Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. május 23. csütörtök

Videók 1. - mit mondanak a szülők és milyen egy foglalkozás

 

Nemrég azt gondoltam, hogy milyen jó volna megörökíteni a baba jelbeszéd foglakozásokat videó formában is. Nekem azért, mert lenne egy (vagy több) jó minőségű videóm, másoknak pedig azért, mert aki még nem ismeri a babajeleket, ezeken a videókon keresztül betekintést kap a foglalkozásokba is, és meghallgathatja a szülők véleményét a baba jelbeszédről. Most hozom az első videót, a többit is megtaláljátok a YouTube videómegosztón, de majd felteszem ide is őket.

 

Ha szeretnétek megmutatni ismerőseiteknek, csak bátran.  A videó vagy akár az oldal linkjét is továbbküldhetitek.

 

A véleményetekre is kíváncsi vagyok, a videó alá, vagy akár itt a bejegyzés alá is írhattok!

 

 

 

Ha szeretnétek folyamatosan értesülni az új videókról, feliratkozhattok a YouTube csatornára is itt: Mesélő Jelek a YouTube-on

 

Hamarosan jön még több videó!

 

 

0 hozzászólás
2013. május 5. vasárnap

Babával a szabadban 0-12 hónapos korig

 

 

A természet felfedezését, megismerését nem lehet elég korán elkezdeni. A gyermek születésétől kezdve érdemes fokozatosan némi időt a szabadban töletni. A kint töltött idő, a friss levegő biztosítja a változatosságot a mindennapokban, egyben megnyugtató, és stimulálja a gyermek érzékeit, jó kedvre derítenek mindkettőtöket.

 

 

Ha a szabadban töltesz időt kisbabáddal, mindig gyűzödj meg róla, hogy megfelelően védve legyen a napról, haszálj védőkrémet, kis sapkát. Lehetőség szerint ne a nap legmelegebb időszakát válasszátok a sétára, játékra.

 

 

 

0-3 hónapos babával

 

Ebben az időszakban az anyukák még kimerültek fáradtak a kevés alvástól, a hormonok változásától, és attól, hogy a baba minden igényét ki tudják elégíteni. De egy rövid séta a friss levegőn megnyugtató babának, mamának, és egy közös kikapcsolódás, mely segíti a kapcsolatot is.

 

Tevékenységek:


Többször rövid séta babakocsival, vagy hordozóban - akár 10 perc is elég lehet, hogy kicsit kikapcsolódjatok

Testmozgás - a friss levegőn való mozgás mindenképp jó hatással van az anya egészségügyi állapotára is, hiszen a baba miatt ez sokszor háttérbe szorul. Mindig lehet tenni apró lépéseket, hogy jobban érezd magad. Boldog mama = boldog baba. Hogy miért? A kicsik megérzik, ha feszült vagy és ideges. Próbálj mndig legalább 1-2 percre kikapcsolni, már az is segít.

 

 

A babákat, kölünüsen az újszölötteket megnyugtatják az ún. "fehér zajok" (monoton hangok), melyek az anyaméhben hallott hangokra emlékeztetik őket. A természetben szerencsére rengeteg ilyen hangot találni (szél a fák között, a patak csobogása, vagy az eső kopogása a háztetőn).

 

 

 

3 - 6 hónapos babával

 

Ebben a korszakban a baba elkezd mosolyogni, gagyogni, rácsodálkozni a világ dolgaira, elkezdi felfedezni azokat. Általában még nem mászik, nem mozog sokat, de nyakát nyújtogatva kis fejével és tekintetével határozottan érzékelteti, hogy érdekli őt a körülötte lévő új világ.

 

Tevékenységek:


Mutass meg neki mindent, a füvet, a fákat, a köveket, és mindent, amit csak lehet. Mondd el neki, mi micsoda. Ugyan még beszélni nem tud, mégis láthatod, ahogy szívja magába a dolgokat, amit hall és lát. Örüljetek minden együtt töltött percnek, és együtt tanulásnak.

 

 

 

7 - 9 hónapos babával

 

Ez az időszak már arról szól, hogy a baba magától felül, már a kis fejét is tudatosan mozgatja. Ebben a korban a kis felfedezők tele vannak vággyal, hogy mozoghassanak, mindent megnézhessenek, esetleg már másznak is.

 

Ahogy nő a baba az anyukáknak is egyre több a lehetőség, hogy együtt mozoghasson a gyermekkel. Babának és mamának is jót tesznek a szabadtéri sportok, mozgás.

