Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. szeptember 9. hétfő

Hogyan vonjuk be apát is a jelelésbe?

 

Eldöntöttétek, hogy elkezditek a babajeleket tanulni, gyakorolni, de apa még nem egészen érti, miről is van szó? Esetleg nem tudod, hogyan vond be őt is ebbe a tevékenységbe?

 

Sok apuka a nap nagy részében dolgozik, nem tud olyan sok időt a családdal tölteni, mint esetleg szeretne, így a baba nevelésének nagy része, a baba körüli teendők az anyukára maradnak. De amikor az apuka hazaér, bizonyára ő is kíváncsi, mivel is telt a nap, miben, hogyan fejlődött a baba. Ezen kívül minden apukának - még ha dolgozik is napközben - kell találni egy kis időt, amikor a babával foglalkozik, hiszen a baba és apa kapcsolata éppoly fontos, mint a baba és az anyáé, nekik is ki kell alakítani azt a bizalmi kapcsolatot, amit az anyával.

 

A babajelek - főleg, ha a pici már elkezd jelelni - nagyon látványos dolog, és az apukák, nagyszülők is el lesznek ragadtatva, hogy milyen ügyes a baba. Az alábbiakban olvashatod, mivel, hogyan lehet megértetni az apukával a jeleket, illetve hogyan lehet őt is bevonni a jelelésbe. Ez az apának is egy tartalmas időtöltés a babával.

 

 

1. Tanítsd meg a babának az "apa" jelet. Amikor apa elmegy otthonról, akkor is mutassátok, és ha meghalljátok, hogy jön, és mindjárt belép az ajtón, mondd neki, hogy "Apa megjött!" és mutasd a jelét is. Ha ezt apa meglátja, biztosan meghatódik majd, és nagyn boldog lesz ettől.

 

 

 

Az apa jele

(foto: Baby Sign Language)

 

 

2. A délutáni - akár még vacsora előtti - tevékenységek közé iktassatok be egy kis közös játékot, könyv nézegetést, és jeleljetek is hozzá. A legtöbb apuka nagyon élvezi ezt, ők is kikapcsolódnak kicsit, és ha a baba már jelel néhány dolgot, akkor nagyon büszke is lesz rá, hogy ő is megérti már beszéd nélül is a kicsit.

 

 

3. Ha apa nem annyira érti, miért is jó ez, akkor mutass meg neki néhány rövid videót, ahol más szülők véleményét is láthatja, és más babák is jelelnek. Ezen kívül mondd el neki te is, miért tartod hasznosnak a babajeleket. Biztos, hogy meg fogja érteni.

 

 

4. Válasszatok egy olyan időpontban lévő tanfolyamot, amikor az apa is ráér, így együtt tudjátok tanulni a jeleket, ezáltal neki is könnyebb lesz megértni, ha a baba jelelni kezdi a dolgokat.

 

 

5. Este is legyen közös mesélés, vagy esetleg apa meséljen a gyermeknek, és jeleljetek is hozzá. A babák nagyon szeretik nézegetni a képes könyveket. Ha lefekvés előtt 5-10 percet szántok a dologra, az még a baba nyugalma szempontjából is nagyon jó, hiszen a rendszeresség által nyugodtabban fog aludni.

 

 

 

 

6. Ha apa hétköznap nem is tud annyit foglalkozni a picivel, a hétvégéből mindenképpen szánjatok erre időt. Mondókázás, zenehallgatás, könyv nézegetés, közös játék a szobában, vagy az udvaron, közös séta, közös ebéd, kirándulás. Ezek közben a tevékenységek közben is lehet gyakorolni,  be lehet csempészni a babajeleket. Főleg, ha tudjuk, hogy a gyermekünk élvezi, tetszik neki, és főként, hogy nagyon hasznos a számára, számunkra.

0 hozzászólás
2013. március 27. szerda

Ti kérdeztétek 2.

 

Az előző bejegyzésben egy kérdésre válaszoltam, mégpedig arra, hogy mikor érdemes elkezdeni a babajelek tanulását. A kérdésekek természetesen ezzel nincs vége. Ez alkalommal a következőre kaphatunk választ:

 

 

KÉRDÉSEK

 

"Ha saját jelekkel is tudunk kommunikálni, és megértem a babám jelzéseit, miért menjek el egy tanfolyamra, ezeket a jeleket megtanulni? "

 

"Az interneten is találtam jeleket, amiket otthon saját magam is meg tudok tanítani a kisbabámnak. Az is elegendő, vagy mindenképpen csak tanfolyamon tudom elsajátítani a babajelbeszédet? "

 

 

VÁLASZ


A legtöbb szülő, de legfőképpen az anyukák nagyon jól rá tudnak hangolódni a kisbabáik jelzéseire, testbeszédére. Gyakran már egy rezdülésből tudják, hogy mit szeretne a pici. Ez a dolog csodás! A babajelek használatával nem is helyettesíteni szeretnénk ezt a kommunikációt, inkább kiegészíteni ezt. Minél többet tud kommunikálni az anyuka és a baba, annál jobb lesz a kapcsolat, a bizalom, és a megértés köztük.

