Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. szeptember 29. vasárnap

Szülői vélemény a babajelekről - egy 3 éves anyukájától

„Shane kisfiam most már lassan 3 éves lesz, így elég sok tapasztalatom van a babajelekkel kapcsolatban. Mi 5 hónapos korában ismerkedtünk meg a jeleléssel, Nekem elsőre nagyon megtetszett ez a módszer, rögtön el is kezdtük tanulni és gyakorolni a jeleket. Részt vettünk egy tanfolyamon is, ami nagyon hasznos volt, hiszen amellett, hogy Shane szocializálódott, én pedig találkozhattam más anyukákkal is, megtanultam rengeteg jelet, amiket aztán otthon meg tudtam tanítani neki. Néhány hét alatt már visszajelelt, nagyon szerette mutatni, ha hallotta kint a kutyákat ugatni, vagy a repülőgépet, autót; ha felkapcsoltuk a lámpát, vagy a ventillátort. A könyvekből pedig mindig elmutogattuk az állatokat, és bármit, amit benne láttunk. Ha szeretett volna kimenni biciklizni, vagy játszani, azt is meg tudta mutatni nekem. A jelbeszéd tanulása mindkettőnknek nagyon élvezetes, szórakoztató volt. Eleinte sok jelet megértett, és bizonyos jeleket csak akkor mutatott, amikor neki szüksége volt rá. De hát, épp ez a dolog lényege, hogy el tudja mondani, mit gondol, mit szeretne, hogy épp álmos, enni szeretne, vagy fáj valamije.
Shane 2 nyelvet tanult és tanul egyszerre, mivel kétnyelvű családban él, és nálunk még abban is nagy segítség volt a jelelés – mikor már valamennyire tudott is beszélni – hogy ha pl. nem tudott egy szót angolul, de tudta a jelét, azt mutatta, így az apukája könnyebben megértette őt, és fordítva én is. Nagyon jól összekapcsolta a két nyelvet, bár ő így igazából 3 nyelvet tanult egyszerre.

 

 

 

Nagyon hamar elkezdett szavakat mondani, és gyors volt a beszédtanulás folyamata is, hiszen már rengeteg szót ismert, sőt a jelekkel mondatokat is tudott alkotni. Most már folyékonyan beszél, és a jeleket nem sokszor használja, de ha valamit, amit kimond, meg szeretne erősíteni, akkor jelel még, illetve van hogy még nem értjük minden szavát, akkor is nagyon hasznos, ha meg tudja mutatni.

 

 

Én úgy gondolom, hogy ezt a foglalkoztatást a babával bármilyen korán el lehet kezdeni, - ha már tud ránk figyelni a pici – mert sok szülő például nem tudja, mivel kösse le a baba figyelmét, vagy mivel fejlessze. Ez egy kiváló módszer erre, otthon, bármikor gyakorolható, és nagyon szeretik a babák, érdekes és szórakoztató számukra. Felkelti a figyelmüket, ezáltal később a többi dologra is sokkal jobban figyelnek majd, fogékonyabbak lesznek, és fejlődik a figyelmük. Nálunk a kommunikáció már nagyon kis kora óta jól működik ez által, és most is látom, hogy sokkal jobban megérti a világ dolgait, és ő is könnyebben megérteti magát. Nem csak a beszéd-, hanem az értelmi fejlődésére is nagyon jó hatással volt. Sok kisgyermek van a környezetünkben, és összehasonlítva őket, Shane sokkal fejlettebb a vele egykorú gyerekeknél. Sokkal több mindent és választékosabban mond, megért mindent, és nyitottabb, érdeklődőbb a világ dolgai felé. Most várjuk a második kisbabánkat, és már alig várom, hogy majd együtt használják a babajeleket. „

0 hozzászólás
2012. október 3. szerda

Többnyelvűség - babajelek

 

 

Korábban már írtam egy bejegyzést Shane-ről, illetve arról, hogy ő három 'nyelven' tanul és kommunikál. Azért tettem idézőjelbe a szót, mert az angol és magyar után a harmadik nyelv természetesen a baba jelbeszéd.Most néhány hónap elteltével újra leírok pár gondolatot, tapasztalatot a babajelek illetve a 3 nyelv hasznlatáról.

 

Csupán tapasztalatokat és véleményt írok a látottakról, de azt biztosan mondhatom, hogy megéri a több nyelv tanítását már minél kisebb korban elkezdeni.

 

 

 


 

Shane 2 éves lesz a hónap végén. Roppant színes és érdeklődő egyéniség. Minden érdekli, és ezt nem is szégyenli kimutatni. Mindig kifejezi a gondolatait, akaratát. Mindenről saját, igazi véleménye van. Nyitott és nagyon barátságos az emberekkel; felnőttekkel, gyerekekkel egyaránt. A jelek tanulásával és használatával már korán megértette és megtanulta, hogyan fejezze ki magát, és hogy mindig van rá mód, hogy "elmondja", amit gondol, vagy szeretne.

