Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. június 30. vasárnap

Videók 3. - mit mondanak a szülők, és milyen egy foglalkozás

Itt a harmadik viedó, amit az egyik foglalkozáson készítettünk. Szülői vélemény is hallható benne, mint az előző kettőben is.

 

 

Ha nem látod a képet egészben, kattints erre a linkre, és nézd meg a YouTube-on:

http://youtu.be/slEY99m1AUU

 

 

 

0 hozzászólás
2013. május 5. vasárnap

Babával a szabadban 0-12 hónapos korig

 

 

A természet felfedezését, megismerését nem lehet elég korán elkezdeni. A gyermek születésétől kezdve érdemes fokozatosan némi időt a szabadban töletni. A kint töltött idő, a friss levegő biztosítja a változatosságot a mindennapokban, egyben megnyugtató, és stimulálja a gyermek érzékeit, jó kedvre derítenek mindkettőtöket.

 

 

Ha a szabadban töltesz időt kisbabáddal, mindig gyűzödj meg róla, hogy megfelelően védve legyen a napról, haszálj védőkrémet, kis sapkát. Lehetőség szerint ne a nap legmelegebb időszakát válasszátok a sétára, játékra.

 

 

 

0-3 hónapos babával

 

Ebben az időszakban az anyukák még kimerültek fáradtak a kevés alvástól, a hormonok változásától, és attól, hogy a baba minden igényét ki tudják elégíteni. De egy rövid séta a friss levegőn megnyugtató babának, mamának, és egy közös kikapcsolódás, mely segíti a kapcsolatot is.

 

Tevékenységek:


Többször rövid séta babakocsival, vagy hordozóban - akár 10 perc is elég lehet, hogy kicsit kikapcsolódjatok

Testmozgás - a friss levegőn való mozgás mindenképp jó hatással van az anya egészségügyi állapotára is, hiszen a baba miatt ez sokszor háttérbe szorul. Mindig lehet tenni apró lépéseket, hogy jobban érezd magad. Boldog mama = boldog baba. Hogy miért? A kicsik megérzik, ha feszült vagy és ideges. Próbálj mndig legalább 1-2 percre kikapcsolni, már az is segít.

 

 

A babákat, kölünüsen az újszölötteket megnyugtatják az ún. "fehér zajok" (monoton hangok), melyek az anyaméhben hallott hangokra emlékeztetik őket. A természetben szerencsére rengeteg ilyen hangot találni (szél a fák között, a patak csobogása, vagy az eső kopogása a háztetőn).

 

 

 

3 - 6 hónapos babával

 

Ebben a korszakban a baba elkezd mosolyogni, gagyogni, rácsodálkozni a világ dolgaira, elkezdi felfedezni azokat. Általában még nem mászik, nem mozog sokat, de nyakát nyújtogatva kis fejével és tekintetével határozottan érzékelteti, hogy érdekli őt a körülötte lévő új világ.

 

Tevékenységek:


Mutass meg neki mindent, a füvet, a fákat, a köveket, és mindent, amit csak lehet. Mondd el neki, mi micsoda. Ugyan még beszélni nem tud, mégis láthatod, ahogy szívja magába a dolgokat, amit hall és lát. Örüljetek minden együtt töltött percnek, és együtt tanulásnak.

 

 

 

7 - 9 hónapos babával

 

Ez az időszak már arról szól, hogy a baba magától felül, már a kis fejét is tudatosan mozgatja. Ebben a korban a kis felfedezők tele vannak vággyal, hogy mozoghassanak, mindent megnézhessenek, esetleg már másznak is.

 

Ahogy nő a baba az anyukáknak is egyre több a lehetőség, hogy együtt mozoghasson a gyermekkel. Babának és mamának is jót tesznek a szabadtéri sportok, mozgás.

 

Tevékenységek:

 

Nézz körül, és szerezz be futóbabakocsit, babahordozót, biciklit gyereküléssel, vagy bicikli után szerelhető kis kocsit, amik kifejezetten a kint spotolás kiegészítői. Ennyi idős babákkal már akár több őrás "túrkat" is tehettek. Amikor csak időtök engedi, legyetek kint a szabadban.

 

 

Mindig ellenőrizd, hogy a kisbabád biztonsgban van sportolás közben.

 

 

 

10 - 12 hónapos babával

 

Ebben a korban a baba már tudja, felismeri, hogy egy egy szó milyen jelentésre utal. A "tárgy-állandóság" is kialakul, ami azt jelenti, hogy tudja azt, ha egy tárgy nincs jelen, akkor is létezik.

 

Tevékenységek:

 

Menjetek ki egy nagy takaróval valamelyik parkba, vagy rétre, terítsétek le, és élvezzétek a természetben fellelhető dolgokat. Mivel a baba már szilárd dolgokat eszik, vigyetek egy kis kosárban kedvenc ételeket, gyümölcsöket, piknikezzetek egyet.

 

Vigyetek könyveket nézegetni, olvasni. Keressétek meg a környezetben a benne lévő dolgokat.