 

 


TUDTAD?

A mindennapi kommunikációnk 90 %-át a testbeszéd teszi ki! Gondoltad volna?  Persze mindezt nem tudatosan tesszük hanem a tudatalatti szinten. A babák is rengeteg mindent szeretnének kifejezni a testbeszéddel, gesztusokkal, már a beszéd előtt is, csak ez nem mindig, mindenki számára egyértelmű. De az az anyuka, aki odafigyel a babájára, ráhangolódik, sok mindent megért már szavak nélkül is.


 

 

 

Az otthoni baba jelbeszéd tanulást pedig csak támogatni tudom. Akár saját magatok is kitalálhattok jeleket. Van, ahol az anyuka talál ki, van ahol a baba! Gondolj bele, milyen jó móka és játék lehet a jelek kitalálása! :) Folyamatosan lehet újabbakat kitalálni (vagy tanulni).

 

Az interneten pedig - ha az anyukának van ideje tanulgatni - sok helyen találhatók jelek. Sőt! Ha eljössz egy tanfolyamra, akkor is elengedhetetlen a mindennapokban tanulni és gyakorolni a jeleket! Hisz épp ez a lényege!

 

 

 

A tanfolyamon ennyivel kaptok többet:

 

 1. Konktét témák szerint haladunk a jeleket, így könnyebb tanulni.
 2. Megtanulhatod, hogy a mondókákat, dalokat hogyan kell jelelni, amit majd otthon hasznosíthatsz.
 3. Közösségben vagy a babáddal, megismerhetsz más anyukákat.
 4. A tanfolyam óráin mindig van ismétlés, a gyerekek pedig otthon a ráimerés örömével fogják hallgatni a dalokat, zenéket. (Felismerés - lelkesedés, motiváció.)
 5. Az adott órai anyagot írásos formában odaadom, így könnyebb lesz otthon a gyakorlás.
 6. A zeneanyagot is CD-n megkapjátok.
 7. Gyakorlati tippeket, tanácsokat kaphatsz az otthoni jeleléshez.
 8. A gyerekeknek egy örömteli, szórakoztató foglalkozás, ahol a szocializálódnak, megtanulnak más gyerekekkel együtt játszani.
0 hozzászólás
2013. március 26. kedd

Ti kérdeztétek

 

Mostanában sok anyukával beszélgettem a babajelbeszédről, és általában mindenkiben felerülnek kérdések. Szeretne biztos lenni abban, hogy jó dologgal ismerteti meg a gyermekét, jó korban van ahhoz, hogy elkezdje.

 

A következő kérdésekkel találkozom leggyakrabban, melyekre itt most válaszolok is.

 

KÉRDÉSEK

 

"Nagyon tetszik a baba jelbeszéd módszere, de az én kisfiam már 8 hónapos. Azt olvastam, hogy 6 hónapos korban érdemes elkezdeni. Nincs túl késő egy tanfolyamhoz? "

 

" A gyermekem még nem beszél, csak 1-2 szót mond, de már egyre jobban szeretné kifejezni saját akaratát, elkezdődött a dac korszak is nála. Nagyon nehéz időszak elé nézünk, ha valamit nem találunk ki. De ő már a jövő hónapban 2 éves lesz, biztosan elkéstünk azzal, hogy elkezdjünk babajeleket tanulni."

 

 

VÁLASZ

 

Az ajánlott kor, amikortól érdemes elkedeni a babajelek tanulását, tanítását valóban kb. a 6. hónapra tehető. De csak azért ajánlott ez a kor, mert akkortól váható viszonylag hamar visszajelzés is a babától.Ekkortól tudja már az utánzás természetes képességével elsajátítani a jeleket.

 

 


Vannak szülők, aki születéstől kezdve jelelnek bizonyos fontos jeleket a kicsinek, így akár már 4 hónapos korban várható visszajelelés. De nem ez a legjellemzőbb.