 


 

 

Nagyon nagy a szókincse angolul és magyarul is. Ugrásszerűen megnőtt az elmúlt pár hónapban. Most hogy több magyar beszédet hall, rengeteg új magyar szót is tud. És rohamléptekben tanul. Amit hall, szinte egyből megtanulja.

 

Több (2-3) szavas mondatokban kommunikál. A jelelő gyerekek már a jelek tanulásakor megtanulják a 2-3 szavas mondatalkkotást. A beszéd elindulásakor ez rengeteget számít, hiszen ők ennyivel előbbre járnak azoknál, akik nem jeleltek.

 

A babajeleket már nem használja olyan sűrűn - hisz már majdnem mindent meg tud értetni beszéddel, de még előveszi a jeleket:

  • Ha a cumi a szájában van, és mi nem értjük mit mondd, néha jelel.
  • Ha van olyan állatot amit nagyon szeret, akkor mutatja a jelét.
  • Néha csak kedvtelésből jelel könyvnézegetés, éneklés közben.
  • Ami még érdekes, hogy a PLEASE! vagy KÉRLEK! szavak mellé MINDIG használja  a jelet, mintegy megerősítésként, hogy ő most nagyon szeretne valamit.

 

 

A gyerekek ebben a korban vágynak arra, hogy minél több dolgot és összefüggést megtanítsunk nekik, hogy felfedezhessék a világot. Szinte érthetetlenül sok újat képes befogadni, megtanulni. Miért ne tanítsunk meg nekik minél többet, ha képesek, fogékonyak rá?

0 hozzászólás
2012. június 4. hétfő

Tej

Nézegettem a nemrég készült fotókat Shane-ről. Találtam 2 jó képet, amin nagyon jól látszik a "TEJ" jele.

 

Mikor itt voltak, este sokszor könyvnézegetés volt, amikor is mindig mutatta azokat a jeleket, amihez épp kedve volt :)

 

 

A 2 fotó:

 

0 hozzászólás
2012. május 13. vasárnap

Videó Shane-ről könyv nézegetés közben

Mint ahogy korábban írtam, hugom Nóri, és kisfia Shane 3 hetet töltöttek nálunk. Mivel ők nap mint nap használják a babajeleket, sok sok tapasztalattal lettem gazdagabb e 3 hét alatt.

 

Shane szinte egész nap jelel. Még nem kezdett el beszélni, bár már néhány szót mond angolul és magyarul is. Mivel neki  nehezebb a szóbeli kommunkáció, a 2 nyelv egyidejű elsajátítása, már ha mondd is 1-1 szót, egyelőre még nagyrészt jelekkel kíséri azokat.

 

Most egy rövid videót szeretnék megosztani veletek, melyet egyik este vettünk fel, könyv nézegetés közben. Mivel Shane nagyon mozgékony és érdeklődő kisfiú, estére már nagyon fáradt szokott lenni, ami ezen a videón is látható, de azért megmutatott nekünk néhány jelet.

 

 

Ha a videót nem sikerül az oldalon megnézni, az alábbi linken megnézheted:

 

SHANE ESTI JELELŐS VIDEÓJA

0 hozzászólás
2012. április 16. hétfő

Rövid bejelentkezés, és az elefánt jele

 

Mostanában nem jelentkeztem túlságosan gyakran, de ez nem azt jelenti, hogy bármi probléma lenne. Épp ellenkezőleg! Gyűlnek a tapasztalatok, és egyre több "babám" van, akik hétről hétre jönnek, és együtt tanulják velem a babajeleket!

 

Nagyon büszke vagyok rájuk, és a szülőkre, hogy kitartóak, nem adják fel a jelelést. De úgy látom, hogy a legtöbben 1-2 foglalkozás után látják, hogy mennyit tud fejlődni a babájuk, főleg, ha otthon is folytatják a gyakorlást.

 

 

Sajnos fotókat elég ritkán tudok készíteni, de ha minden jól megy, akkor a közeljövőben meg tudok majd osztani veletek több fotót és videót is, hiszen szerdán érkezik hozzánk Shane baba!!! :) Már alig várom, hogy ideérjenek Nórival!3 hétig lesznek itthon velünk, és remélem Shane eljön velem majd a baba jelbeszéd foglalkozásokra is, és megmutatja ott is, mennyi jelet tud.

 

Addig is, míg friss képekkel jövök, hozok egy régi fotót, ami még 1 éve készült a San Diegoi állatkertben!

 

Tanuljuk meg az elefánt jelét! :)

Shane-nel az elefánt jelét tanultuk

Karunkkal az elefánt ormányának formáját mutatjuk

Egész karunkkal mutatjuk az elefánt ormányának "formáját".

