Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. május 18. szombat

Beszélj hozzá és hallgasd is meg! - ez segíti a beszédfejlődést

 

 

A gyermek beszédfejlődése az egyik legfontosabb dolog a pici életében, melyre a legtöbb szülő fokozott figyelmet fordít. Mindenki szeretné, ha gyeremeke időben elkezdjen kommunikálni, beszélni, és mindezt helyesen is tegye.

 

 

Persze - ezt mindig hangsúlyozni kell, hogy minden gyermek beszédfejődési üteme más és más - mindenki tehet azért, hogy ezt a folyamatot segítse, támogassa. Nyilvánvaló, hogy ha egy baba szülei, környezete helyesen, választékosan és sokat beszél, az pozitív hatással van gyermekre.

 

Nem biztos, hogy mindenki tisztában van viszont azzal, hogy a gyermekhez nem elég beszélni, meg is kell hallgatni őt! Ez legalább ugyanannyira fontos, mint a beszéd. Ha a gyermeket meghallgatjuk - még ha csak gagyogásról vagy szókezdeményekről is van szó - ezzel ő gyakorolja a beszédet, a hangokat, a szavakat. Azt pedig tudjuk, hogy mindent sok sok gyakorlással a legkönnyebb megtanulni.

 

 

Olvastam egy kutatásról, mely szerint hatszoros hatása van a gyermekkel való beszélgetésnek, mintha csak egyirányú a nyelvi kommunikáció. Ha a felnőtt beszél, az segíti a gyermek nyelvi fejlődését, de sokkal fontosabb az interakció.  Frederick Zimmermann professzor szerint a gyermek minél többet beszél, annál jobban megerősíti a tudását.

 

 

"– Ha a felnőtt és a gyerek beszélget – mondja Maxine Orringer pittsburgh-i beszédkutató –, akkor a kommunikációt gyakorolja. Amikor hibát vét, mintegy tájékoztatja a felnőttet, hol tart a fejlődésben, és ha a szülő akár önkéntelenül is kijavítja, a gyerek nyelvi készsége is fejlődik."A TV nézés nem helyettesíti a gyermekhez való beszédet, nincs számottevő hatása, ha a beszélgetés helyett történik.

 

 

Tanácsok:

 

 

  • Beszéljünk a gyermekhez, amikor csak tudunk.

 

  • Beszéljünk helyesen, artikulálva, választékosan.

 

  • TV nézéssel nem helyettesíthetjük a beszélgetést.

 

  • Mindig hallgassuk meg, ha gyermekünk mondani szeretne valamit - már csecsemő kortól kezdve - ha még nem tud beszélni, akkor is.

 

  • Dícsérjünk sokat! Örüljünk neki, ha kommunikál, ez sikerélményt ad.

 

  • Javítsuk ki a hibát, helyesen ismételve, amit mond.

 

 

Ha tetszett, szólj hozzá, vagy tovább is küldheted az oldal címét más anyukáknak, ismerősöknek!

 

(felhasznált forrás: informed.hu)

0 hozzászólás
2013. április 23. kedd

4 tipp, hogy segítsd a baba beszédfejlődését!

 

4 egyszerű módszer, amivel fejlesztheted gyermeked kommunikációjának fejlődését.

 

 

Zene, mondókák, dalok utánmozgással - azt mondják, már a pocakban lévő babák is szeretnek zenét hallgatni. :) Ez lehet, hogy vicccesen hangzik, de biztosan jó hatással van a babára. Viszont a születéstől kezdve érdemes nagyon sokat mondókázni, énekelni a gyermeknek, megszerettetni vele ezeket, hiszen később ez egy fontos csatorna lesz a világ megismeréséhez. Fél éves kor után - vagy amikor már látod, hogy figyel rád a baba - el lehet kezdeni a dalok, mondókák utánmozgással vagy babajelekkel való kísérését.

 

 

Kommentáld a tevékenységeket, beszélj hozzá sokat! - Amikor azt gondolod, még talán nem is érti pontosan, amit mondasz a babádnak, akkor is fontos, hogy sokat beszélj hozzá. Születéstől kezdte egyre több szót fognak megérteni, és szépen lassan észreveszed a visszajelzéseket is. Bármilyen tevékenységet csináltok, kommentáld, meséld el, mi is történik éppen. Pl. kimegyünk a konyhába, eszünk ebédet; megyünk a fürdőszobába, fürödni, előtte levesszük a trikót, a nadrágot, a zoknit, stb. Ezekből rengeteget tanulnak. A szavakat is, illetve az élet egyéb dolgait, összeüggéseit.