 

 

Úgy tudnám meghatározni, hogy akkortól érdemes elkezdeni a babajelekkel való megismerkedést, amikor a gyermek már tud szemkontaktust teremteni, tudjuk, hogy ránk figyel, ha beszélünk hozzá. Akár hónapok is eltelhetnek addig, míg visszajelel (ez a kitartásunktól, és attól is függ, hogy számára mennyire érdekes kontextusban látja a jeleket). És amíg még nem beszél folyékonyan, addig nyugodtan el lehet kezdeni egy tanfolyamot. Nyilvánvaló, hogy aki már 2 éves kor köról van, könnyebben, hamarabb jelel vissza. De mindenképpen kell a kitartás, és hogy minél érdekesebb legyen számára a jelelés.

 

 


Ez is egy érv a tanfolyam mellett, hogy ott a mondókák, dalok, zenék, játékok nagyon érdekesek a gyerekek számára. Otthon pedig már visszaemlékeznek, felsmerik a foglalkozáson hallott, látott dolgokat. (Sokszor hallom, hogy otthon a zenebölcsiben, vagy a foglalkozásokon hallott dalokat kell hallgatni, mutatni, jelelni. :)  Számukra, amit megszeretnek, megunhatatlan, és szívják magukba az új dolgokat.)


 

 

Sőt! Ha már elkezdett beszélni a gyermek, de szeretnénk egy szórakoztató és nem mellesleg fejlesztő dologgal megismertetni, akkor is ajánlott. (Amerikában például az alsós iskolásoknál is ajánlják a baba jelbeszéd tanulását olvasási nehézségek és több más probléma kezelésére.)

0 hozzászólás
2013. március 7. csütörtök

Baba jelbeszéd bemutató volt a Kölyökvárban

 

Nagyon jó napom volt ma! Szerveztünk egy baba jelbeszéd tájékoztatót és bemutató foglalkozást a Kölyökvárban ma délelőttre. Jó páran jelentkeztek, hogy eljönnének megnézni, aztán sajnos nem mindenki tudott részt venni, de azért voltak páran. Voltak, akik már a zenebölcsiben láthattak néhány babajelet, mivel ott is használunk párat, de voltak olyan dalok, amiket ott nem szoktunk énekelni.  Az elején egy kis tájékoztató is volt, ahol elmondtam néhány fontosabb dolgot a babajelekről, majd pedig jeleltünk is. A gyerekeknek természetesen a második része tetszett jobban, szerintem alig várták, hogy jöjjenek a zenék. :) Nagyon édesek és aranyosak voltak, nagyon figyeltek! Imádják a zenéket! Főleg, ha még "mutogatunk" is hozzá! :)

 

A tanfolyamot is elindítjuk március végén, ahol elvileg már be is telt a létszám,mivel a kislétszámú csoportot szeretném tartani, azért, hogy mindenkire jusson elég figyelem.

Hoztam néhány képet is. :)

 

Mutattuk a "tyúk" jelét a zenéből

 

 

Röff, röff, malacka :)

 

 

Lassan jár a csigabiga... :)

 

 

0 hozzászólás
2013. február 21. csütörtök

Baba jelbeszéd bemutató foglalkozás és tájékoztató

 

Márciustól újra lesz lehetőség baba jelbeszéd tanfolyamon részt venni, és elsajátítani a sok-sok jelet, illetve személyesen is megtanulhatjátok a módszert. Sok ötletet kaphattok, mikor, milyen helyzetben, hogyan tanítsátok babátoknak a jeleket.

 

Mindezek előtt szeretnék egy alkalmat biztosítani azoknak, akik nem igazán ismerik a baba jelbeszédet, hogy megnézzék, és tájékozódjanak.

 

Baba jelbeszéd bemutató fogalkozás és tájékoztató (babával együtt lehet jönni)


Ezekre számíthatsz:

Zenék, mondókák jelekkel kísérve


Játékok, könyvek, gyerekeknek - ezeket is jeleljük


Néhány fontos gondolat a baba jelbeszédről


Miért jó a baba jelbeszéd?


Tippek a tanuláshoz

 

Kérdezni is lehet!

 

 

Időpont: 2013. március 7, 11 óra

Helyszín: Kölyökvár Képességfejlesztő Játszóház

(Győr, Szent Imre út 83/B. emelet)

 

Ha szeretnétek eljönni a részvételi szándékot kérlek, jelezzétek.

E-mail: info@meselojelek.hu

Telefon: 0620/294-8418

Facebook: Mesélő Jelek

0 hozzászólás
2013. február 15. péntek

Kezdjük a "KEDVENC"-cel!