 

Gyűjts a terméseztben található dolgokat, pl. kavicsokat, köveket, pitypangot, más virágokat, s takard le őket valamivel. Mondd, "Hová lettek?" és hagyd, hogy a gyermeked megkeresse, felfedezze őket.

 

 

Fújjatok buborékot! Szabadban még élvezetesebb, mint odabent.

 

A babajelek tanulására természetesen mindezek a tevékenységek kiváló alkalmat biztosítanak!

További szabadtéri ötleteket olvashattok hamarosan, nagyobbaknak is!

0 hozzászólás
2013. március 27. szerda

Ti kérdeztétek 2.

 

Az előző bejegyzésben egy kérdésre válaszoltam, mégpedig arra, hogy mikor érdemes elkezdeni a babajelek tanulását. A kérdésekek természetesen ezzel nincs vége. Ez alkalommal a következőre kaphatunk választ:

 

 

KÉRDÉSEK

 

"Ha saját jelekkel is tudunk kommunikálni, és megértem a babám jelzéseit, miért menjek el egy tanfolyamra, ezeket a jeleket megtanulni? "

 

"Az interneten is találtam jeleket, amiket otthon saját magam is meg tudok tanítani a kisbabámnak. Az is elegendő, vagy mindenképpen csak tanfolyamon tudom elsajátítani a babajelbeszédet? "

 

 

VÁLASZ


A legtöbb szülő, de legfőképpen az anyukák nagyon jól rá tudnak hangolódni a kisbabáik jelzéseire, testbeszédére. Gyakran már egy rezdülésből tudják, hogy mit szeretne a pici. Ez a dolog csodás! A babajelek használatával nem is helyettesíteni szeretnénk ezt a kommunikációt, inkább kiegészíteni ezt. Minél többet tud kommunikálni az anyuka és a baba, annál jobb lesz a kapcsolat, a bizalom, és a megértés köztük.

 

 


TUDTAD?

A mindennapi kommunikációnk 90 %-át a testbeszéd teszi ki! Gondoltad volna?  Persze mindezt nem tudatosan tesszük hanem a tudatalatti szinten. A babák is rengeteg mindent szeretnének kifejezni a testbeszéddel, gesztusokkal, már a beszéd előtt is, csak ez nem mindig, mindenki számára egyértelmű. De az az anyuka, aki odafigyel a babájára, ráhangolódik, sok mindent megért már szavak nélkül is.


 

 

 

Az otthoni baba jelbeszéd tanulást pedig csak támogatni tudom. Akár saját magatok is kitalálhattok jeleket. Van, ahol az anyuka talál ki, van ahol a baba! Gondolj bele, milyen jó móka és játék lehet a jelek kitalálása! :) Folyamatosan lehet újabbakat kitalálni (vagy tanulni).

 

Az interneten pedig - ha az anyukának van ideje tanulgatni - sok helyen találhatók jelek. Sőt! Ha eljössz egy tanfolyamra, akkor is elengedhetetlen a mindennapokban tanulni és gyakorolni a jeleket! Hisz épp ez a lényege!

 

 

 

A tanfolyamon ennyivel kaptok többet:

 

 1. Konktét témák szerint haladunk a jeleket, így könnyebb tanulni.
 2. Megtanulhatod, hogy a mondókákat, dalokat hogyan kell jelelni, amit majd otthon hasznosíthatsz.
 3. Közösségben vagy a babáddal, megismerhetsz más anyukákat.
 4. A tanfolyam óráin mindig van ismétlés, a gyerekek pedig otthon a ráimerés örömével fogják hallgatni a dalokat, zenéket. (Felismerés - lelkesedés, motiváció.)
 5. Az adott órai anyagot írásos formában odaadom, így könnyebb lesz otthon a gyakorlás.
 6. A zeneanyagot is CD-n megkapjátok.
 7. Gyakorlati tippeket, tanácsokat kaphatsz az otthoni jeleléshez.
 8. A gyerekeknek egy örömteli, szórakoztató foglalkozás, ahol a szocializálódnak, megtanulnak más gyerekekkel együtt játszani.
0 hozzászólás
2013. március 20. szerda

Új lehetőség - hogy eldönthesd, tetszik-e a baba jelbeszéd óra!!!

 

Sziasztok!

 

Áprilistól minden hónapban baba jelbeszéd bemutató órákon vehettek részt, azért hogy


-megnézhessétek, hogy zajlik egy tanfolyami foglalkozás,

 

-eldönthessétek, szívesen részt vennétek-e rajta a babátokkal, kisgyermeketekkel,

 

-ha még nem ismered, hogyan is képzeld el a babák jelelését.


