyúrtam, amíg a tészta összeállt. Nekem nem kellett bele több víz sem, és liszt sem, de ha szükséges persze lehet tenni bele.

 

Letakartam konyharuhával, meleg helyre tettem (radiátor teteje). Jó fél órát állni hagytam. Addig elkészítettem a többit. Felvágtam a sonkát és a zöldségeket. A gombát és a cukkinit egy pár perc alatt 1 ek olívaolajon megpirítottam, mert a pizzán nem sül meg olyan hamar, és finomabb is. Kis grillfűszert szórtam rá. :)

 

Brokkolit kicsit megfőztem sós vízben.

 

A fokhagymát fokhagymanyomón keresztúl belenyomtam a tejfölbe, összekevertem.

 

A tészta megkelt, deszkán még egyszer átgyúrtam, kinyújtottam akkorára, hogy a legnagyobb tepsibe beleférjen. A tepsit kiolajoztam, beletettem a tésztát, elegyengettem, hogy kitöltse szépen.

 

 

Jöhet a díszítés. :) A fokhagymás tejfölt elterítettem a pizzatésztán, jöhet rá a hagyma, paprika, cukkini, gomba, brokkoli, sajt. Kicsit megszórtam oregánóval, sóval.

 

 

A sütőt kb 200 fokra előmelegítettem (de nem muszáj), betettem a pizzát, és kb. 20-25 percig sült, míg a sajt szép aranyszínű lett a tetején.

 

Nem átlagos ízű ez a pizza, de nekem nagyon ízlett, ha kíváncsi vagy próbáld ki te is!

 

Jó étvágyat!

 

0 hozzászólás
2013. március 1. péntek

Gyermekprogramok gyűjteménye tavaszra (Győr, 2013)

 

Sokszor annyira nehéz megtalálni azokat a programokat az interneten, amire az ember szívesen ellátogatna kisgyerekkel. Gyűjtögettem nektek néhányat, és ha találok majd még folyamatosan bővítem a bejegyzést.

 

PROGRAMOK

 

2013. március 5. kedd, 16 óra

ALMA Együttes koncertje

Helyszín: ETO Park

 


 

 

2013. március 6. szerda, 9.30 - 12.00 óra

Babahordozó Klub

A márciusi Klub vendége Györkösné Boros Györgyi

Értsünk szót! - tréning Győrben

Szülésfelkészítő aaz ÉletJel Egyesületnél Támop támogatással

Fontos információk a kölcsönzésről és a Klub házirendjéról

 

Helyszín: Gyermekek Háza

További informácó a babahordozásról: a batyuklan.hu weboldalon

 


 

 

2013. március 7. csütörtök, 11 óra

Ingyenes baba jelbeszéd tájékoztató és bemutató

Ebben a fél órában a szülők megismerkedhetnek a baba jelbeszéd módszerével, elméletben, illetve gyakorlatban is, hisz egy rövid bemutatóval is készülünk, feltehetik kérdéseiket. Gyermekkel együtt lehet jönni, hiszen játékra, mondókázára, éneklésre is készülünk, természetesen babajelekkel.

 

Helyszín: Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház ( 9028 Győr, Szent Imre út 83/B. )

 


 

 

2013. március 10. vasárnap, 10.00-17.00 óra

A Hímes Tojás Napja

Helyszín: Gyermekek Háza

 


 

 

2013. március 19. 17.00 óra

Musicalmesék - A Budapesti Operettszínház előadása

Családi zenés varázslat, különleges látvánnyal
Részletek hangzanak el a gyerekek legkedveltebb musicaljeiből és rajzfilmjeiből. Többek között az Óz, a nagy varázsló, az Oroszlánkirály, a Muzsika hangja, a Mary Poppins, a Kis hableány, a Herkules, a Madagaszkár, a Vuk és Hugó a víziló című produkciókból.

 

Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ
Belépőjegy: 1.600 Ft, 1.300 Ft

 


 

 

2013. március 23 - április 4.

17. Nemzetközi Baba- és Játékkiállítás

Az évente megrendezett kiállítás minden alkalommal egyedi és különleges, mert a kiállított anyag nagy része az Országos Babakészítési Versenyre érkezik, s hazánkban először itt látható. Idén a verseny ajánlott témája: „Esküvői szokások, különleges esküvők„
Vendégként bemutatkozik a Szolnok melletti Rákóczifalva Macimúzeuma. Gyűjteményük jórészt 70-80 éves mackókból áll, melyeket korhű jelmezekbe öltöztettek.
A látogatók szavazhatnak arról, hogy melyik babának ítélnék oda a Közönségdíjat. A szavazók között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

 

Helyszín: Zichy-palota
Belépőjegy: felnőtt: 600 Ft; diák, nyugdíjas: 300 Ft; csoportos belépőjegy: 300 Ft/fő

 


 

 

013. március 24. 16.00 óra

Vackor kalandjai

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata
Zenés táncjáték gyerekeknek
Történetünkben Kormos István egyik legkedveltebb meséjét dolgoztuk föl. Vackor alakja elevenedik meg a színpadon, hogy kedves és humoros utazásra invitálja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Főhősünk egy esetlen, de nagyon bájos kis maci, aki egy kora őszi napon elcsatangolva egy öreg fa árnyékában leheveredve boldog álmodozásba merül. Csintalan falevelek repítik Álomországba, ahol barátaival számtalan, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandba keverednek, hogy végül elérkezzenek tanulságos végkifejlethez.
A mese közben a zenetörténet legismertebb klasszikusai is felcsendülnek a gyerekek fülére hangolva, hogy dallamukkal játékosan ismerkedhessenek meg a legkisebbek is.

 

Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ
Belépőjegy: 1000Ft

 


 

 

Kérem, ha tudtok ilyen programokat, írjátok meg hozzászólásban, vagy e-mailben az info@meselojelek.hu címre.

 

 

0 hozzászólás