 

 

Minden babának, kisgyereknek van valami (játék, plüss, állat, takaró, mama kutyusa, cicája, lova, stb.) ami mindennél jobban érdekli, amit mindennél jobban szeret. Egyik hatékony formája a babajelek tanulásának, ha ezzel a "KEDVENC" dologgal kezdjük el a tanulást. Mivel ez igen gyakran - naponta akár többször - előfordul a kicsi életéban, nem lesz nehéz dolgunk. Tanuljuk meg a jelet (akár többet is) és mutassuk minden egyes alkalommal, amikor a kicsi találkozik a kedvenc dologgal.

 

Néhány ötlet, képekkel:

 

KUTYA (lábunkat ütögetjük, mintha hívnánk a kutyát)

 

LABDA (a ladba formáját mutatjuk)

 

TEJ (kinyitjuk-becsukjuk kezünket többször egymás után)

 

VONAT (2 ujjunkat a másik kettőn előre-hátra húzzuk, többször egymás után)

 

CICA (mntha a cica bajuszát mutatnának meg, lehet két kézzel is)

 

fotók forrása: Baby Sign Language

 

További jeleket tanulhattok ti is a Baby Sign Laguage weboldaláról: www.babysignlanguage.com

0 hozzászólás
2011. december 15. csütörtök

7 egyszerű tipp a babajelek tanulásához

Ha még nem nagyon próbálkoztatok a jelek tanulásával, most adok néhány ötletet a kezdéshez. Ha pedig már gyakoroltok, akkor is érdemes ezekből meríteni!

 

 

 

1. Mutasd a jeleket a jelentésükkel összefüggésben - amikor a baba látja a tárgyat, vagy a szituációban van.


 

2. Mondd ki a szót tisztán és érthetően, amikor a jelet mutatod.

 

 

3. Dícsérd és ösztönözd a babát ha kísérletezik a jelekket, a kezével, - még ha nem is éppen azt mutatja.

 

 

4. Használj néhány jelet, amikor olvastok egy könyvet, vagy énekelsz neki, ilyenkor jól figyel rád.

 

 

5. Figyeld a gyermekedet, mi az, ami érdekli őt - használd azoknál a fogalmaknál vagy tárgyaknál a jeleket, amikről tudod, hogy felkeltiik az érdeklődését.

 

 

6. Használd a jeleket, amilyen gyakran csak alkalmad van rá - ne csak otthon, más környezetben is.

 

 

7. Mindig légy türelmes, és örüljetek együtt ennek a különleges játéknak, együtt töltött időnek.

 

 

www.meselojelek.hu

0 hozzászólás
2011. október 19. szerda

Ötletgyűjtemény a mindennapokra 2. - babajelek -

Itt a folytatás!

 

 • Használjatok a könyveket!

 

Minden babának sok könyv találató a játékai közt! És biztosan mindenkinek van kedvence.

A babajelek tanulásának egyik legjobb módja, ha könyvekből "tanulunk". Minen baba szívenes nézegeti, lapozgatja a könyveket.  A jelek tanulása ezeken keresztül fejleszti a baba általános fejlődését. Ezen kívül hatással van arra, hogy később is szeresse a könyveket, az olvasást.

Rengeteg gyönyörű, színes, érdekes képes gyerekkönyv létezik, benne emberek, állatok, tárgyak, minden, ami körülveszi a babát. Nézegessük közösen a képeket, és kapcsoljuk össze őket pl. ha egy kutyust látunk a könyvben, összekapcsolhatjuk a kedvenc háziállattal, vagy egy plüss kutyával. A lehetőságek végtelenek. Használjuk ki a könyveket!

 

 

 • Családi fotók!

Milyen jó móka a családi fotók nézegetése. Hidd el, a kicsit számára is! És nemcsak hogy jó időtöltés, ha hiszed, ha nem, haszos lehet a fogalmak kialakításában is!

 

Például vegyünk egy születésnapi képet, amelyen ott a babánk egy csinos fehér ruhácskában, egy féig megevett tora tásraságában. Elmeséljük neki mit látunk a képen. Megtanulhatja a "fél" , a "fehér" , a "torta" fogalmakat, és természetesen azt is megérti idővel hogy a képen "ő" szerepel.

Közben persze jelelhetünk is! :) Pl. családi fotók kiválóak a családtagok jelének megtanulására.

 

Ugye milyen egyszerű dolgokkal fejleszthető a kisbaba?

