Mesélő Jelek - (nem csak) baba jelbeszéd

A babák kommunikációja, beszédfejődése, érdekességek, hírek, tapasztalatok a baba jelbeszédről, és más babás témákról.

2013. június 30. vasárnap

Videók 3. - mit mondanak a szülők, és milyen egy foglalkozás

Itt a harmadik viedó, amit az egyik foglalkozáson készítettünk. Szülői vélemény is hallható benne, mint az előző kettőben is.

 

 

Ha nem látod a képet egészben, kattints erre a linkre, és nézd meg a YouTube-on:

http://youtu.be/slEY99m1AUU

 

 

 

0 hozzászólás
2013. június 23. vasárnap

Cikk a Mesélő Jelekről a Kisalföld weboldalán

 

Néhány napja megjelent egy újab cikk a Kisalföld újság weboldalán. Benne röviden olvashattok a baba jelbeszédről, és egy videót is megnézhettek a cikk végén.

 

A következő linkre kattintva elolvashatjátok a cikket:

 

Mielőtt beszélne, már érthetjük kisbabánkat

 

 

 

Ha még nem vagy a Mesélő Jelek Facebook oldal követője, javaslom, keresd meg, mert a közeljövőben indítani fogok egy játékot, amin tanfolyamot lehet majd nyerni!!!

 

Itt megtalálod az oldalt: Mesélő Jelek facebook

0 hozzászólás
2013. június 4. kedd

Videók 2. - mit mondanak a szülők, és milyen egy foglalkozás

 

Bár a YouTube oldalamon megtalálható, megosztom itt is, ez a második videó.

 

Ha nem látod egészben a képet, akkor kattints az alatta lévő linkre.


 

http://youtu.be/6xfkwd4Xmys

0 hozzászólás
2013. május 23. csütörtök

Videók 1. - mit mondanak a szülők és milyen egy foglalkozás

 

Nemrég azt gondoltam, hogy milyen jó volna megörökíteni a baba jelbeszéd foglakozásokat videó formában is. Nekem azért, mert lenne egy (vagy több) jó minőségű videóm, másoknak pedig azért, mert aki még nem ismeri a babajeleket, ezeken a videókon keresztül betekintést kap a foglalkozásokba is, és meghallgathatja a szülők véleményét a baba jelbeszédről. Most hozom az első videót, a többit is megtaláljátok a YouTube videómegosztón, de majd felteszem ide is őket.

 

Ha szeretnétek megmutatni ismerőseiteknek, csak bátran.  A videó vagy akár az oldal linkjét is továbbküldhetitek.

 

A véleményetekre is kíváncsi vagyok, a videó alá, vagy akár itt a bejegyzés alá is írhattok!

 

 

 

Ha szeretnétek folyamatosan értesülni az új videókról, feliratkozhattok a YouTube csatornára is itt: Mesélő Jelek a YouTube-on

 

Hamarosan jön még több videó!

 

 

0 hozzászólás
2013. május 11. szombat

Ha a család nem támogatja a babajelek tanulását

Amíg az ember nem ismerekedik meg közelebbről a baba jelbeszéddel, előfordul, hogy kételyei vannak ezzel kapcsolatban. Néhányan azt gondolják, ha a gyermeknek babajeleket tanítunk, később fog elkezdeni beszélni, vagy ha a jeleket megérted, majd lusta lesz a beszédre. vagy hogy csak mutogatni tanítjuk a gyermeket. Persze, te már tudod, hogy ez nem így van, és hogy a babajelek használata épphogy elindítja, segíti a kommunikációt, és támogatja a beszéd elindulását, és nem csak mutogatunk, hanem beszélünk is mellé. De hogyan értesd ezt meg azzal, aki ezeket még nem tudja? Ha babajelelsz a babáddal, de a nagymama, az apuka, vagy valamlyik rokon rossz szemmel nézi ezt?

 

 

1. Mutass nekik egy videót jeleket használó babákról. A YouTube videómegosztón - akár a Mesélő Jelek oldalán is - találsz számos videót jelelő kisgyerekekről.

Mesélő Jelek YouTube csatorna

 

 

 

 

 

2. Próbáld meg közérthető nyelven elmondani, miért is jó ez.


- Mondhatod példának azokat a jeleket, amiket egyébként is tanítunk a babáknak, még ha nem is hívjuk babajelnek (lsd. 4. pont).

 

- Magyarázd el, hogy nem csak mutogatunk, hanem mindig beszéddel kísérjük a jeleket, így még több beszédet hall.

 

- Mondhatsz példát a bölcsiben, oviban is használt utánmozgásra, kézzel egész testtel...  (Jár az óra tikk-takk... ) mennyire élvezik és imádják a gyerekek.

 

- Elmesélheted, hogy ha sír a gyermeked, és nem tudod, miért, az frusztrációt okoz mindenkiben, a jelekkel pedig nagyobb eséllyel megoldódik egy ilyen helyzet.

