Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. szeptember 9. hétfő

Mennyi idős kortól adható méz a babának?

 

A téma nem függ össze szorosan az oldal témájával, de ha találkozom egy-egy érdekes kérdéssel, vagy témával, ami a babákkal, kisgyermekekkel kapcsolatos, akkor szívesen közzéteszem.

 

Én lelkes mézfogyasztó vagyok, és inkább használok mézet a kávéba, teába, mint cukrot. Valamint ha megfázok vagy kicsit fáj a torkom, akkor kicsit növelem a napi méz adagot, mert tudom, hogy mennyire jó hatással van a szervezetre. Mostanában kicsit többet olvasgattam a méz hatásairól, hogy melyik fajta méz milyen betegségekre alkalmazható, melyik fajta miért jó. Közben felmerült a kérdés bennem, hogy a babáknak vajon mennyi idős kortól adható (ajánlott) a méz. Mivel nem volt róla pontos információm, - bár azt tudtam, hogy a pici babáknak nem szabad mézet adni - utánanéztem a dolognak. Az interneten ugyebár mindenféle információ kering, nyilván nem kell mindent elhinni. De a legtöbb - és általam hitelesnek vélt - oldalak is nagyjából egy véleményen voltak ezzel kapcsolatban. Összegyűjtöttem, mi az, amit én a legfontosabbnak tartok ezzel a témával kapcsolatban.

 

 


A legkisebbek bélflórája még nem áll készen a méz fogadására, és allergizáló hatása miatt sem ajánlják egy éves kornál előbb - utána viszont annál inkább.

 

 

A méz a táplálkozási tanácsadók szerint is nagyon jó hatással van a gyermekek szervezetére (is). Használható sebekre, torokfájásra, nyugtatónak vagy simán édesítésre, de még az emésztést is segíti.

 

A méznek mintegy 80%-a szénhidrát, ami folyamatosan látja el a szervezetet energiával. Aki kúraszerűen alkalmazza a gyermekénél, praktikusabb többször egy-egy kiskanállal elszopogattatni a kicsivel, hogy ne terhelje egyszerre tömény szénhidráttal a gyomrát. Ugyanakkor nyugodtan kiváltható vele a cukor is, hiszen jóval kedvezőbbek az élettani hatásai, és a szervezet sok tekintetben máshogy hasznosítja, mint a finomított cukrot.

 

A méz szabályozza a koleszterin-szintet és flavonoid-tartalma miatt antioxidáns hatással is bír (a szervezetben károkat okozó szabadgyököket közömbösíti), gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Enzimjei akadályozzák a kórokozók, baktériumok terjedését, szaporodását, emiatt egyre többet alkalmazzák a gyógyászatban - igazi univerzális csodaszer.

 

A méz szerotonin-tartalma miatt a lelkiállapotra is nagy hatást gyakorolhat. A benne lévő magnézium és B-vitaminok ugyanis megnyugtatják az idegeket. Ez a hatás tovább fokozható, ha a mézet nem magában fogyasztja a gyermek, hanem langyos mézes tej vagy mézes gyógytea (levendula, citromfű, macskagyökér, komló) formájában.

 

 

Néhány felhasználási terület:

 

Égési sérülések - Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.

Álmatlanság - Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Túlzott aktivitás - Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörget a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés - Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatólag hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás - Egy szűk evőkanál mézet oldj fel Egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!

 

Hatásos a krónikus tüdőgyulladás, az asztmás hörghurut, a krónikus és allergiás arcüreg- és homloküreg gyulladás esetén, valamint kiváló gyógyszer megfázás, influenza, fertőzések, és az általánosan gyengült immunrendszer számára. Míg a cukor teljesen blokkolja az immunrendszer működését, a jó minőségű méz beindítja és erősíti azt.

(forrás: Kiskegyed, Picibaba)

2 hozzászólás
2013. augusztus 5. hétfő

Vegyszermentesen - szúnyogcsípésre ecetet

Népszerű téma, főleg így a nyár közepén, hogyan tudunk védekezni a szúnyogok ellen. Sokan javasolják a levendula, vagy citromfű illóolajat a szúnyogok távoltartására, illetve az üzletekben is számtalan készítmény kapható. Próbálunk védekezni ellenük, de néha elkerülhetetlen, hogy elszenvedjünk egy-egy szúnyogcsípést.

 


A kisbabáknál, gyerekeknél fokozottan figyelünk a csípésekre, mert ők még nehezebben viselik a bogár vagy szúnyogcsípés okozta égő, viszkető érzést. Ráadásul a babáknál könnyebben vált ki allergiás reakciókat, hatalmas piros foltokkal. Ha bárkivel beszélgetés közben előkerül a téma, mindig szoktam ajánlani, és meglepődöm, hogy milyen kevesen ismerik és használják.