 

 

 • Családi események

Szülinap, karácsony, egyéb összejövetelek... Vonjuk be az egész családot! Néhány jelet mindenki pár perc alatt elsajátíthat. Játsszunk az egész családdal "baba jelbeszédet"! :)

Aki eddig szkeptikusan fogadta azt, hogy te jelekre tanítod a gyermekedet, minden bizonnyal ők is rájönnek milyen jó foglalatosság a jelekkel játszani!

És ha babád már mutat is néhány jelet, káprásztasd el a rokonságot! :) Mindenki együtt örül majd a kicsivel!

 

Olyan sok sok lehetőség van, csak meg kell találni őket! Légy kreatív!

 

A legjobb dolog benne, hogy bárhol, bármikor használhatjátok!

 

 

 

0 hozzászólás
2011. október 10. hétfő

Ötletgyűjtemény a mindennapokra! 1. - babajelek -

 

Számtalan ötlet, és helyzet adódik a hétköznapok során a gyakorlásra. Az alábbiakban olvashatjátok a gyűjtemény első részét.


 

 • Válassz egy jelet vagy egy téma jeleit, amiket a hét minden napján használtok, és gyakoroltok!

 

A baba jelbeszéd elsajátjtésénak egyik alapja, hogy minennapi tevékenységünk részévé tesszük a jeleket.

 

 • Hasznájatok tárgyakat, játékokat a "modellezéshez"!

 

Egy másik technika, hogy tárgyak segítségével tanítsunk meg a babáknak fogalmakat, szavakat. Pl. egy kocka-készlettel több dolog is megtanítható. Ha csak rakosgatja a kockákat, mindig mondhatod neki, "kocka", és mutathatod a jelét. Ha egymásra teszi a kockákat, akkor mondhatod, neki "a tetejére" vagy "rá", és mutathatod a jelét. A színes játékkockákkal a színeket is lehet gyakorolni! Nagyon fontos a baba számára, hogy a jelek tanulása érdekes, és szórakoztató legyen, és fenntartsd vele a figyelmét.

(Persze csak ameddig lehet. Ne próbáljunk fél órás "foglalkozást" tartani a 6 hónapos babának, hisz ennyi ideig még nem képes figyelni.)

 

 

 

A játékbabák is egy remek lehetőség! (Kislányok előnyben! :) )

Adj a gyermeked kezébe egy játékbabát, és játsszátok el, mit csinál a baba. A baba eszik, leül, megfésüli a haját, felöltözik, megfürdik... stb. Ezek mellé a kimondtott szavak mellé mutasd a jelet is!

 


FONTOS! Ugyanazokra a szavakra mindig ugyanazt a jelet használjuk!


 

 • Az egész világ kéznél van... használjátok!

 

Kisbabánk megtanulhatja pl. a kacsa jelét, ha sétálunk a vízparton, vagy a parkban.

Séta közben még rengeteg dolgot lehet találni a környezetünkben. Ha játszótéren vagy parkban vagyunk, szórakoztatóan, és szinte észrevétlnül megtanulhatják a babák a jeleket. Mennyi mindent találhatunk ott! Van hinta, csúzda, virágok, fák, fű, és sok minden, amit mutathatunk!

 

Néhány nap múlva további tippeket olvashattok!

 

 

0 hozzászólás
2011. október 7. péntek

Tevékenységek a babajelek tanulásához

 

 

A baba jelbeszéd nem csak egyszerűen kézjelek tanításából ál. Ha elkezdünk néhány jelet "beépíteni" a babával való kommunikációba, a hétköznapjaiba, tudni fogja, hogy ez amilyen egyszerű, olyan szórakoztató és izgalmas!

 

 

A babák két dolog miatt kezdenek el ösztönös jeleket használni: vannak a baba "igényeihez" kapcsolódó jelek, és vannak a "motivációhoz" kapcsolódóak. Feloszthatjuk tehát a jeleket 2 csoportra: IGÉNY-alapú, MOTIVÁCIÓ-alapú jelek.

 

Hogy értsük, mi a különbség a kettő között:

 

A babának vannak igényei, pl. "fáj", "éhes", "szomjas", "pelenkacsere"... stb, ezeket a jeleket az igényei alaján tanítjuk.

 

Ami iránt érdeklődik, amire figyel, amivel szeret jfoglalkozni, játszani, ezek pl: "játék", "séta", "még" , "madár", "repülő"... stb.

 

 

Mindenki maga dönti el, hogy melyeket tartja elsősorban fontosabbnak a baba életében, bármilyen jelek tanítása a nap bármely szakában és mindenféle tevékenység közben végezhető! Tartalmas időtöltés.