 

 

Időpontok a következő hónapokra:

2013. július 20, szombat, 10 óra

2013. augusztus 10, szobat, 10 óra

2013. augusztus 13, kedd, 17 óra

 

 

 

A demo óra látogatása nem lesz díjmentes, de nagyon kedvező díjjal látogatható, megegyezik minden más, Kölyökvárban tartott foglalkozás árával.  (1.350 Ft)

 

Jelentkezi lehet:

 

E-mail: info@meselojelek.hu

Telefon: 0620/294-8418

Személyesen a Kölyökvár Játszóházban (Győr, Szent Imre út (83/B) - napközben általában itt megtaláltok! :)

 

A játszóház weboldala: www.kolyokvar.eu

 

VÁRLAK SZERETETTEL!!!

0 hozzászólás
2013. március 11. hétfő

Miért érdemes kis létszámú csoporttal kezdeni a közösségbe szoktatást?

 

Milyen, hány éves gyermekeket érdemes elvinni a bölcsőde előtti beszoktatásra?


Egy bizonyos kor után minden kisgyermeknek természetes szükséglete a közösség, a szocializálódás. Kinek előbb, kinek később jön el ez az idő, ez egyénileg változik, szokásoktól, illetve a gyermek habitusától is függ, mikor érik meg rá. Ez az „elválás” persze egyik félnek sem könnyű, de elkerülni nem lehet, 6 hónapos – 1 éves kor között érdemes már elkezdeni a szülővel együtt történő közösségbe járást, 1,5 éves kor körül pedig fokozatosan el lehet kezdeni, hogy a gyermek kisebb közösségben rövidebb időre egyedül maradjon. De ha már óvoda előtt állnak, a kezdés előtt néhány hónap kifejezetten jót fog tenni a gyermeknek.

 

Mi ennek a módszernek az előnye?


A rendszer lényege, hogy a kisgyermekek egyedi igényeinek figyelembe vételével, kis csoportban valósítjuk meg a gyermekfelügyeletet és a foglalkoztatást. Éppen a kis csoport előnyét szeretnénk kiemelni. Az állami bölcsődében nagy csoportba kell a gyermeknek viszonylag gyorsan beszokni, megtalálni a helyét. Nagyon sokat számít, ha ezt megelőzően már járt hasonló közösségben, megtapasztalta egy csoportban a rendszert, mely biztonságérzetet ad neki.  Ezen kívül, mivel ismerjük a gyerekeket, egyéni igényeket kellő mértékben ki tudjuk elégíteni, ez is növeli a biztonságérzetet a gyermekben, és nem utolsó sorban a szülőben is.

 

Előnyök:

- A pedagógusok személyesen ismerik a gyermek természetét, igényét, fejlődési szintjét, képességeit.

 

- Foglalkozásainkon a szülővel való közös részvétellel a gyermekek megismerik a helyet, hozzászoknak a környezethez, a szokásokhoz, a foglalkozások jellegéhez, megismerik az eszközöket és az ismerős arcokat is könnyedén meg tudja jegyezni. Ez után nyugodtabban itt hagyhatják őket.

 

- Minden helyzetben személyre szabottan tudunk reagálni minden egyes problémára, igényre, szükségletre.

 

- Étkezési szokásaikhoz tudunk igazodni.

 

- Képességfejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek foglalkoztató központunkban.

 

- Minden nap csoportos foglalkozásokon vesznek részt a gyerekek, ahol a létszám maximálisan 6 fő lehet.

 


Hátránya?


Kifejezett hátrányát nem tudunk mondani, hiszen éppen azért jó ez a formája a közösségnek, mert a gyermek egészséges lelki és értelmi fejlődéséhez igazodik, a fokozatosság elve alapján.

 

 

Hányan vannak egy csoportban?


Játszócsoportunkban egyszerre 6 kisgyermek felügyeletét biztosítjuk. Úgy tapasztaltuk, hogy ez egy megfelelő létszám ahhoz, hogy a már korábban említett előnyök megvalósulhassanak.Egyáltalán milyen módszer alapján lett kidolgozva a rendszer?


A játszóházban dolgozó pedagógusok korábbi tapasztalatai alapján alakult ki ez a rendszer, illetve a nálunk megforduló szülőkkel mindig próbálunk sokat beszélgetni, és meghallgatni a problémájukat, véleményüket, negatív tapasztalataikat, melyek más játszócsoportokban tapasztaltak, egy-egy kérdéssel kapcsolatban.Az országban hány ilyen intézmény működik? Ez mind magán? Ellenőrzi valamilyen hatóság a működését?


Az országban sok helyen működnek családi napközik, ahol biztosítják a gyermekek felügyeletét, szintén meghatározott létszámú csoportban.

Ilyen jellegű játszócsoportról Székesfehérváron tudunk, ahol foglalkozásokat is tartanak a gyerekeknek, és naponta változó, de kis létszámmal működnek. Itt azonban a foglalkozás díját minden esetben a szülőnek plusz szolgáltatásként ki kell fizetni, tehát nem tartozik a térítési díjhoz, mint nálunk. Mert külsős pedagógus vezeti a foglalkozást, vagyis még egy újabb kollégát is be kell vonni a napirendbe. Nálunk a felügyeletet és a foglalkozásokat is ugyanazok a pedagógus kollégák vezetik, így nem kell külön díjat fizetni a szülőnek, és nem kell újabb személyt megszokni a gyerekeknek,aki fél óra múlva el is megy.