 

HAMAROSAN JÖVÜNK!!! Addig is jó gyakorlást nektek!

1 hozzászólás
2012. február 16. csütörtök

A baba, aki 3 nyelven tanul - tapasztalatok a többnyelvűségről

 

 

Megkérdeztem Nórit, a hugomat, aki 3 nyelven is tanítja gyermekét, mondja el véleményét és tapasztalatait erről. Shane most 15 hónapos. Amerikában él, és apukája angolul beszél hozzá, anyukája nagyrészt magyarul. Ezen kívül megtanulták és intenzíven használják a baba jelbeszéd jeleit a mindennapokban.


Lássuk a tapasztalatokat:

 

"Mint 3 nyelven tanuló kisgyermek édesanyja, azt tudom mondani, hogy mindenképp csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy tanítsa gyermekét plusz egy vagy több nyelvre még kiskorában.  Nagyon fogékonyak még ebben a korban, hamar tanulnak, és szeretik, élvezik a tanulást. Úgy hallottam, hogy az intelligenciát is fejleszti a több nyelv tanulása, és a további években is láthatjuk a hasznát. Nálunk persze ez modhatni "kényszer" , de egyátalán nem bánom. :)

 

Shane az állatkertben - a GORILLA jelét mutatja

Shane az állatkertben. A "gorilla" jelét mutatja.

 

 

Shane-nel körülbebül fele-fele arányban beszélünk angolul és magyarul (na jó, az angol talán több) és mindehhez igyekszem mindig jelekkel is kísérni amit mondok. Én magyarul beszélek hozzá egész nap, majd hétvégéken és este, amikor Apa hazajön, valamint a játszótéren, boltban, stb. angolul beszélünk.

 

 

Eddig azt vettem észre, hogy az angol és a magyar beszédet is ugyanúgy megérti. Talán mintha angol szókezdeményeket vélnék felfedezni nála, bár nem nagyon lehet érteni, eléggé összevissza gagyog még. :) A jeleket megérti és mutatja is nekem, hogy mit szeretne éppen. Ez nála nagyon hasznos, mivel nagyon önálló, erőteljes személyiség, mindenről van saját véleménye, nagyon sok minden érdekli, és ezáltal, hogy ismeri a jeleket, úgy gondolom, rengeteg sírást és hisztit tudunk megelőzni. Mivel sokszor mindent azonnal és rögtön szeretne, amikor kitalálja. Ha úgy kellene kitalálgatnom, mit akar mondani, valószínűleg sokszor rég hisztizés lenne a vége. Én személy szerint nagyon örülök, hogy megismertük, és megtanultuk a babajeleket.

 

 

Összességében egyelőre inkább jelekkel kommunikál, a szavakat pedig kezdi utánozni, próbálgatni. Mostani szavak, amiket értek tőle (talán):

 

"baa" (bye - szia) , "ma" (mom - anya), "dada" (daddy - apa), "there" (itt/ott - mikor könyvben mutogat dolgokat), "tya" (yea=yes - igen) "ba" (ball - labda)

 

 

Eddigi tanulmányozásaim alapján nem lennék meglepve, ha az érthető beszéd nála  kicsit később alakulna ki, mivel sok helyen azt olvasni, a kétnyelvű gyerekeknél ez jellemző. Ezért is örülök nagyon, hogy ismerjük a babajeleket. Nem tudom, mi lenne, ha még - lehet hogy még 1 évig is - hosszú távon úgy kellene kitalálnom, mit szeretne tudtomra adni. Viszont így nem bánom, ha kicsit késik is a beszédfejlődése, mivel nagyon hasznos lesz egész életére nézve is, hogy 3 nyelvet ismerni fog!"

 

Sziasztok! Shane vagyok! :)

 

 

WWW.MESELOJELEK.HU

0 hozzászólás
2012. január 17. kedd

Videók - állatok jelei

 

Shane 7 hónaposan próbálgatja tanulni a gorilla hangját, (valaki éppen másnak nevezi el).

 

 

 

Ezen a videón pedig már 15 hónapos, és rengeteg jelet ismer és használ. Látszik, mennyire természetes módon mutatja őket.

 

0 hozzászólás
2011. július 1. péntek

Sok-sok gyerek, vidámság

 

Ma részt vettünk egy nagyon aranyos programon Shane-nel és Nórival.

 

San Diegóban sok kévázó úgy van kialakítva, hogy lehessen programokat szervezni. Ezen a vidám és hangulatos kis helyen még egy színpad is helyet kapott erre a célra!


