Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. szeptember 9. hétfő

Mennyi idős kortól adható méz a babának?

 

A téma nem függ össze szorosan az oldal témájával, de ha találkozom egy-egy érdekes kérdéssel, vagy témával, ami a babákkal, kisgyermekekkel kapcsolatos, akkor szívesen közzéteszem.

 

Én lelkes mézfogyasztó vagyok, és inkább használok mézet a kávéba, teába, mint cukrot. Valamint ha megfázok vagy kicsit fáj a torkom, akkor kicsit növelem a napi méz adagot, mert tudom, hogy mennyire jó hatással van a szervezetre. Mostanában kicsit többet olvasgattam a méz hatásairól, hogy melyik fajta méz milyen betegségekre alkalmazható, melyik fajta miért jó. Közben felmerült a kérdés bennem, hogy a babáknak vajon mennyi idős kortól adható (ajánlott) a méz. Mivel nem volt róla pontos információm, - bár azt tudtam, hogy a pici babáknak nem szabad mézet adni - utánanéztem a dolognak. Az interneten ugyebár mindenféle információ kering, nyilván nem kell mindent elhinni. De a legtöbb - és általam hitelesnek vélt - oldalak is nagyjából egy véleményen voltak ezzel kapcsolatban. Összegyűjtöttem, mi az, amit én a legfontosabbnak tartok ezzel a témával kapcsolatban.

 

 


A legkisebbek bélflórája még nem áll készen a méz fogadására, és allergizáló hatása miatt sem ajánlják egy éves kornál előbb - utána viszont annál inkább.

 

 

A méz a táplálkozási tanácsadók szerint is nagyon jó hatással van a gyermekek szervezetére (is). Használható sebekre, torokfájásra, nyugtatónak vagy simán édesítésre, de még az emésztést is segíti.

 

A méznek mintegy 80%-a szénhidrát, ami folyamatosan látja el a szervezetet energiával. Aki kúraszerűen alkalmazza a gyermekénél, praktikusabb többször egy-egy kiskanállal elszopogattatni a kicsivel, hogy ne terhelje egyszerre tömény szénhidráttal a gyomrát. Ugyanakkor nyugodtan kiváltható vele a cukor is, hiszen jóval kedvezőbbek az élettani hatásai, és a szervezet sok tekintetben máshogy hasznosítja, mint a finomított cukrot.

 

A méz szabályozza a koleszterin-szintet és flavonoid-tartalma miatt antioxidáns hatással is bír (a szervezetben károkat okozó szabadgyököket közömbösíti), gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. Enzimjei akadályozzák a kórokozók, baktériumok terjedését, szaporodását, emiatt egyre többet alkalmazzák a gyógyászatban - igazi univerzális csodaszer.

 

A méz szerotonin-tartalma miatt a lelkiállapotra is nagy hatást gyakorolhat. A benne lévő magnézium és B-vitaminok ugyanis megnyugtatják az idegeket. Ez a hatás tovább fokozható, ha a mézet nem magában fogyasztja a gyermek, hanem langyos mézes tej vagy mézes gyógytea (levendula, citromfű, macskagyökér, komló) formájában.

 

 

Néhány felhasználási terület:

 

Égési sérülések - Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.

Álmatlanság - Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Túlzott aktivitás - Mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörget a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés - Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatólag hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás - Egy szűk evőkanál mézet oldj fel Egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!

 

Hatásos a krónikus tüdőgyulladás, az asztmás hörghurut, a krónikus és allergiás arcüreg- és homloküreg gyulladás esetén, valamint kiváló gyógyszer megfázás, influenza, fertőzések, és az általánosan gyengült immunrendszer számára. Míg a cukor teljesen blokkolja az immunrendszer működését, a jó minőségű méz beindítja és erősíti azt.

(forrás: Kiskegyed, Picibaba)

2 hozzászólás
2013. március 3. vasárnap

Egészséges pizzát készítettem (tejfölös!)

 

Szeretem a pizzát, de nem igazán szívesen eszem meg azokat a pizzákat, amik fehér lisztből készülnek. A pizzériák többségében pedig azért - valljuk be - nem a legegészségesebb pizzákat lehet találni. (Persze néha azért megeszem. ) Tegnap viszont nagyon megkívántam, és gondoltam akkor elkészítem én magam.