 

Tevékenységek:

 

Nézz körül, és szerezz be futóbabakocsit, babahordozót, biciklit gyereküléssel, vagy bicikli után szerelhető kis kocsit, amik kifejezetten a kint spotolás kiegészítői. Ennyi idős babákkal már akár több őrás "túrkat" is tehettek. Amikor csak időtök engedi, legyetek kint a szabadban.

 

 

Mindig ellenőrizd, hogy a kisbabád biztonsgban van sportolás közben.

 

 

 

10 - 12 hónapos babával

 

Ebben a korban a baba már tudja, felismeri, hogy egy egy szó milyen jelentésre utal. A "tárgy-állandóság" is kialakul, ami azt jelenti, hogy tudja azt, ha egy tárgy nincs jelen, akkor is létezik.

 

Tevékenységek:

 

Menjetek ki egy nagy takaróval valamelyik parkba, vagy rétre, terítsétek le, és élvezzétek a természetben fellelhető dolgokat. Mivel a baba már szilárd dolgokat eszik, vigyetek egy kis kosárban kedvenc ételeket, gyümölcsöket, piknikezzetek egyet.

 

Vigyetek könyveket nézegetni, olvasni. Keressétek meg a környezetben a benne lévő dolgokat.

 

Gyűjts a terméseztben található dolgokat, pl. kavicsokat, köveket, pitypangot, más virágokat, s takard le őket valamivel. Mondd, "Hová lettek?" és hagyd, hogy a gyermeked megkeresse, felfedezze őket.

 

 

Fújjatok buborékot! Szabadban még élvezetesebb, mint odabent.

 

A babajelek tanulására természetesen mindezek a tevékenységek kiváló alkalmat biztosítanak!

További szabadtéri ötleteket olvashattok hamarosan, nagyobbaknak is!

0 hozzászólás
2013. április 23. kedd

4 tipp, hogy segítsd a baba beszédfejlődését!

 

4 egyszerű módszer, amivel fejlesztheted gyermeked kommunikációjának fejlődését.

 

 

Zene, mondókák, dalok utánmozgással - azt mondják, már a pocakban lévő babák is szeretnek zenét hallgatni. :) Ez lehet, hogy vicccesen hangzik, de biztosan jó hatással van a babára. Viszont a születéstől kezdve érdemes nagyon sokat mondókázni, énekelni a gyermeknek, megszerettetni vele ezeket, hiszen később ez egy fontos csatorna lesz a világ megismeréséhez. Fél éves kor után - vagy amikor már látod, hogy figyel rád a baba - el lehet kezdeni a dalok, mondókák utánmozgással vagy babajelekkel való kísérését.

 

 

Kommentáld a tevékenységeket, beszélj hozzá sokat! - Amikor azt gondolod, még talán nem is érti pontosan, amit mondasz a babádnak, akkor is fontos, hogy sokat beszélj hozzá. Születéstől kezdte egyre több szót fognak megérteni, és szépen lassan észreveszed a visszajelzéseket is. Bármilyen tevékenységet csináltok, kommentáld, meséld el, mi is történik éppen. Pl. kimegyünk a konyhába, eszünk ebédet; megyünk a fürdőszobába, fürödni, előtte levesszük a trikót, a nadrágot, a zoknit, stb. Ezekből rengeteget tanulnak. A szavakat is, illetve az élet egyéb dolgait, összeüggéseit.

 

 

 

Visszajelzés! - Ha úgy látod, hogy valamit szeretne neked "mondani" , már pici kortól válaszolj neki, tudasd vele, hogy megértetted, vagy legalábbis "vetted" hogy próbált feléd kommunikálni. Ha nem érted,azt is mondhatod neki, de mindenképpen fontos, hogy azt érezze, jó és hasznos dolognak tartják az ő próbálkozást. Nagyon fontos a pozitív visszajelzés, így lesz sikerélménye.

 

Soha nem intsd csendre egy pici baba beszédének próbálkozásait!

 

 

 

Könyvnézegetés, esti mese - a könyveket már pár hónapos kortól lehet nézegetni. Vannak kifejezetten pici babáknak szóló képes könyvek, már ezekkel is lehet tanulni például az állatokat, tárgyakat, bármilyen témában. Később jöhetnek az egyre "bonyolultabb" könyvek, de igazából 3-4 éves korig még hosszabb mesét nem érdemes olvasni a gyerekeknek. Az 1-2 éves korosztály még abban talál sikerélményt, ha rámutathat, elmondhatja, vagy jelekkel elmutogathatja, amit lát a képen, tárgyakat, állatokat, tevékenységeket, tehát "kézzel fogható" egyértelmű dolgokat.