 

Monta Briant egy elismert baba jelbeszéd oktató itt San Diegóban, ő szervezte ezt az előadást, illetve - ha jól tudom - a testvérével együtt szórakoztatták a gyerekeket. Ő gitározott, és énekelt, Monta pedig jelekkel kísérte. Rengeteg kisgyerek volt, alig fértünk be, és szemmel láthatóan mindenki nagyon jól szórakozott, rettenetesen élvezték a gyerekek!


 

A színpad előtt sikerült elhelyezkednünk, és Shane is tátott szájjal figyelt szinte végig! Napról napra jobban érdeklődik az ilyen dolgok iránt. :)

 

 

Nálunk is lehetne több ilyen ingyenes gyermekprogram! Nem gondoljátok?

0 hozzászólás
2011. június 5. vasárnap

Út az első jelekig

Shane az unokaöcsém, a hugom kisfia. Azt hiszem, neki is nagy szerepe volt abban, hogy elkezdtem...

 

2011. áprilisban jöttem látogatóba néhány hónapra a testvéremhez, és kicsi unokaöcsémhez, Shane-hez. Hogy miért dönöttem az utazás mellett, annak számtalan oka volt. Az biztos, hogy valamilyen változást vártam az utazástól az életemben.

Amikor San Diegoba jöttem, fogalmam sem volt róla, milyen érzések lesznek majd bennem, és vajon milyen gondolatokat szül majd ez a pár hónap. Igy a végéhez közeledve, mondhatom, hogy nem mindennapi. Nem könnyű, sőt néha nagyon is nehéz volt/nehéz megküzdeni a gondolattal, hogy egy időre kiszakadtam otthoni életemből. Főleg a gondolataiban változtatja meg az embert egy ilyan utazás. Sok minden átértékelődik a távolból. A jövőben biztosan rengeteg mindenben fogom előnyét élvezni ennek az utazásnak, de egy valamiben már most bizonyos vagyok. Hogy láthattam Shane-ből ezt a pár hónapnyi fejlődést! És hogy láthattam az első babajeleit! Shane most 7 hónapos. Amikor idejöttem, akkor még 5 hónapos "kisbaba" volt.


Akkor is imádtam, örültem mindennek, amit csinál, de azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül, és most már olyan "kisfiús" lett. Nem mondanám rá, hogy kisbaba. Iszonyatos gyors iramban fejlődik. 5 hónapos korában kezdtünk el vele járni baba jelbeszéd "órákra". Egy héten több ilyen lehetőség is van itt a környéken. Persze ő azokból még nem tanult, mi viszont annál többet. Én pedig az első néhány ilyen program látogatása után elhatároztam, hogy a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni. Onnantól kezdve teljes erővel belevetettem magam az információgyűjtésbe és a jelek tanulásába. És persze Shane-nek is folyton mutogattuk a jeleket.. Azt mondják, onnantól érdemes elkezdeni a tanitását, amikor a babánk már elkezd integetni. Nos, Shane még messze volt ettől, de mi azért csak szorgalmasan mutattuk neki a jeleket. Evésnél a "még" , "enni", aztán kedvenc volt még a "kutya" (mivel Marley kutyával nagy barátságban vannak.)

 

Az egyik foglalkozáson a gyerekek nagy örömére buborákokat fújt az oktató, és egyszer csak odaszólt nekünk, hogy Shane mutatja a buborék jelét. Ő észrevette. Mi nem. Persze, amikor szólt, onnantól már mi is láttuk, és elkezdtünk rá egészen másképp figyelni. Ő már használta a kezét, próbált mutatni. De elsőre - ha nem figyelünk jól - nehéz észrevenni, ha mutatnak egy jelet, mivel nem úgy mutatják, ahogy mi. Ilyen pici korban főleg, hiszen még a kézmozgást nem tudják annyira koordinálni, később ez egyre jobb és jobb lesz. Onnantól kezdve nem volt megállás, folyton fújtuk a buborékot, mutogattunk neki mindent. És most már 4 jel van, amit mutatott eddig (még, buborék, kutya és lámpa), illetve több jelet is megért, de még nem mutat (pl. tej, enni). Ja és persze már egy ideje integet erősen mindenre, és mindenkinek! :)

 

Biztosan vannak, akik elsőre kételkednek ebben, én valahogy az elejétől fogva hittem benne, mivel láttam nagyobb babákat, akik csillogó szemmel, hatalmas örömmel mutatták együtt az oktatóval a zenében hallható jeleket. Ezen kivül pedig Shane csak még jobban megerősitett abban, hogy ezt a dolgot szeretném átadni minél több babának és persze szülőnek.

 

Az alábbi video néhány napja készült. Shane evés közben a "még" jelet mutatja. (A "még" jelét úgy mutatjuk, hogy mindkét kezünkön az ujjak végét összezárjuk, és szembe egymáshoz érintjük, mintha tapsolnánk, csak az ujjaink végével tesszük ezt.)

A "még" jele:

A video:


1 hozzászólás