 

Minden tevékenységbe vigyünk egy kis játékot!

 

Az alábbiakban hozok néhány példát arra mindennapokból, mikor alkalmunk van a babajelek tanítására, DE! Nem csak ez a fontos, hanem hogy ezáltal a baba és a szülő közti kapcsolat is erősödik, a kommunikáció fejlődik! És ez az igazán fontos benne!

 

Étkezésnél:

(Nagyon pici babáknál - 5-6 hónapos korig - a "tej" lehet a legfontosabb jel.)

éhes, szomjas, eszik, iszik, tej, süti, alma, sajt, banán, víz, még, végeztem!... stb.

 

Érzelmek:

boldog (jó kedvű), szomorú, sír, fáradt, álmos/alvás, fél, sajnálom, köszönöm, szeret/ölelés, igen, nem... stb.

 

Amikor valamit szeretne vagy szeretne tudni:

légyszíves, még, segíts!, újra, elég volt, ki, mit, miért, hol ... stb.

 

Tárgyak/dolgok:

játék, labda, könyv, kutya, cica, lámpa, TV, lufi, buborék, szék, autó, kulcs... stb.

 

Ezek közül néhány jel beépítése a mindennapjainkba egyszerű dolog, és lehetővé teszi, hogy tudjunk kommunikálni a gyermekünkkel, még mielőtt beszélni tudna.

 


Legközelebb: ötletgyűjtemény gyakorláshoz!

0 hozzászólás
2011. szeptember 19. hétfő

Mikor és hogyan kezdjünk el babajeleket tanulni?

 

A babajelbeszéd tanulásával, a babajelek tanításával segíthetünk a kisbabáknak abban, hogy még a szavak tökéletes formálása, azaz a folyékony beszéd kialakulása előtt képesek legyenek kommunikálni velünk.

 

Szakértők szerint a baba és a kisgyermek életében viselkedési és fejlődési problémákat okozhat, ha nehezen kommunikálnak, ha nem tudják megértetni magukat a felnőttekkel.

 

Ha elkezdjük tanítani a baba jelbeszédet, idővel csökkenhet a hisztizés és a végtelen sírások ideje, fejlesztjük a baba kognitív (megismerő, megismerésre vonatkozó) képességeit, a közös tanulás, játék és megértés következtében pedig erősödik a baba-szülő kapcsolat.

 Ne halogasd a babajelek tanulását! Hidd el, nem nehéz! :-)

 

»»»»»

 

Mikor álljak neki a jelek tanításának?

 


Az alábbi dolgok ajánottak (nem feltétlenül) ahhoz, hogy elkezdjétek a jelek tanulását:


 • Kb. 6-9 hónapos kor
 • ha kisbabád már szemkontaktusba tud kerülni veled,tehát látod, hogy figyel rád
 • ha elkezdte használni kis kezeit, ha ujjai közé tud fogni egy tárgyat, vagy ha tud már integetni

 

 

»»»»»


Hogyan kezdjük el?

 

 • Érdemes nyugodt kötnyezetet teremteni, (pl. kikapcsolni a tévét), és jó ha a kisbabád nyugodt, jókedvű.
 • Kezdheted a tanítást olyan szavakkal, dolgokkal, amik gyakoriak a baba életében. (pl. könyv, játék, enni, tej)

 

Egyes szülők inkább hasznos dolgokat tanítanak elsőre (pl. enni, inni ), mások kihasználják a baba érdeklődését, és olyan jelekkel kezdik, amik biztosan felkeltik a baba érdeklődését (PL. kutya, cica, madár). Te döntöd el, hogy mely szavakkal kezded! • Nézzük pl. a KÖNYV szót. Mutass egy könyvet neki, amit ismer. Mondd ki a könyv szót, majd mutasd a kezeddel a könyv jelét. (Két kinyújtott tenyeredet összeérinted a kisujj vonalában, majd becsukod, és kinyitod, ahogy egy könyvet.)

 

 

KÖNYV


 • Ismételd ezt meg párszor, majd olvass neki a könyvből, vagy nézegessétek meg. A végén pedig ismét mutasd meg neki a könyv jelét.
 • Ha bárhol könyvet láttok, mondd ki a szót, és mutasd neki a könyv jelét. Ha séta közben a kirakatban látjátok, vagy ha a könyvesboltban jártok.

 

 

 

 • Mutasd neki az ENNI jelét, ha eljött az evésidő. (Ujjaid végével érinted a szádat, és mozgasd előre-hátra.) Ez a jel az cselekvést is jelenti - enni, és a fogalmat is - étel.