 

 

 

Visszajelzés! - Ha úgy látod, hogy valamit szeretne neked "mondani" , már pici kortól válaszolj neki, tudasd vele, hogy megértetted, vagy legalábbis "vetted" hogy próbált feléd kommunikálni. Ha nem érted,azt is mondhatod neki, de mindenképpen fontos, hogy azt érezze, jó és hasznos dolognak tartják az ő próbálkozást. Nagyon fontos a pozitív visszajelzés, így lesz sikerélménye.

 

Soha nem intsd csendre egy pici baba beszédének próbálkozásait!

 

 

 

Könyvnézegetés, esti mese - a könyveket már pár hónapos kortól lehet nézegetni. Vannak kifejezetten pici babáknak szóló képes könyvek, már ezekkel is lehet tanulni például az állatokat, tárgyakat, bármilyen témában. Később jöhetnek az egyre "bonyolultabb" könyvek, de igazából 3-4 éves korig még hosszabb mesét nem érdemes olvasni a gyerekeknek. Az 1-2 éves korosztály még abban talál sikerélményt, ha rámutathat, elmondhatja, vagy jelekkel elmutogathatja, amit lát a képen, tárgyakat, állatokat, tevékenységeket, tehát "kézzel fogható" egyértelmű dolgokat.

 

 

 

 


Tipp: Fontos az esti mese! És ha minden este ugyanazokat a dolgokat tesszük lefekvés előtt (pl. fürdés, pizsama, tej, könyv nézegetés) a kisgyermek könnyebben fog elaludni. A megszokás, a rendszer még szükséges ebben a korban. Szánjunk néhány percet az esti mesére. Nem mellesleg megszerettetjük velük a könyveket.


 

0 hozzászólás
2013. április 6. szombat

Testbeszéd és baba jelbeszéd

 

 

 

A kommunikációt kutató pszichológusok többek közt arra vonatkozóan is végeztek megfigyeléseket, hogy a mindennapi életben hogyan, és milyen arányban használjuk a testbeszédet, gesztusokat, illetve a szavakkat. Szinte hihetetlen, de a kutatások során arra a megállapításra jutottak, hogy kommunikációnk során csupán 7%-ban használjuk a szavakat, és 93 %-ban különböző non-verbális jelzéseket.

 

 

 

 

 

Ebből a megállapításból kiindulva, a szavak megjelenése előtt mindenképpen hasznos lehet, ha nagyon odafigyelünk, és megpróbáljuk értelmezni, megérteni gyermekünk testbeszédét, jelzéseit. Vannak egyértelmű jelek, melyeket mindenki azonnal megért, észrevesz (pl. egy mosoly jókedvet jelent, a kar felfelé nyújtásával azt szeretnék elérni, hogy vegyék fel, ha odabújik az édesanyjához, biztonságra, megerősítésre vagy szeretetre van szüksége.) Ha belegondolunk az előbbi kijelentésbe, miszerint 90%-ban non-verbálisan kommunikálunk, mindenképpen hasznos lehet, ha megpróbáljuk fejleszteni ezt a képességünket, hogy megértsük kisbabánk, gyeremekeink jelzéseit.

 

Minél kisebb a gyermek, annál őszintébbnek mondhatjuk a jeleket, hiszen később, illetve felnőtt korban már tudjuk befolyásolni, megmásítani ezeket, valódi érzéseinkhez képest. De a kisbabák, pici gyerekek jelzései még nagyon őszinték, tehát mindenképpen megbízhatóan "olvashatunk" belőlük.

 

Azok a kisgyermekek, akiket nagyobb részben megértenek szüleik a testeszédből, gesztusokból, mindenképpen bátrabban, nyitottabban kommunikálnak majd. Hiszen a meg nem értettségből adódó frusztráció helyett a sikerélmény lesz a jellemző. Ebből adódóan alakul ki a nyitottság, a bátrabb kommunikálni-akarás.

 

 

Minden anyukánál - aki odafigyeléssel van gyermeke iránt - megfigyelhető, hogy a gyermek sok jelzését már szavak nélkül is megérti, ez egy teljesen természetes folyamat. Van, aki jobban, van, aki kevésbé képes ezeket jól értelmezni, de minden anyuka tisztában van ezzel, hogy gyermeke, már a szavak előtt is gesztusaival, testbeszédével próbál és tud is kommunikálni.