 

- Mondd el, hogy ezáltal sikerélménye lesz, és sokkal nyitottabb lesz, szívesebben kommunikál, így a beszédhez is nagyobb kedve lesz.

 

- S még bármit, amit te gondolsz, vagy tapasztaltál.

 

 

 

3. Ha gyermeked már használ jeleket, mutasd meg, mennyire örömmel használja azokat, és magyarázd el, hogy a sikerélmény csakis jó hatással van a kommunikációjára, és a ti kapcsolatotokra.

 

 

4. Mondj példákat arra, hogy az emberek egyébként is tanítanak ilyeneket a babáknak. Csak nem mondják rá, hogy babajel. Pl. pápá - integetés, óra - tikktakk - felemeljük a mutatóujjunkat, és jobbra balra mozgatjuk, halacska - tátogunk, nincs elfogyott - széttárjuk a karunkat, esetleg még mozgatjuk is, felnyújtott kezek - "vegyél fel", és még biztosan jut eszedbe ennél több is, illetve mindenkinél vannak saját, egyéni jelzések. Tehát ez épp ugyanaz, csak még többet tanítunk, ezáltal a gyermek még több dolgot "el tud mondani" mielőtt megtanul beszélni.

 

"Küldj puszit a mamának!" :)

 

5. Vidd el egy bemutatóra, tanfolyami foglalkozásra, vagy összejövetelre, ahol megismerkedhet a baba jelbeszéddel személyesen is, tájékozódhat a módszerről, felteheti kérdéseit egy oktatónak.

 

6. Mutasd meg neki ezt a cikket: Tévhitek a baba jelbeszédről , Vélemények szülőktől

(Hamarosan videók is lesznek, amelyen szülők is elmondják a véleményüket.)

 

 

Ha ezeket a dolgokat türelmesen elmagyarázod, megmutatod annak, aki ellenzi a babajeleket, illetve ha meglátja a kisgyermek csillogó szemeit, tekintetét, örömét jelelés közben, biztos vagyok benne, hogy megérti. Türelem, kitartás, ami a babának és neked jó, arról ne hagyd magad lebeszélni!

 

 

Ha tetszett az írásom, szólj hozzá, vagy küldd tovább az oldal címét ismerőseidnek!

0 hozzászólás
2013. április 28. vasárnap

Videó - jelek az étkezéshez

Ezt a videót már láttátok?

 

Ismét néhány babajelet tanulhattok belőle:

 

0 hozzászólás
2013. április 22. hétfő

Helen Keller története - A kismadár

 

Életem egyik legcsodásabb és legmeghatóbb története a Helen Kellerről szóló, A kismadár című film. Helen Keller egy gyermekkori betegségnek köszönhetően lett siket és vak is.  Abban a korban, amikor ő élt, az 1800-as évek végén még nem igazán voltak lehetőségek ilyen betegségben szenvedők szakszerű kezelésére.  Szerencsére édesanyja nem adta fel a próbálkozást, ami eredményre vezetett. Helen Keller lett az első siketvak, aki főiskolai diplomát szerzett.

 

A film a Helen gyermekkorában játszódik.  Annak a kűzdelemnek és próbálkozásnak lehetünk tanui, ahogy a kislány próbál kitörni a siketség és vakság börtönéből, és amint egy tanárnő pedig végül megtanítani a külvilággal való kommunikációra. Csodás film.

 

Sajnos mostanában nem láttam, hogy játszanák a Tv csatornák, de megtaláltam a YouTube videómegosztón! Be is linkelem ide a címet, ahol meg lehet találni.

 

Szívemből ajánlom nektek, hogy nézzétek meg!

 

 

Leírás a port.hu oldalról:

Helen Keller (Hallie Kate Eisenberg) halmozottan hátrányos lány, akit kezelhetetlen állapota miatt szülei teljesen elzárnak a külvilágtól. Helen csupán dührohamaival képes kommunikálni és ezért szülei már az intézeti elhelyezésén gondolkoznak. Ekkor lép be az életükbe Anne Sullivan (Alison Elliott), a gyengén látó tanárnő, akiben megvan a beleérző képesség és a türelem kellő elegye, hogy Helent visszahozza ebbe a világba. A szülők eleinte ellenzik a tanárnő módszereit, ám hamarosan meglepve tapasztalják a bámulatos eredményt.

 

 

0 hozzászólás
2013. április 10. szerda

Videó - család jelei

 

Készítettem egy újabb videót, melyben a család témakörből mutatok jeleket. Kis segítség, hogy otthon is tudjatok babajeleket tanulni!

 

Hajrá!!! :)

 

 

0 hozzászólás
2013. április 2. kedd

Videó - tavaszi jelek

 

Sziasztok!

 

Lassan tényleg megérkezik a tavasz, úgy gondoltam, segítve egy kicsit az otthoni tanulást, hozok nektek 3 aktuális jelet. Ezek: a tavasz, a nyuszi és a pillangó jelei.