 

 

 

 • Mutad meg neki az ételt, és mutasd a jelet többször. Mutasd minden étkezés előtt, és közben.

 • Légy türelmes!

 • Nagyon dícsérd meg, ha próbálkozik! Fontos, hogy akkor is dícsérd, ha csak próbálja, az már fél siker!

 

 

»»»»»


Hamarosan egy kis meglepetéssel jelentkezem! Addig is jó tanulást! :-)

 

 

NE FELEJTSÉTEK EL:

SZEPTEMBER 22. CSÜTÖRTÖK - INGYENES BEMUTATÓ A GYERMEKEK HÁZÁBAN! 10.30 - 11.30

SZERETETTEL VÁRLAK BENNETEKET!

0 hozzászólás
2011. június 5. vasárnap

Út az első jelekig

Shane az unokaöcsém, a hugom kisfia. Azt hiszem, neki is nagy szerepe volt abban, hogy elkezdtem...

 

2011. áprilisban jöttem látogatóba néhány hónapra a testvéremhez, és kicsi unokaöcsémhez, Shane-hez. Hogy miért dönöttem az utazás mellett, annak számtalan oka volt. Az biztos, hogy valamilyen változást vártam az utazástól az életemben.

Amikor San Diegoba jöttem, fogalmam sem volt róla, milyen érzések lesznek majd bennem, és vajon milyen gondolatokat szül majd ez a pár hónap. Igy a végéhez közeledve, mondhatom, hogy nem mindennapi. Nem könnyű, sőt néha nagyon is nehéz volt/nehéz megküzdeni a gondolattal, hogy egy időre kiszakadtam otthoni életemből. Főleg a gondolataiban változtatja meg az embert egy ilyan utazás. Sok minden átértékelődik a távolból. A jövőben biztosan rengeteg mindenben fogom előnyét élvezni ennek az utazásnak, de egy valamiben már most bizonyos vagyok. Hogy láthattam Shane-ből ezt a pár hónapnyi fejlődést! És hogy láthattam az első babajeleit! Shane most 7 hónapos. Amikor idejöttem, akkor még 5 hónapos "kisbaba" volt.


Akkor is imádtam, örültem mindennek, amit csinál, de azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül, és most már olyan "kisfiús" lett. Nem mondanám rá, hogy kisbaba. Iszonyatos gyors iramban fejlődik. 5 hónapos korában kezdtünk el vele járni baba jelbeszéd "órákra". Egy héten több ilyen lehetőség is van itt a környéken. Persze ő azokból még nem tanult, mi viszont annál többet. Én pedig az első néhány ilyen program látogatása után elhatároztam, hogy a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni. Onnantól kezdve teljes erővel belevetettem magam az információgyűjtésbe és a jelek tanulásába. És persze Shane-nek is folyton mutogattuk a jeleket.. Azt mondják, onnantól érdemes elkezdeni a tanitását, amikor a babánk már elkezd integetni. Nos, Shane még messze volt ettől, de mi azért csak szorgalmasan mutattuk neki a jeleket. Evésnél a "még" , "enni", aztán kedvenc volt még a "kutya" (mivel Marley kutyával nagy barátságban vannak.)

 

Az egyik foglalkozáson a gyerekek nagy örömére buborákokat fújt az oktató, és egyszer csak odaszólt nekünk, hogy Shane mutatja a buborék jelét. Ő észrevette. Mi nem. Persze, amikor szólt, onnantól már mi is láttuk, és elkezdtünk rá egészen másképp figyelni. Ő már használta a kezét, próbált mutatni. De elsőre - ha nem figyelünk jól - nehéz észrevenni, ha mutatnak egy jelet, mivel nem úgy mutatják, ahogy mi. Ilyen pici korban főleg, hiszen még a kézmozgást nem tudják annyira koordinálni, később ez egyre jobb és jobb lesz. Onnantól kezdve nem volt megállás, folyton fújtuk a buborékot, mutogattunk neki mindent. És most már 4 jel van, amit mutatott eddig (még, buborék, kutya és lámpa), illetve több jelet is megért, de még nem mutat (pl. tej, enni). Ja és persze már egy ideje integet erősen mindenre, és mindenkinek! :)

 

Biztosan vannak, akik elsőre kételkednek ebben, én valahogy az elejétől fogva hittem benne, mivel láttam nagyobb babákat, akik csillogó szemmel, hatalmas örömmel mutatták együtt az oktatóval a zenében hallható jeleket. Ezen kivül pedig Shane csak még jobban megerősitett abban, hogy ezt a dolgot szeretném átadni minél több babának és persze szülőnek.