 

 

 

Hogy mi a szerepe ebben a folyamatban a baba jelbeszéd módszerének?

 

 

A válasz - ha belegondoluk - kézenfekvő. Amíg a kisbabánk nem beszél, a nap szinte minden percéban próbál a testbeszédével üzenni nekünk. Ezekből mi valamennyit megértük, valamennyit nem. Akadnak frusztrációs helyezetek, amikor sajnos sírás a vége, mert nem értjük egymást. Ha elkezdünk babajeleket tanulni és tanítani, onnantől, hogy kisbabaánknak már van tudatos mondanivalója felénk, sokkal könnyebb lesz megértenünk, pontosan mit is szeretne.

 


 

Sőt! Nem csak a szükségleteit fogjuk megérteni, hanem azt is, hogy mit szeretne mesélni nekünk, milyen gondolatok járnak a kis fejében egy-egy szituációban. Sokan el sem tudják képzelni, a kisgyeremekek mennyi gondolattal rendelkeznek a világról, mennyi minden van, amit azon évek alatt, míg nem beszélnek, nem tudnak megosztani velünk. A babajelek tanulásával kinyílik a világ, és sokkal nagyobb lehetőség lesz arra, hogy gondolataikat megosszák velünk.

0 hozzászólás
2013. február 14. csütörtök

9 pontban a baba jelbeszéd előnyeiről

 

Egy korábbi bejegyzésben már 10 pontban összefoglaltam, mik a legfontosabb dolgok, amit tudni érdemes a babajelbeszédről. (Elolvashatod itt ). Most azonban kifejezetten a babajelek tanulásának előnyeiről szeretnék beszélni. Ugyan az elmúlt néhány hónapban nem sok új tartalommal bővült ez oldal, viszont én ez idő alatt is megfigyeltem, tapasztaltam, és gyűjtöttem az információkat. Ezért most szeretném itt a legfontosabb 9 előnyét leírni a babajelek tanulásának.

 

 

1. Könnyebb kommunikáció. 6-8 hónapos kor körül el lehet kezdeni a babajelek tanulást, és ha folyamatosan jelelünk, gyakorlunk, zenékkel, mondókákkal kiegészítve, nem kell sokat várni az első jelekig. Innentől fogva a gyermeknek öröm lesz a kommunikáció, akar majd kommunikálni a szülő és a világ felé, így gyorsan fogja tanulni a további jeleket is.

 

2. Segíti, gyorsítja a beszédfejődést. Mivel a jelek használatával - már szavak nélkül - megtanul a gyermek kommunikálni, szókapcsolatokat, mondatokat kifejezni, amikor elkezdődik a beszéd, sokkal gyorsabb lesz a szavak, a beszéd logikájának felismerése, tanulása, hiszen egyrészt ő már sok sok szót ismer, másrészt nem kell már megtanulnia, hogyan is használja azokat, hiszen a jelek segítségével már megtanulta.

 

3. Zene jótékony hatása. A zene jótékony hatásáról nem kell sokat beszélnünk, bizonyára tisztában vagyunk vele. Viszont a babajelek tanulását is segíti! Mindenképpen érdemes a zenét, mondókákat beilleszteni a tanulás folyamatába. Ezeken keresztül a legtöbb kisgyermek könnyebben ráérez a jelek használatára, így könnyebben tanulja majd a mindennapokban, egyéb tevékenységek során (pl. étkezés, fürdés, séta, stb.) használt jeleket, mert ismerős lesz számára a kézjelek használata.

 

4. Szorosabb kapcsolat a szülővel. Mivel legnagyobb részt a szülő feladata, hogy a babajeleket megtanítsa, átadja a kicsinek, már maga az egymással töltött idő, az egymásra figyelés erősebb kötődést eredményez. De azok a csillogó szemek (mindkét fél részéről), amikor a kisgyerek mutat valamit, édesanyja pedig megérti azt, leírhatatlan érzést keltenek az emberben, még ha csak kívülről látja is.

 

5. A ráismerés öröme. A gyermeknek az ismétlés, a rendszeresség biztonságérzetet ad. Az élet minden területén. Ha sokszor hallja ugyanazt a mondókát, ugyanazt a zenét, dalt, a felismerés örömmel tölti el, így szívesen vesz részt az adott tevékenységben. Ez is a babajelek tanulásának egy fontos momentuma.