Hivatalosan Csiperke Játszócsoport a neve a játszóház ezen szolgáltatásának, mely engedélyhez nem kötött, a Kft ügyvezetőjének kompetenciája eldönteni, hogy kik alkalmasak a játszócsoportot vezetni.

A játszóház viszont a napokban adott be kérelmet a családi napközivé nyilvánításra a helyi önkormányzathoz. A hivatalos engedélyek kiadása folyamatban van. A legfontosabb az ÁNTSZ engedély, mely alapján már eredményesen, és minden előírásnak megfelelően működik a játszócsoport.Mit tanulhatnak meg a gyerekek ennek segítségével?


Fokozatosan tartozhatnak – először a szülővel együtt – egy kisebb közösségbe, ahol szép lassan hozzászokhatnak a foglalkozások jellegéhez, menetéhez megismerik a pedagógusokat, akik minden nap ugyanúgy várják őket. Megtanulnak a többi kisgyermekkel együttműködni, együtt játszani, alkalmazkodni, és ezzel már kevesebb gond lesz a későbbiekben. A szocializáció egy lassú, elhúzódó folyamat a gyermek életében, nagyon sok mindent meg kell tanulniuk. Ebben a kis csoportban sokkal több figyelmet, visszajelzést kapnak arról, hogy mi az, amit jól csinálnak, mi az, amit nem, így lelkileg kiegyensúlyozottabban léphetnek majd tovább a nagyobb közösségekbe. Magabiztosabbak lesznek, tisztába lesznek saját kompetenciájukkal, helyes irányban alakul az önértékelésük, könnyebben barátkoznak, kevésbé alakulnak ki gátlások. Szépen és látványos ütemben fejlődik a kommunikációjuk, mert megfelelő motivációs bázisban vannak, és a motivációs szintet minden nap fent tudjuk tartani számukra.  Hiszen nem elegendő a napi szokások rögzítése, minden nap szükséges egy kicsi újat adni, egy kicsit változtatni, új dolgot mutatni.

 

 

Mennyi idő, amíg eléritek a célotok egy gyermekkel?


Természetesen egyéntől függ, de általában azt mondhatjuk, hogy 3-6 hónap után már minden kisgyermek eljut arra a szintre, hogy biztonságosabban, önbizalommal csatlakozhasson nagyobb létszámú csoportokhoz. Peresze, csupán ha szeretne. Hosszabb időt – akár a bölcsőde egészét is eltöltheti nálunk a kisgyerek, 4 éves korukig fogadjuk őket.

 

 

Hogy telik a gyerekek egy napja veletek?


Rugalmas az időbeosztás, lehetőség van fél napra, vagy akár délutánra is nálunk hagyni a gyermekeket. Általában 8-10 óra között érkeznek a gyerekek, délelőtt egy zenés és egy mozgásos foglalkozásokon vesznek részt, mely 11.30 óráig tart. Az étkezésre, és minden egyéb igényre egyénileg odafigyelünk. A foglalkozások között lehetőség van a csoportos tízóraizásra, melyre nagyon odafigyelünk.  Akik nem alszanak nálunk ők, 12-13 óra között ebéd után vagy ebéd előtt mennek haza szüleikkel. Az alvást is meg tudjuk oldani, akinél szükséges. Délután ha jobb az idő, az udvarra ki tudunk menni, illetve a játszóházban található fejlesztő játékokkal játszhatnak a gyerekek.

 

 

Sérült gyermekeknek is előnyös ez a módszer?


Sérült gyermekeknél is ideális lehet, épp a kis csoport miatt, hiszen sok figyelmet kapnak a gyermekek. Azonban ezt sok esetben nem lehet olyan könnyen elérni, mint általában a többi kisgyermeknél. A játszóházunkban dolgozó gyógypedagógusok ilyen esetben javasolják az egyéni komplex fejlesztést, mely a felügyeleti idő alatt valósul meg, külön szobában, egy egyénre szabott fejlesztési terv kidolgozásával a reggeli érkezést követően. Ez esetben a szülővel való konzultációra is időt szakítanak a gyógypedagógusok.

 

 

Az elszakadás a gyermektől nagy trauma az édesanyának és a kisgyereknek is. Enyhíti ez a csoport ezt a nehézséget?

 

Mivel nálunk a beszoktatás a foglalkozáson való közös részvétellel kezdődik, így a szülő személyesen is meggyőződhet arról, hogy hol van biztonságban gyermeke és hol kap megfelelő szakmai támogatást a fejlődéshez. A napi tapasztalatokat részletesen megbeszéljük a szülőkkel és javaslatokat is teszünk az otthoni játékokra és a különböző szokások bevezetésére.