 

 

 

 


Tipp: Fontos az esti mese! És ha minden este ugyanazokat a dolgokat tesszük lefekvés előtt (pl. fürdés, pizsama, tej, könyv nézegetés) a kisgyermek könnyebben fog elaludni. A megszokás, a rendszer még szükséges ebben a korban. Szánjunk néhány percet az esti mesére. Nem mellesleg megszerettetjük velük a könyveket.


 

0 hozzászólás
2013. február 22. péntek

3 érdekes játékötlet

 

Otthon vagy a babáddal, kisgyerekeddel? Minden nap egyformának tűnik? Hiába próbálod felkelteni a figyelmét a meglévő játékaival, egyre nehezebb? Esetleg a hétvégéket szeretnéd feldobni egy kicsit?

 

Ha rossz az idő odakint, nem mindig van túl nagy kedvünk kimozdulni. Persze bíztatok mindenkit, hogy amikor csak van lehetőség, menjetek egy kicsit a szabadba a gyerekekkel, mégis vannak olyan napok, amikor erre nem sok lehetőség kínálkozik. Ezekre a napokra gyűjtöttem néhány érdekes játékötletet, amikkel a lakáson belül is remekül elszórakozhattok.

 

1. Fessetek kézzel!

Stílusosan a kezekkel kezdem. :)

Szükséges dolgok:


-bőrbarát festék (ezt akár házilag is elkészítheted, a követlező linken megtalálod a "receptet": Bőrbarát festék házilag )

 

-lehetőség szerint minél nagyobb - legalább A/3-as méretű papírlap

 

-kisebb papírlap - pl A/4-es

 

-néhány ecset

 

-víz

 

 

Nyissátok ki a festéket, és az ecset segítségével kend be vele a gyermek kezét, vagy ha szeretné, ő maga is csinálhata. Hagyd, hogy próbálkozzon! Érdemes a színeket egyesével, külön-külön használni.

A nagyobb lapra, vagy lapokra lehet próbálkozni, nyomdázni a kézzel. A kisebb lapot azért készítetted elő, hogy egy ilyen (mit alább a karácsonyfa), vagy ehhez hasonló műalkotást készítsetek, a dolog a fantáziátokra van bízva. Lehet az évszaknak megfelelően, vagy ha éppen valami ünnep van, de bármit kitalálhattok.)

A kész műveket száradás után közösen fel is ragaszthatjátok a gyerekszoba vagy a játszósarok falára. Nagy büszkeség lesz megmutatni a család többi tagjának, vagy barátoknak.

 

 

 


 

Tipp: Ne csak a gyerek keze legyen festékes! Mutasd meg neki, hogy kell csinálni, biztosan még jobban fogja élvezni a közös festegetést és nyomdázást!


 

 

 

2. Bábszínházat a szobába!

 

Ha nagyobb a gyermeked, és már érdekli, remek móka lesz együtt bábozni a saját, csak neki épített bábszínházában. Ha pici még a babád, akkor pedig te tudsz neki bábozni, hidd el, hogy élvezni fogja.

 

Szükséges dolgok:

 

- nagy pléd, takaró, vagy ha varrni szeretnéd - bármilyen maradék anyag

 

- Valami, amit állvnynak tudsz használni. Ha nem akarod túlbonyolítani, 2 szék is megteszi. Jó lehet még a nyitott ruhaállvány, szobainas, ruhaszárító. Ha szeretnéd máskor is használni, varrhatsz is egy rúdra anyagot, mint a függöny.

 

- sok sok plüss figura, bábok, ujjbábok

 

 

Találjatok ki történetet a plüss állatokkal, bábokkal. Énekeljetek a kedvenc dalokat mondókkat. Ha pici a gyereked és ő még nem tud részt venni a bábozsban, tedd minél érdekesebbé a hangoddal a játékot. Jobban fog figyelni, ha játszol a hangszíneddel.

 

 

 

3. Válogat a kendermagban... :)


Nem kell kendermagnak lennie, jó lesz a rizs is, vagy bármi hasonló apró szemű gabona. Ez egy érdekes játék lesz! Fejlesztjük vele a gyermek érzékelését, gyakorolhatunk színeket, formákat.

 

 

 

Szükséges dolgok:

 

- egy nagyobb tál

 

- rizs, vagy hasonló apróbb beszű gabona, vagy bármi, amit jónak látsz, a konyhából

 

- a képen látható szivacsos, betűs játék, VAGY bármi, ami hasonló, rakosgatós, puzzle, formaválogató, színválogató.

 

 


A képen látható módon helyezd el a kis részeket, betűket, kockákat, puzzle darabokat a rizsben. A gyermek feladata egyértelmű, ki kell keresni a darabokat egyesével a rizsből, és megkeresni a helyét. Ha kész van, lehet előlről kezdeni, vagy egy másik játékkal folytatni.

0 hozzászólás