 

 

Ha már megcsípett a szúnyog, én évek óta egyetlen dolgot használok rá, és mindig beválik. Ez pedig az otthon mindenkinél megtalálható sima háztartási ecet. Amikor megcsíp a szúnyog, esetleg más bogár, egy kis vattapamacs segítségével minél hamarabb be kell kenni vele a csípést, és pár percen belül elmúlik, nem lesz hatalmas piros folt, sem viszketés. Nálam a boltban kapható Fenistil gél és társai sohasem használtak. Az ecet viszont bevált. Szimpatikus még a dologban, hogy ezzel egyel kevesebb vegyszerekből álló dolgot használok. Ajánlom mindenkinek, próbáljátok ki.

0 hozzászólás
2011. október 20. csütörtök

Vajon tényleg használ? Borostyánkő nyaklánc babáknak

 

Az utóbbi időben - mióta sokat mozgok kisbabák és gyerekek közt - egyre többször figyeltem fel arra, hogy milyen sokan használják ezt a bizonyos borostyánkőből készült nyakláncot. Már egész pici - néhány hónapos babákon is látni.

Úgy gondoltam, utánaolvasok, mégis mi lehet ez, és mire jó! Bár némi információval rendelkeztem róla, mivel nagyon érdekelnek az alternatív gyógymódok, és módszerek, gondoltam, begyűjtök róla egy kicsivel több infót. Böngésztem hát a weboldalak közt egy kicsit, amit meg is osztok veletek.

 

Borostyánkő babáknak

A borostyán követ már az ókorban is használták, azóta is a legismertebb gyógykövek közé tartozik. Anyaga valójában a megkövesedett gyanta. Kézbe fogva könnyű és meleg tapintású anyag.

 

Gyógyítási céllal használják már évszázadok óta. Különböző bőrbetegségekre, a légutakra is jótékony hatással van (köhögés, asztma, tüdőproblémák, stb.), fájdalom csillapító hatása is ismert. Mozgásszervi, reumatikus problémákra is használják. Babáknál fogzáskor, felnőtteknél fogproblémákra is ajánlják. Nyugtató hatású, energiája pozitívabbá tesz.

 

A meleg színű (narancs, barna, méz-színű, tejfehér) borostyánt nyakláncként, karkötőként viselik leggyakrabban. Azt mondják, megvéd a betegségektől, a fertőzésektől, illetve nyugató a hatása. Élesíti a memóriát és oldja a szorongást.

 

Viseléskor, a test hőjénk hatására illóanyagok távoznak a borostyánból, így fejti nyugtató, fájdalomcsillapító hatását.

Érdemes mindig viselni a jó hatás érdekében. Babáknál már 2-3 hónapos korban fel lehet tenni, hogy megszokja, így később nem okoz neki problémát, nem lesz idegen.

 

Kisbabások közül legtöbben a fogzási időszakokban látták a legnagyobb hatását. Illetve a hasfájós, nyűgösebb babáknál is nagyon hasznos lehet.

Természetesen vannak, akik felháborodásukat fejezik ki azzal szemben, hogy adhatunk egy pár hónapos csecsemő nyakába valamit? Nem fullad meg tőle? Nem veszélyes? És mi van ha elszakad?

 

Nos, természetesen csak biztonsággal lehet használni, és körültekintőnek kell lenni. A babáknak készült nyakláncokat téphetetlen fonalra fűzik, és minden egyes szem közé csomót kötnek, hogy ha véletlenül el is szakadna, ne gurulhassanak szét a szemek. Ezen kívül olyan kapoccsal látják el, ami mágneses, és könnyedén szétkapcsolódik. Megfelelő kell hogy legyen a hossza is, ha túl hosszú, akkor jelenhet esetleg veszélyt. Ha megfelelően rövid, nem tudja sehova feltekerni, és nem tud beleakadni semmibe.

 

Megbízható helyről kell vásárolni, ahol el tudak látni tanáccsal is ha szükséges - a használatra vonatkozóan.  Vigyázni kell, ha túl olcsón kínáljál, valószínűleg hamis lehet, így a hatás is elmarad.

 

Véleményem - saját tapasztalat nélkül - az, hogy biztosan hatásos lehet, mivel egy természetes anyagról van szó. Nem véletlenül használják évszázadok óta. Egyébként is híve vagyok a természetes dolgoknak, mikor ilyen sok mesterséges anyag vesz mindeket körül. Én valószínúleg kipróbálnám, és ki is fogom, ha majd alkalmam lesz rá. Persze csakis megfelelő körültekintéssel, és utánajárással.

 

Valakinek van tapasztalata?

0 hozzászólás