Sokféle tapasztalatot hallunk a bölcsődei, óvodai beszoktatással kapcsolatban ismerősöktől, más anyukáktól. Sokan rémálomként élik meg ezt az időszakot. Ugyan a bölcsődékben is van lehetőség a beszoktatásra, viszont a pici gyerekeknek sokkal ideálisabb, ha elsőre csak néhány gyermek veszi körül őket, illetve bármilyen szükséglet esetén egyből megkapja a kellő figyelmet (pelenka csere, cumi, étkezés, stb.). Így sokkal kiegyensúlyozottabb lesz ebben az időszakban. Még azoknak a gyerekeknek is előnyükre válik, akik látszólag könnyen barátkoznak, élvezik a közösséget. Megelőzhetjük vele, hogy a későbbiekben visszahúzódóak legyenek, vagy gátlások alakuljanak ki bennük. Akik bátortalanabbak, ezáltal oldottabbá válnak, könnyebben kinyílnak, könnyebben fognak barátkozni. A bölcsőde/óvoda óriási változás a gyermek életében, a szülő feladata pedig hogy megtalálja számára a minél ideálisabb megoldást, a gyermek megfelelő fejlődése érdekében. Így lesz mindenkinek könnyebb az elválás időszaka.

 

Mik a tapasztalatotok, azok a gyerekek, akik hozzátok jártak, hogyan viselik a bölcsődei, óvoda beszoktatást?


Az eddigi visszajelzések, amiket kapunk nagyon pozitívak, a gyermekek többsége láthatóan könnyebben veszi a felmerülő „akadályokat”, könnyebben válik el a szülőtől, illetve az új helyen is hamarabb megtanulja a rendszert, hiszen már magabiztosan, gátlásoktól mentesen kerül a többiekhez az óvodába.

 

KÖLYÖKVÁR KÉPESSÉGFEJLESZTŐ JÁTSZÓHÁZ - Csiperke Játszócsoport

0 hozzászólás
2013. március 7. csütörtök

Baba jelbeszéd bemutató volt a Kölyökvárban

 

Nagyon jó napom volt ma! Szerveztünk egy baba jelbeszéd tájékoztatót és bemutató foglalkozást a Kölyökvárban ma délelőttre. Jó páran jelentkeztek, hogy eljönnének megnézni, aztán sajnos nem mindenki tudott részt venni, de azért voltak páran. Voltak, akik már a zenebölcsiben láthattak néhány babajelet, mivel ott is használunk párat, de voltak olyan dalok, amiket ott nem szoktunk énekelni.  Az elején egy kis tájékoztató is volt, ahol elmondtam néhány fontosabb dolgot a babajelekről, majd pedig jeleltünk is. A gyerekeknek természetesen a második része tetszett jobban, szerintem alig várták, hogy jöjjenek a zenék. :) Nagyon édesek és aranyosak voltak, nagyon figyeltek! Imádják a zenéket! Főleg, ha még "mutogatunk" is hozzá! :)

 

A tanfolyamot is elindítjuk március végén, ahol elvileg már be is telt a létszám,mivel a kislétszámú csoportot szeretném tartani, azért, hogy mindenkire jusson elég figyelem.

Hoztam néhány képet is. :)

 

Mutattuk a "tyúk" jelét a zenéből

 

 

Röff, röff, malacka :)

 

 

Lassan jár a csigabiga... :)

 

 

0 hozzászólás
2013. március 1. péntek

Gyermekprogramok gyűjteménye tavaszra (Győr, 2013)

 

Sokszor annyira nehéz megtalálni azokat a programokat az interneten, amire az ember szívesen ellátogatna kisgyerekkel. Gyűjtögettem nektek néhányat, és ha találok majd még folyamatosan bővítem a bejegyzést.

 

PROGRAMOK

 

2013. március 5. kedd, 16 óra

ALMA Együttes koncertje

Helyszín: ETO Park

 


 

 

2013. március 6. szerda, 9.30 - 12.00 óra

Babahordozó Klub

A márciusi Klub vendége Györkösné Boros Györgyi

Értsünk szót! - tréning Győrben

Szülésfelkészítő aaz ÉletJel Egyesületnél Támop támogatással

Fontos információk a kölcsönzésről és a Klub házirendjéról

 

Helyszín: Gyermekek Háza

További informácó a babahordozásról: a batyuklan.hu weboldalon

 


 

 

2013. március 7. csütörtök, 11 óra

Ingyenes baba jelbeszéd tájékoztató és bemutató

Ebben a fél órában a szülők megismerkedhetnek a baba jelbeszéd módszerével, elméletben, illetve gyakorlatban is, hisz egy rövid bemutatóval is készülünk, feltehetik kérdéseiket. Gyermekkel együtt lehet jönni, hiszen játékra, mondókázára, éneklésre is készülünk, természetesen babajelekkel.