 

Az alábbi video néhány napja készült. Shane evés közben a "még" jelet mutatja. (A "még" jelét úgy mutatjuk, hogy mindkét kezünkön az ujjak végét összezárjuk, és szembe egymáshoz érintjük, mintha tapsolnánk, csak az ujjaink végével tesszük ezt.)

A "még" jele:

A video:


1 hozzászólás
2011. június 5. vasárnap

Nekünk is hasznos lehet a baba jelbeszéd?

 

Veled is előfordult már, hogy a babád csak sirt, sirt, és nem tudtad, mit szeretne?


 

 

Persze, mindenkivel előfordult már. Mindkettőtök számára megnyugtatóbb érzés lenne, ha sirás helyettmás módon tudná kifejezni, mi akar, mi bántja, vagy esetleg fáj neki valami. Na persze ez egyből nem lehetséges, de idővel és egy kis tanulással meglátod, hogy még a beszéd kialakulása előtt átélhetitek ezeket a pillnatokat! Az, hogy ilyen helyzetekben megtudjuk, gyermekünk mit szeretne a tudtunkra adni, persze mindkét félben csökkenti a frusztráció érzését, a stresszt, de közel sem csak az ilyen helyzetekre kell gondolni. A kapcsolatotokat is nagyban befolyásolja a megértés és megértetés. Még közelebb hozza a szülőt és a gyermeket.

 

 

Szerettek új mondókákat, játékokat tanulni a gyermekeddel? Ki ne szeretne. A jelek tanulása fantasztikusan szórakoztató. Minden játék, mesélés, mondókázás, séta és bármilyen napi tevékenység része lehet. A reggelinél megtanulhatjátok a legfontosabb vagy kedvenc ételek jelét, vagy hogy "Kérek még!" egy kis "tejet". Játék, olvasás közben mutathatjuk a kedvenc játékokat, állatokat, vagy egy könyv szereplőit. Sétánál az autókat, virágokat, repülőt, kutyust, vagy ami éppen felkelti a gyermek figyelmét. Ez átlal még nyitottabb lesz a világra, mert ő is tud kommunikációt kezdeményezni, ami nagyon jó hatással lesz a személyiségfejlődésére, és későbbi kommunikációjára is. Én azt gondolom, hogy ha valakit gyermekkorában nyitottságra nevelnek, szivesen kezdeményez kommunikációt, később (akár az iskolában, akár felnőttként) mindenképpen előnyére válik.

 

 

Elsőre nem kell sok jelet tanulni. Elég csak néhánnyal kezdeni. Gyakori tevékenységekhez kapcsolhatunk 1-1 jelet, pl. evés előtt mutathatjuk a "tej", vagy "még" jelét. Vagy olyan dolgokat, amelyek felkeltik babánk érdeklődését. Pl. ha van kutyánk, és tudjuk, hogy szereti, ez is lehet az egyike az első jeleknek. Nem kell tehát megijednünk, hogy rengeteg jelet meg kellene tanulnunk. Éppen ez benne a jó, hogy mi is fokozatosan tanulhatunk a babánkkal.

 

 

A baba jelbeszéd módszerét ajánlom minden anyukának, szülőnek, aki szeretne még jobban belelátni gyermeke gondolatatiba, és ezáltal szeretne még közelebb kerülni a babájához. Ha szeretné megismertetni egy érdekes és kreativ dologgal, ami a meglévő szülő-gyermek kapcsolatot még jobban elmélyitheti , a jobb megértés és a közös élmények által.

 

 

Ha az alábbi felsorolásból bármelyiknél,  esetleg többnél is magadra ismersz, akkor biztosan hasznotokra válik a baba jelbeszéd.


 • ha első gyermekes szülő vagy
 • ha szeretnél belelátni kisbabád fejébe
 • ha szeretettek fejlesztő foglalkozásokra járni
 • ha elfoglalt szülő vagy
 • ha ráérős szülő vagy
 • ha minél több minőségi időt szeretnél babáddal eltölteni
 • ha szeretnél még közelebb kerülni a kisbabádhoz
 • ha babát váró anyuka vagy
 • ha többgyermekes szülő vagy
 • ha szeretnéd mihamarabb megtudni, mit gondol a gyermeked

 

És még sorolhatnám....

 

 

 

A baba jelbeszéd fejlsztő hatásairól a beszéd-, és személyiségfejlődésre másik bejegyzésekben többet is olvashatsz.

0 hozzászólás