 

Körülnéztem a neten, és több receptből mixeltem egyet, a saját ízlésem szerint. A paradicsomot most kihagytam, én jobban szeretem a tejfölöset. Ez lett a végeredmény, akarjátok a receptet? :)

 

 


 

Tippem! Gyerekkel együtt főzni jó! Ne hagyjátok ki őket! Ha a pizzatészta elkészült, segíthetnek felpakolni a tetejére a feltéteket!

 


 

 

 

A recept:

 

Tésztához:

1 csésze (kb. 2,5 dl) víz

1 ek olvasztott vaj

1 ek cukor

1 kt só

kb. 40 dkg liszt (graham lisztet használtam, de teljes kiörlésű tönkökybúza liszt is jó lehet)

1 zacskó élesztő

 

 

A tetejére:

1,5 kis doboz tejföl

1 fokhagyma

oregánó

pici só

sonka (amit szeretsz, én csirkemell sonkát használtam)

lilahagyma

cukkini

brokkoli

paprika

gomba

sajt

Feltétnek persze bármit lehet tenni rá, amit szerettek, vagy ami épp van a hűtöben.

 

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttattam a cukros vízben. A lisztet nagy tálba tettem, bele az élesztőt, az olvasztott vajat, sót. Összegyúrtam, amíg a tészta összeállt. Nekem nem kellett bele több víz sem, és liszt sem, de ha szükséges persze lehet tenni bele.

 

Letakartam konyharuhával, meleg helyre tettem (radiátor teteje). Jó fél órát állni hagytam. Addig elkészítettem a többit. Felvágtam a sonkát és a zöldségeket. A gombát és a cukkinit egy pár perc alatt 1 ek olívaolajon megpirítottam, mert a pizzán nem sül meg olyan hamar, és finomabb is. Kis grillfűszert szórtam rá. :)

 

Brokkolit kicsit megfőztem sós vízben.

 

A fokhagymát fokhagymanyomón keresztúl belenyomtam a tejfölbe, összekevertem.

 

A tészta megkelt, deszkán még egyszer átgyúrtam, kinyújtottam akkorára, hogy a legnagyobb tepsibe beleférjen. A tepsit kiolajoztam, beletettem a tésztát, elegyengettem, hogy kitöltse szépen.

 

 

Jöhet a díszítés. :) A fokhagymás tejfölt elterítettem a pizzatésztán, jöhet rá a hagyma, paprika, cukkini, gomba, brokkoli, sajt. Kicsit megszórtam oregánóval, sóval.

 

 

A sütőt kb 200 fokra előmelegítettem (de nem muszáj), betettem a pizzát, és kb. 20-25 percig sült, míg a sajt szép aranyszínű lett a tetején.

 

Nem átlagos ízű ez a pizza, de nekem nagyon ízlett, ha kíváncsi vagy próbáld ki te is!

 

Jó étvágyat!

 

0 hozzászólás
2013. február 25. hétfő

Túrós zabpelyhes süti - egyszerű, egészséges és finom

 

 

Tegnap délután megkívántam egy kis édességet, vasárnap lévén, gondoltam összedobok egy sütit. Ez általában muffin szokott lenni, de most valami egészségesebbre vágytam, ami nem az az eltelítős fajta.

 

Volt itthon túró, gondoltam keresek valami túrós süti receptet. Nálam ez úgy néz ki, hogy megnézek néhányat, és magamtól összeállítok egy sütit. Általában bejön. Most ez jött ki belőle. Isteni finom lett. Nem túl édes, és nem is krémes, szóval nekem nagyon bejött. :)

kakaópor van a tetején

 

A recept:

 

  • 25 dkg túró

 

  • 15 dkg zabpehely

 

  • 4 ek. xilit vagy cukor

 

  • 3 ek. étolaj

 

  • 1,5 dl tej

 

  • kis doboz natúr joghut vagy tejföl (én tejfölt használtam)

 

  • 2 db egész tojás

 

  • 1 zacskó sütőpor

 

  • 1 ek. kakaópor a tetejére

 

 

A zabpehelybe belekevertem a sütőport, a túrót összetörtem villával, hozzákevertem a 2 tojást, a tejfölt, étolajat, xilitet, szóval minden többi hozzávalót.

 

Ezután beleöntöttem a túrós masszába a zabpelyhet is, és a tejet a végén öntöttem hozzá. Elég folyósnak néz ki, de a zabpehely megduzzad benne, így lesz jó.