 

Helyszín: Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház ( 9028 Győr, Szent Imre út 83/B. )

 


 

 

2013. március 10. vasárnap, 10.00-17.00 óra

A Hímes Tojás Napja

Helyszín: Gyermekek Háza

 


 

 

2013. március 19. 17.00 óra

Musicalmesék - A Budapesti Operettszínház előadása

Családi zenés varázslat, különleges látvánnyal
Részletek hangzanak el a gyerekek legkedveltebb musicaljeiből és rajzfilmjeiből. Többek között az Óz, a nagy varázsló, az Oroszlánkirály, a Muzsika hangja, a Mary Poppins, a Kis hableány, a Herkules, a Madagaszkár, a Vuk és Hugó a víziló című produkciókból.

 

Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ
Belépőjegy: 1.600 Ft, 1.300 Ft

 


 

 

2013. március 23 - április 4.

17. Nemzetközi Baba- és Játékkiállítás

Az évente megrendezett kiállítás minden alkalommal egyedi és különleges, mert a kiállított anyag nagy része az Országos Babakészítési Versenyre érkezik, s hazánkban először itt látható. Idén a verseny ajánlott témája: „Esküvői szokások, különleges esküvők„
Vendégként bemutatkozik a Szolnok melletti Rákóczifalva Macimúzeuma. Gyűjteményük jórészt 70-80 éves mackókból áll, melyeket korhű jelmezekbe öltöztettek.
A látogatók szavazhatnak arról, hogy melyik babának ítélnék oda a Közönségdíjat. A szavazók között értékes nyereményeket sorsolunk ki.

 

Helyszín: Zichy-palota
Belépőjegy: felnőtt: 600 Ft; diák, nyugdíjas: 300 Ft; csoportos belépőjegy: 300 Ft/fő

 


 

 

013. március 24. 16.00 óra

Vackor kalandjai

Inversedance - Fodor Zoltán Társulata
Zenés táncjáték gyerekeknek
Történetünkben Kormos István egyik legkedveltebb meséjét dolgoztuk föl. Vackor alakja elevenedik meg a színpadon, hogy kedves és humoros utazásra invitálja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Főhősünk egy esetlen, de nagyon bájos kis maci, aki egy kora őszi napon elcsatangolva egy öreg fa árnyékában leheveredve boldog álmodozásba merül. Csintalan falevelek repítik Álomországba, ahol barátaival számtalan, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandba keverednek, hogy végül elérkezzenek tanulságos végkifejlethez.
A mese közben a zenetörténet legismertebb klasszikusai is felcsendülnek a gyerekek fülére hangolva, hogy dallamukkal játékosan ismerkedhessenek meg a legkisebbek is.

 

Helyszín: Bartók Béla Megyei Művelődési Központ
Belépőjegy: 1000Ft

 


 

 

Kérem, ha tudtok ilyen programokat, írjátok meg hozzászólásban, vagy e-mailben az info@meselojelek.hu címre.

 

 

0 hozzászólás
2013. február 22. péntek

3 érdekes játékötlet

 

Otthon vagy a babáddal, kisgyerekeddel? Minden nap egyformának tűnik? Hiába próbálod felkelteni a figyelmét a meglévő játékaival, egyre nehezebb? Esetleg a hétvégéket szeretnéd feldobni egy kicsit?

 

Ha rossz az idő odakint, nem mindig van túl nagy kedvünk kimozdulni. Persze bíztatok mindenkit, hogy amikor csak van lehetőség, menjetek egy kicsit a szabadba a gyerekekkel, mégis vannak olyan napok, amikor erre nem sok lehetőség kínálkozik. Ezekre a napokra gyűjtöttem néhány érdekes játékötletet, amikkel a lakáson belül is remekül elszórakozhattok.

 

1. Fessetek kézzel!

Stílusosan a kezekkel kezdem. :)

Szükséges dolgok:


-bőrbarát festék (ezt akár házilag is elkészítheted, a követlező linken megtalálod a "receptet": Bőrbarát festék házilag )

 

-lehetőség szerint minél nagyobb - legalább A/3-as méretű papírlap

 

-kisebb papírlap - pl A/4-es

 

-néhány ecset

 

-víz

 

 

Nyissátok ki a festéket, és az ecset segítségével kend be vele a gyermek kezét, vagy ha szeretné, ő maga is csinálhata. Hagyd, hogy próbálkozzon! Érdemes a színeket egyesével, külön-külön használni.

A nagyobb lapra, vagy lapokra lehet próbálkozni, nyomdázni a kézzel. A kisebb lapot azért készítetted elő, hogy egy ilyen (mit alább a karácsonyfa), vagy ehhez hasonló műalkotást készítsetek, a dolog a fantáziátokra van bízva. Lehet az évszaknak megfelelően, vagy ha éppen valami ünnep van, de bármit kitalálhattok.)

A kész műveket száradás után közösen fel is ragaszthatjátok a gyerekszoba vagy a játszósarok falára. Nagy büszkeség lesz megmutatni a család többi tagjának, vagy barátoknak.