 

6. Figyelemfejlesztő. Lehetséges, hogy az első próbálkozások nem járnak sikerrel, de ha kitartóak vagyunk, és következetesen használjuk a jeleket, játék, vagy bármely napi tevékenység közben, egy idő után felfigyel rá a gyermekünk. És ahogy elkezdi érdekelni, mi is ez, folyamatosan figyeli, várja az új jeleket, új ingereket ezzel kapcsolatán. Többek közt így a figyelmét is fejlesztjük a jelek tanításával.

 

 

A gyerekek a mondóka részleteit mutatják (kis kutya, nagy kutya)

A gyerekek a mondóka részleteit mutatják (kis kutya, nagy kutya)

 

 

7. A mozgásfejlődésre, kézügyességre is jó hatást gyakorol. Tanulmányok is mutatják, illetve saját tapasztalatom is, hogy azok a gyermekek, akik babajeleket tanulnak, sokkal hamarabb és ügyesebben kezdik el használni a kezüket. A finommotoros mozgások fejlődésére fontos odafigyelni már kiskorban is, de a későbbikben is nagyon fontos szerepet tölt be az óvodában, iskolában. Ezzel kapcsolatos problémák később akár tanulási nehézségeket is okozhatnak. Jó dolog tehát fejleszteni ezt egy játékos módszerrel.

 

8. Megkésett beszédfejlődésnél is használható. Azoknál a kisgyerekeknél, akik kortársaikhoz képest kicsit el vannak maradva a beszéd tanulás folyamatában, nagy sikerrel használhatók a babajelek, akár még 3 éves kor után is. Természetesen ha úgy érezzük, baj van a gyermek beszédfejlődésével, forduljunk a megfelelő gyógypedagógushoz, védőnőhöz, azonban a babajelek használatával ártani semmiképpen nem tudunk. A jelekkel mindenképp jó hatással vagyunk a kommunikációra! Más országokban már több évtizede használják az oktatásban - már Magyarországon is kezdenek érdeklődni arról, hogyan lehet a gyógypedagógiában hasznosítani a jelek hasznlatát. Az eddigi tapasztalatok, amiket láttam, mindenképpen pozitívak, de erről később részletesebben is írok majd.

 

9. Nyitottság, önbizalom. Azt hogy a babajelek által megértik a felnőttek, hatalmas sikerélményként élik meg a gyerekek. Ennek következménye, hogy sokkal szívesebben kommunikálnak. Nem csak a hozzájuk közel álló családtagokkal, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy más emberekhez is nyitottabban fordulnak, barátkozóbbak. Ez a szocializáció folyamatában egy fontos tényező, ha a gyermek később közösségbe kerül. Sőt ez jó eséllyel kihat egészen felnőtt korra is.

0 hozzászólás
2012. október 3. szerda

Többnyelvűség - babajelek

 

 

Korábban már írtam egy bejegyzést Shane-ről, illetve arról, hogy ő három 'nyelven' tanul és kommunikál. Azért tettem idézőjelbe a szót, mert az angol és magyar után a harmadik nyelv természetesen a baba jelbeszéd.Most néhány hónap elteltével újra leírok pár gondolatot, tapasztalatot a babajelek illetve a 3 nyelv hasznlatáról.

 

Csupán tapasztalatokat és véleményt írok a látottakról, de azt biztosan mondhatom, hogy megéri a több nyelv tanítását már minél kisebb korban elkezdeni.

 

 

 


 

Shane 2 éves lesz a hónap végén. Roppant színes és érdeklődő egyéniség. Minden érdekli, és ezt nem is szégyenli kimutatni. Mindig kifejezi a gondolatait, akaratát. Mindenről saját, igazi véleménye van. Nyitott és nagyon barátságos az emberekkel; felnőttekkel, gyerekekkel egyaránt. A jelek tanulásával és használatával már korán megértette és megtanulta, hogyan fejezze ki magát, és hogy mindig van rá mód, hogy "elmondja", amit gondol, vagy szeretne.

 


 

 

Nagyon nagy a szókincse angolul és magyarul is. Ugrásszerűen megnőtt az elmúlt pár hónapban. Most hogy több magyar beszédet hall, rengeteg új magyar szót is tud. És rohamléptekben tanul. Amit hall, szinte egyből megtanulja.