 

Szilikonos sütőpapírt tettem egy kisebb tepsibe, és beleöntöttem a masszát. Kb. 175-180 fokos sütőben sütötem 35 percig.

 

Mikor kivettem megszórtam a tetejét natúr kakaóporral, épp csak egy picit. Érdemes egy 10 percet várni, hogy hűljön, utána jobban lehet szeletelni.

 

Egyszerű és nagyszerű, nagyon hamar elkészül! Jó étvágyat! :)

1 hozzászólás
2012. január 21. szombat

Egy gyors vacsora ötlet

Ha egész nap elfoglalt vagy, és nincs időd főzni, nem mindig könnyű kitalálni, mi az ami hip-hop elkészül, hogy ne maradjon éhen a család. Megosztanék egy nagyon gyors, egyszerű, ráadásul egészséges receptet. Nagyon finom! :)

 

Tonhalas tészta

 

Hozzávalók:

durum tészta (szarvacska, csavart, vagy végülis amit szerettek, bármi jó lehet)

olívaolaj

1 közepes vöröshagyma

3-4 gerezd fokhagyma

paradicsomszósz (kb. 1 kis dob.)

1-2 dl tejszín vagy tejföl

tonhal konzerv (1 vagy 2 dob.)

só, bors

sajt (trappista, vagy permezán)

 

 

Elkészítés:

 

 

A tésztát előre elkészítjük, sós vízben megfőzzük, nem túl puhára. A hagymákat felkockázzuk, majd az olajon megdinszteljük őket. Ebbe mehet bele a tonhal konzerv ( 1 vagy 2 konzerv, attól függ, mennyi tésztához készłtjük). Picit összepároljuk őket, majd beletesszük a paradicsom szószt (sürített paradicsom 1 kis doboz) és a tejszínt vagy tejfölt. A tésztát ebbe tesszük bele. Jól összekeverjük, 1-2 perc keverés után már le is vehetjük a gázról. Ha esetleg szükséges, sóval, borssal ízesíthetjük. Érdemes egy nagyobb lábasba készíteni a masszát, hogy a tészta beleférjen.

Sajttal megszórva tálaljuk.

 

Jó étvágyat! :)

 

 


 

TIPP!

Tanuljuk meg a hal babajelet!

 


 

Halacska babajel:

 

1. Tátogunk a szánkkal (egyszeűbb változat)

 

VAGY

 

2. Kezünkkel utánozzuk a halacska úszását a vízben

 

 

Esetleg a kettőt együtt is akalmazhatjuk! :)

 

 

www.meselojelek.hu

0 hozzászólás
2011. december 7. szerda

Szivárvány saláta vacsorára

 

Igazi vitaminbomba a téli napokra!

 

Kicsikkel, nagyokkal együtt elkészíteni jó móka, és egyben akár tanulás is.

 

Kicsikkel tanulhatjuk a színeket, a gyümölcsök nevét, nagyobbakkal pedig már a konyhai eszközök használatát. Mindig jól jönnek a szorgos, segítő kezek a konyhában! :)

 

 

SZIVÁRVÁNYSALÁTA:


Hozzávalók:

1 db téli alma

1 db narancs

1 db mandarin

1 db kiwi

1 db banán

Tehetünk még bele bármilyen gyümölcsöt, pl. ananászt, szőlőt, vagy ami éppen van otthon.

 

Elkészítése:

Mindegyik gyümölcsöt tisztítsuk meg a héjától, és pici kockákra daraboljuk őket. Tegyük mindet egy nagy tálba. Keverjük jól össze.

 

Önthetünk rá egy kis frissen facsart narancslét, vagy más gyümölcslét, esetleg egy pohár natur joghurtot. Nagyobbaknak tegyünk bele diót, mandulát vagy más vitaminban gazdag magokat.

 

 

Szép színes, ízletes, és kiváló vitaminbomba akár az egész családnak! (Csak akkor többszörözzük meg az adagot! :) )

 

 

 

 


 

TIPP!

Elkészítés közben megtanulhatunk néhány babajelet is!

 


 

 

BANÁN:

 

 

ALMA:

 

 

NARANCS:

 

 

 

Ha szeretnétek még több babajelet megtanulni, látogassatok el valamelyik bemutatóra, vagy vegyetek részt a foglalkozásokon, ahol minden héten más-más téma jeleit tanuljuk meg.

1 hozzászólás