 

 

 


 

Tipp: Ne csak a gyerek keze legyen festékes! Mutasd meg neki, hogy kell csinálni, biztosan még jobban fogja élvezni a közös festegetést és nyomdázást!


 

 

 

2. Bábszínházat a szobába!

 

Ha nagyobb a gyermeked, és már érdekli, remek móka lesz együtt bábozni a saját, csak neki épített bábszínházában. Ha pici még a babád, akkor pedig te tudsz neki bábozni, hidd el, hogy élvezni fogja.

 

Szükséges dolgok:

 

- nagy pléd, takaró, vagy ha varrni szeretnéd - bármilyen maradék anyag

 

- Valami, amit állvnynak tudsz használni. Ha nem akarod túlbonyolítani, 2 szék is megteszi. Jó lehet még a nyitott ruhaállvány, szobainas, ruhaszárító. Ha szeretnéd máskor is használni, varrhatsz is egy rúdra anyagot, mint a függöny.

 

- sok sok plüss figura, bábok, ujjbábok

 

 

Találjatok ki történetet a plüss állatokkal, bábokkal. Énekeljetek a kedvenc dalokat mondókkat. Ha pici a gyereked és ő még nem tud részt venni a bábozsban, tedd minél érdekesebbé a hangoddal a játékot. Jobban fog figyelni, ha játszol a hangszíneddel.

 

 

 

3. Válogat a kendermagban... :)


Nem kell kendermagnak lennie, jó lesz a rizs is, vagy bármi hasonló apró szemű gabona. Ez egy érdekes játék lesz! Fejlesztjük vele a gyermek érzékelését, gyakorolhatunk színeket, formákat.

 

 

 

Szükséges dolgok:

 

- egy nagyobb tál

 

- rizs, vagy hasonló apróbb beszű gabona, vagy bármi, amit jónak látsz, a konyhából

 

- a képen látható szivacsos, betűs játék, VAGY bármi, ami hasonló, rakosgatós, puzzle, formaválogató, színválogató.

 

 


A képen látható módon helyezd el a kis részeket, betűket, kockákat, puzzle darabokat a rizsben. A gyermek feladata egyértelmű, ki kell keresni a darabokat egyesével a rizsből, és megkeresni a helyét. Ha kész van, lehet előlről kezdeni, vagy egy másik játékkal folytatni.

0 hozzászólás
2013. február 21. csütörtök

Baba jelbeszéd bemutató foglalkozás és tájékoztató

 

Márciustól újra lesz lehetőség baba jelbeszéd tanfolyamon részt venni, és elsajátítani a sok-sok jelet, illetve személyesen is megtanulhatjátok a módszert. Sok ötletet kaphattok, mikor, milyen helyzetben, hogyan tanítsátok babátoknak a jeleket.

 

Mindezek előtt szeretnék egy alkalmat biztosítani azoknak, akik nem igazán ismerik a baba jelbeszédet, hogy megnézzék, és tájékozódjanak.

 

Baba jelbeszéd bemutató fogalkozás és tájékoztató (babával együtt lehet jönni)


Ezekre számíthatsz:

Zenék, mondókák jelekkel kísérve


Játékok, könyvek, gyerekeknek - ezeket is jeleljük


Néhány fontos gondolat a baba jelbeszédről


Miért jó a baba jelbeszéd?


Tippek a tanuláshoz

 

Kérdezni is lehet!

 

 

Időpont: 2013. március 7, 11 óra

Helyszín: Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház

(Győr, Szent Imre út 83/B. emelet)

 

Ha szeretnétek eljönni a részvételi szándékot kérlek, jelezzétek.

E-mail: info@meselojelek.hu

Telefon: 0620/294-8418

Facebook: Mesélő Jelek

0 hozzászólás
2012. május 9. szerda

Tapasztalataim a baba jelbeszéd foglalkozásokról

Már jó ideje más formában működnek a baba jelbeszéd foglalkozások, mint régebben. Az ún. tanfolyamok helyett áttértünk a heti rendszerességgel látogatható órákra. 12 témára osztottam a babajeleket, és minden héten más-más téma jeleit tanuljuk meg. Természetesen sok-sok ismétléssel, így ha valaki nem tud részt venni minden héten baba jelbeszéd órán, így is sok jelet meg lehet tanulni.

 

Na de a tapasztalataimat szerettem volna leírni az elmúlt hónapokról. El kell, hogy mondjam, nagyon boldog vagyok, ahogy látom a kicsiket hétről hétre fejlődni. Örülök neki, hogy ezt a formáját választottam végül a foglalkozásoknak, mert így nem csak a szülőknek szólnak az órák. A gyerekek szeretnek részt venni, játszani, sok sok zenével és mondókával színesítem az órákat, amiket a kicsik is nagyon élveznek.


 

Az ő életükben nagyon fontos az a felismerés, hogy egy mondókát, vagy dalt már hallottak, felismernek. Jobban feloldódnak, jobban érzik magukat a foglalkozásokon. A jeleket is sokszor látják, így nem csak otthon, a szülőkkel tudják tanulni, hanem a foglalkozásokon is.