 

Több (2-3) szavas mondatokban kommunikál. A jelelő gyerekek már a jelek tanulásakor megtanulják a 2-3 szavas mondatalkkotást. A beszéd elindulásakor ez rengeteget számít, hiszen ők ennyivel előbbre járnak azoknál, akik nem jeleltek.

 

A babajeleket már nem használja olyan sűrűn - hisz már majdnem mindent meg tud értetni beszéddel, de még előveszi a jeleket:

  • Ha a cumi a szájában van, és mi nem értjük mit mondd, néha jelel.
  • Ha van olyan állatot amit nagyon szeret, akkor mutatja a jelét.
  • Néha csak kedvtelésből jelel könyvnézegetés, éneklés közben.
  • Ami még érdekes, hogy a PLEASE! vagy KÉRLEK! szavak mellé MINDIG használja  a jelet, mintegy megerősítésként, hogy ő most nagyon szeretne valamit.

 

 

A gyerekek ebben a korban vágynak arra, hogy minél több dolgot és összefüggést megtanítsunk nekik, hogy felfedezhessék a világot. Szinte érthetetlenül sok újat képes befogadni, megtanulni. Miért ne tanítsunk meg nekik minél többet, ha képesek, fogékonyak rá?

0 hozzászólás
2012. március 24. szombat

10 mondat a babajelekről

 

Bár 10 mondatban nem könnyű összefoglalni a baba jelbeszéd lényegét, megpróbáltam a legfontosabb dolgokat kiemelni. Természetesen még rengeteg dolgot lehetne róla mesélni, ez csupán egy rövidke áttekintés akar lenni. Remélem, hogy ennek hatására még többen szeretnék megismerni ezt a fantasztikus módszert.

 

1. TERMÉSZETES

 

Minden gyermek – még a folyékony beszéd kialakulása előtt – használ saját, vagy tanult jeleket, gesztusokat. Pl. elköszönéskor integetés; tapsolás, ha örülünk valaminek; mutatóujjunkkal mutatjuk az órát, tikk-takk; tehát a babajelek természetes részei a kisbabák életének.

 

2. TALÁLGATÁS HELYETT

 

Minden szülő tapasztalja, hogy a meg nem értettségből adódóan sokszor sírás, hisztizés kerekedik. A jelek használatával a „találgatás” helyett kisbabánk meg tudja mutatni, mit szeretne, így kevesebb sírás és hiszti várható.

 

 

3. BÁRMIKOR TANULHATÓ

 

Játék, étkezés, öltözés, séta, könyvnézegetés, és még sorolhatnám… Bármilyen tevékenység közben tanulhatóak a jelek. Minél többször látja a baba, - különböző helyzetekben – ugyanazt a jelet, annál könnyebben megérti, megtanulja.

 

 

4. KÖNNYEBB KOMMUNIKÁCIÓ

 

Szakértők szerint a baba és a kisgyermek életében viselkedési és fejlődési problémákat okozhat, ha nehezen kommunikálnak és nem tudják magukat megértetni a felnőttekkel. A jelek használata segíti a könnyebb kommunikációt.

 

 

5. SIKERÉLMÉNY, MOTIVÁCIÓ

 

A jelek használata és a megértettség által a gyermeknek rengeteg sikerélménye lesz a kommunkációban. Ez jó hatással van a későbbiekben az egészséges személyiség fejlődésére, az önbizalom, nyitottság kialakulására. A gyermek motivált lesz a kommunikációra, így szívesebben kezd majd beszélni is.

 

 

6. ROHAMLÉPTEKBEN TANULNAK

 

A kisbabák – ha rájöttek, hogy a jelekkel mennyi mindent „el tudnak mondani” - rohamléptekben képesek tanulni a jeleket. Ebben a korban nyitottak mindenre, és hihetetlen gyorsasággal tanulnak meg bármit!

 

 

7. JEL - KIMONDOTT SZÓ

 

A jelek tanulásánál mindig kimondjuk az adott jelhez kapcsolódó szót is! Tehát a gyermek eleve sokkal többször hall egy-egy szót, ami jó hatással van a beszédfejlődésre.

 

 

8. KORÁBBAN FEJLŐDIK

 

A tévhittel ellentétben a jelelés nem késlelteti a beszéd kialakulását. Sőt, kifejezetten jó hatással van a kommunikáció fejlődésére. Már a beszéd elindulása előtt képes a baba akár mondatokban gondolkodni, és azt jelekkel kifejezni.

 

 

9. AKÁR SAJÁT JELEK

 

A lényeg nem a pontos jelrendszer elsajátítása! Kitalálhatunk saját jeleket is, sőt néha a babák saját maguk találnak ki jelet egy-egy tárgyra vagy fogalomra. A lényeg az együtt töltött tartalmas idő, közös játék, ezáltal még jobb és harmonikusabb kapcsolat.

 

 

10. TÜRELEM, KITARTÁS

 

Nagyon fontos a türelem. Ne várjunk néhány nap alatt „csodát”. Kortól is függ, de néha hónapok is eltelhetnek, mire babánk visszajelel. Lehet, hogy már megérti a jeleket, de még nem akarja, vagy nem tudja használni őket. Idővel minden baba meg tudja tanulni a jeleket! Kitartás kell hozzá!

0 hozzászólás
2011. november 6. vasárnap

Ez csak természetes! - hogyan kommunikálunk a kicsivel

Ha arra gondolok, hogy a bölcsiben, oviban a nevelők minden mondókát és dat úgy tanítanak a gyerekeknek, hogy egy-egy fogalmat bizonyos jelekkel kísérnek, akkor azt kell mondjam, hogy a baba jelbeszéd egyáltalán nem egy új módszer a gyermekek fejlesztésében, a nevelésben, és a gyerekek mindennapjaiban.

 

Amkor látom, hogy az anyukák mennyi mindent úgy tanítanak meg a babáknak, hogy mutatnak egy jelet hozzá, és az adott állatnak, vagy játéknak a hangját utánozzák, be kell látnom, hogy ezt már régesrég minden babákkal, gyerekekkel foglalkozó pedagógus és szülő használja.

 

 

Gondolj csak bele..  Hogy tanítjuk a babáknak azt, hogy ketyeg az óra? Tikk-takk, tikk-takk... És közben mutatóujjunkat jobbra-balra mozgatjuk. Ő pedig nagy örömmel utánozza mindezt! És amikor a könyvben halacskát látunk:  "Mit csinál a halacska?" Tátogunk a szánkkal. Ő pedig utánoz minket! És közben a boldogság látszik a szemében!

 

 

 

És a legelső, amit MINDENKI megtanít a gyermekének:Ha elköszönünk valakitől... IntegetünK! Pá-pá! Milyen öröm és csillogás van a kis szemében, amikor már próbálkozik az integetéssel, körülötte pedig mindenki örül ennek, és bíztetja őt!

 

Folytathatnánk még a felsorolást...

 

És számos olyat hallok nap, mint nap, hogy "A babám saját maga talál ki jeleket egy-egy dologra!" És Te, mint anyuka, persze, megérted őt.

 

Ugye, hogy nem is olyan különös dolog ez? Ugye, hogy mennyire természetes ez a ti életetekben is?

 

Minél több olyan dolgot tanítasz neki, amivel ki tudja magát, gondolatait fejezni, annál több sikerélményben lesz része! Ami pedig, tudjuk, hogy roppant jó hatással van a személyisége fejlődésére, és szükséges ahhoz, hogy egy egészséges, nyitott személyisággé fejlődjön.  Az által pedig, hogy jobban megértitek egymást, közelebb is kerültök egymáshoz. És ez nagyon fontos érzés babának és mamának egyaránt.

1 hozzászólás
2011. augusztus 28. vasárnap

Önbizalom, pozitív önértékelés kialakulása és a babajelek kapcsolata

 

Az, hogy gyermekünk a későbbiekben visszahúzódó, félénk, gátlásos vagy nyitott, kezdeményező, kreatív és barátkozó (ezáltal nagy eséllyel sikeresebb felnőtt is) lesz, már a születés pillanatától kezdődően elkezd kialakulni. A feltétlen szeretet, a folyamatos pozitív megerősítés, az odafigyelés, az elfogadás, a bizalom mind hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben egy egészséges önbizalommal és megfelelő önértékeléssel rendelkező gyermekünk legyen.