 

Nagy öröm számomra látni, ahogy nagy érdeklődéssel figyelik a kezemet. Persze nem mindegyik gyermek fogékony erre egyből, de vannak olyanok, akiket az első pillanattól fogva szinte lenyűgöznek a kézjelek, és nagy érdeklődéssel figyelik. Volt egy kislány, Maja, aki már az első foglalkozáson (akkor kb. 10 hónapos volt) mutatott jelet!!! Óriási boldogság ez számomra.

 


 

Röviden összefoglalva tehát nagyon örülök, hogy látom a fejlődést, látom a babajelek hasznát, látom, hogy örülnek együtt a szülők és a gyerekek a jelek tanulásának. És látom, hogy érdemes csinálni! Öröm átadni a szülőknek és kicsiknek ezt a fantasztikus dolgot, és öröm látni az általa épülő kapcsolatokat. 

0 hozzászólás
2011. október 23. vasárnap

Új lehetőség - Kismama klub minden héten Győrben

 

 

Szeptember elsején nyitotta meg kapuit a gyerekek és szülők előtt a Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház Győrben. Ha az ember belép, egy kedves, barátságos, vidám és színes hely fogadja. Igényes kivitelezés, és kedves fogadtatás. De ez még nem minden.

 

 

A látszat mellett természetesen ugyanilyen szinvonalú a törődés, szakértelem , és az elhivatottság is. 0-14 éves korig várják a gyerkőcöket különféle foglalkozásokkal. Nagyobbaknak van egyéni képességfejlesztés, iskolaelőkészítő foglalkozás, lovas és kutyás terápia, stb.

 

Na és a kicsiknek is számtalan remek elfoglaltság és fejlesztő foglalkozás. Zenebölcsi, manótorna, babamasszázs, baba jelbeszéd, stb., és van gyermekfelügylet is. Ez csak néhány a sok közül. Mindenképpen érdemes személyesen megnézni, biztos vagyok benne, hogy a kedves pedagógusok minden érdeklődőnek szívesen adnak tájékoztatást, és mutatják meg a vidám foglalkozások helyszínét.

 

A Kölyökvár küldetése, missziója (a saját weboldalukról):

 • 0-14 éves korú gyermekek fogadása és foglalkoztatása
 • a gyermekek intézményes ellátáson kívüli szabadidős elfoglaltságainak megszervezése
 • egyéni képesség-és készségfejlesztés
 • családi nevelés elősegítése, illetve a szülő-gyermek kapcsolat erősítése
 • napközbeni ellátások kiegészítése, a folyamatosan változó igények kielégítése: gyermekmegőrzés
 • iskoláskorú gyermekek segítése a tanulásban
 • logopédiai foglakozások szervezése
 • táborok szervezése

 

A Kölyökvár Győrben (Szabadhegyen) a Szent Imre út 83/B alatt található, a Babyland Babaáruház épületében.

 

Weboldaluk címe: www.kolyokvar.eu

 

Ja, és a lényeget a végére hagytam!

Október 27-én, csütörtökön 11 órakor kismama klub indul.


Heti rendszerességgel látogatható majd a kismamáknak. Rengeteg érdekes, és hasznos téma, és tanácsadás szakemberek, és védőnők közreműködésével.

 

 

Az alábbi linken minden információ megtalálható a kismama klubról:

 

Kölyökvár Kismama Klub

0 hozzászólás
2011. október 7. péntek

Cikk a baba jelbeszéd foglalkozásokról - kisalfold.hu

 

 

Megjelent ma egy cikk a kisalfold.hu oldalon, a Gyermekek Házában tartott baba jelbeszéd foglalkozásokról!

 

 

Olvassátok el! :)

 

 

MEGNÉZEM A CIKKET!

0 hozzászólás
2011. július 1. péntek

Sok-sok gyerek, vidámság

 

Ma részt vettünk egy nagyon aranyos programon Shane-nel és Nórival.

 

San Diegóban sok kévázó úgy van kialakítva, hogy lehessen programokat szervezni. Ezen a vidám és hangulatos kis helyen még egy színpad is helyet kapott erre a célra!


 

Monta Briant egy elismert baba jelbeszéd oktató itt San Diegóban, ő szervezte ezt az előadást, illetve - ha jól tudom - a testvérével együtt szórakoztatták a gyerekeket. Ő gitározott, és énekelt, Monta pedig jelekkel kísérte. Rengeteg kisgyerek volt, alig fértünk be, és szemmel láthatóan mindenki nagyon jól szórakozott, rettenetesen élvezték a gyerekek!


 

A színpad előtt sikerült elhelyezkednünk, és Shane is tátott szájjal figyelt szinte végig! Napról napra jobban érdeklődik az ilyen dolgok iránt. :)

 

 

Nálunk is lehetne több ilyen ingyenes gyermekprogram! Nem gondoljátok?

0 hozzászólás