 

-bizalom-

 

Sokszor látok utcán, buszmegállóban, bevásárlóközpontokban szülőket, akik számomra megengedhetetlen hangnemben szólnak gyermekükhöz."Ne nyúlj hozzá!", "Ne szólj bele!", "Ne menj arra!" ... csak hogy az enyhébbeket említsem. Ezek a mondatok mind észrevétlenül beleépülnek a gyermek tudatába, és ha eleget hall belőlük, szépen lassan leépíti az önbizalmát. (Ez felnőtt korban küzdelmes munkával lehet csak legyőzni, kijavítani!) Mivel semmit nem hagynak neki, semmit nem csinálhat egyedül, soha nem hagyják, hogy kibontakozzon, azt fogja gondolni, hogy ezekre ő nem is képes. És súlyosabb esetben ezt el is fogadja. Ezután nem lesz kezdeményező, nem akar majd egyedül megpróbálni semmit. Ez nagyon erősen hatással lehet a felnőttkorára, emberi kapcsolataira.. stb. Persze ez nagyon leegyszerűsített, és szélsősőges megfogalmazás, de a lényeget mutatja.

 

Pici baba korban persze ezek még nem annyira jellemzőek, de akkor is nagyon sokat tehetünk az egészséges önbizalom kialakulásáért. A jó szülő gyermek kapcsolatban alapvetően fonos az együtt töltött idő minősége. Kell, hogy a szülő igazából figyeljen a gyermekére, amikor együtt vannak. Sok közös játék, meseolvasás, könyvnézegetés, bármilyen tevékenység, ami a háztartásban is előfordul. Ha az anyuka főz vagy mos, a pici akkor is ott lehet mellette, csinálhatják közösen is, vagy ha még nem tud "segíteni", az anyuka el is mesélheti a babának, mit csinál éppen. Mindeközben hagyjuk, hogy a kicsi is elmondja a véleményét, (még ha nem tud beszélni, akkor is - a gőgicséléssel is kommunikál felénk, ) mindig hagyjuk hogy végig"mondja", amit szeretne! Ezek apróságnak tűnő dolgok, mégis nagyon erősitik a kapcsolatot.

 

A baba jelbeszéd az együtt töltött játékos foglalkozásokon való részvétel által is erősíti a baba mama közti kötődést, de ez még csak a kezdet. Ennél sokkal többet jelent ez a tanulási folyamat. A jelek tanulása közben oda kell figyelnünk a kicsire, látni kell, mi érdekli, mit figyel éppen, így lehet a leghatékonyabban tanítani, és a megfelelő jeleket mutatni neki.

 

 


 

+TIPP! Odafigyelés kell ahhoz is, hogy észrevegyük az első próbálkozásokat, és az első jeleket. Nem könnyű észrevenni! Ha már észrevesszük, hogy próbálkozik a kis kezével, mindig dícsérjük meg, és erősítsük, hogy jó az , amit csinál, tudnia kell hogy jó irányba halad.  Igy fogunk szépen lassan eljutni az első jelekig. Ez a hatalmas sikerélményt jelent, de türelemmel és sok bíztatással ki kell várni!

 


 

 

Ha már több jelet ismer, tud majd kommunikációt kezdeményezni, ami szintén sikerélmény számára, hogy el tudja neked "mondani" mi jár a fejében. Ha csak egy tárgyat vagy egy fogalmat megértet veled, már az is hatalmas előrelépés, mivel még nem tud beszélni!

 

Mivel tudja, érzi, milyen nagyszerű, ha megértik őt, ezáltal sokkal szívesebben fog áttérni később a beszédre, mert rá fog jönni, hogy szavakkal sokkal több mindent és sokkal többféle módon ki tud fejezni. A beszédfejődése pedig nagy valószínűséggel rohamos tempóban fejlődik majd, hiszen ha egy kisgyermeket érdekel valami, ha pozitív gondolatokat, megerősítést, bizalmat kapcsol hozzá, minél hamarabb és minél többet akar majd megtanulni!

 

Természetesen nem azt szeretném mondani, hogy a babajelek tanulása nélkül nem érhető el mindez, sőt, egy egészséges anya-gyermek kapcsolatban biztosan nagyon jól tudják ezeket a dolgokat fejleszetni. Ez a módszer csak még több lehetőséget, eszközt, ötetet ad ahhoz, hogy ez a megértésből adódó sikerélményekkel teli  bizalmi viszony létrejöjjön, és így egy egészséges önbizalommal rendelkező kisgyermek fejlődhessen.

0 hozzászólás