Fogadjátok szeretettel! :)

 

0 hozzászólás
2013. március 28. csütörtök

Icipici kis mese (lencsilány) babajelekkel - videó

0 hozzászólás
2012. május 13. vasárnap

Videó Shane-ről könyv nézegetés közben

Mint ahogy korábban írtam, hugom Nóri, és kisfia Shane 3 hetet töltöttek nálunk. Mivel ők nap mint nap használják a babajeleket, sok sok tapasztalattal lettem gazdagabb e 3 hét alatt.

 

Shane szinte egész nap jelel. Még nem kezdett el beszélni, bár már néhány szót mond angolul és magyarul is. Mivel neki  nehezebb a szóbeli kommunkáció, a 2 nyelv egyidejű elsajátítása, már ha mondd is 1-1 szót, egyelőre még nagyrészt jelekkel kíséri azokat.

 

Most egy rövid videót szeretnék megosztani veletek, melyet egyik este vettünk fel, könyv nézegetés közben. Mivel Shane nagyon mozgékony és érdeklődő kisfiú, estére már nagyon fáradt szokott lenni, ami ezen a videón is látható, de azért megmutatott nekünk néhány jelet.

 

 

Ha a videót nem sikerül az oldalon megnézni, az alábbi linken megnézheted:

 

SHANE ESTI JELELŐS VIDEÓJA

0 hozzászólás
2012. január 17. kedd

Videók - állatok jelei

 

Shane 7 hónaposan próbálgatja tanulni a gorilla hangját, (valaki éppen másnak nevezi el).

 

 

 

Ezen a videón pedig már 15 hónapos, és rengeteg jelet ismer és használ. Látszik, mennyire természetes módon mutatja őket.

 

0 hozzászólás
2011. június 5. vasárnap

Út az első jelekig

Shane az unokaöcsém, a hugom kisfia. Azt hiszem, neki is nagy szerepe volt abban, hogy elkezdtem...

 

2011. áprilisban jöttem látogatóba néhány hónapra a testvéremhez, és kicsi unokaöcsémhez, Shane-hez. Hogy miért dönöttem az utazás mellett, annak számtalan oka volt. Az biztos, hogy valamilyen változást vártam az utazástól az életemben.

Amikor San Diegoba jöttem, fogalmam sem volt róla, milyen érzések lesznek majd bennem, és vajon milyen gondolatokat szül majd ez a pár hónap. Igy a végéhez közeledve, mondhatom, hogy nem mindennapi. Nem könnyű, sőt néha nagyon is nehéz volt/nehéz megküzdeni a gondolattal, hogy egy időre kiszakadtam otthoni életemből. Főleg a gondolataiban változtatja meg az embert egy ilyan utazás. Sok minden átértékelődik a távolból. A jövőben biztosan rengeteg mindenben fogom előnyét élvezni ennek az utazásnak, de egy valamiben már most bizonyos vagyok. Hogy láthattam Shane-ből ezt a pár hónapnyi fejlődést! És hogy láthattam az első babajeleit! Shane most 7 hónapos. Amikor idejöttem, akkor még 5 hónapos "kisbaba" volt.


Akkor is imádtam, örültem mindennek, amit csinál, de azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül, és most már olyan "kisfiús" lett. Nem mondanám rá, hogy kisbaba. Iszonyatos gyors iramban fejlődik. 5 hónapos korában kezdtünk el vele járni baba jelbeszéd "órákra". Egy héten több ilyen lehetőség is van itt a környéken. Persze ő azokból még nem tanult, mi viszont annál többet. Én pedig az első néhány ilyen program látogatása után elhatároztam, hogy a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni. Onnantól kezdve teljes erővel belevetettem magam az információgyűjtésbe és a jelek tanulásába. És persze Shane-nek is folyton mutogattuk a jeleket.. Azt mondják, onnantól érdemes elkezdeni a tanitását, amikor a babánk már elkezd integetni. Nos, Shane még messze volt ettől, de mi azért csak szorgalmasan mutattuk neki a jeleket. Evésnél a "még" , "enni", aztán kedvenc volt még a "kutya" (mivel Marley kutyával nagy barátságban vannak.)

 

Az egyik foglalkozáson a gyerekek nagy örömére buborákokat fújt az oktató, és egyszer csak odaszólt nekünk, hogy Shane mutatja a buborék jelét. Ő észrevette. Mi nem. Persze, amikor szólt, onnantól már mi is láttuk, és elkezdtünk rá egészen másképp figyelni. Ő már használta a kezét, próbált mutatni. De elsőre - ha nem figyelünk jól - nehéz észrevenni, ha mutatnak egy jelet, mivel nem úgy mutatják, ahogy mi. Ilyen pici korban főleg, hiszen még a kézmozgást nem tudják annyira koordinálni, később ez egyre jobb és jobb lesz. Onnantól kezdve nem volt megállás, folyton fújtuk a buborékot, mutogattunk neki mindent. És most már 4 jel van, amit mutatott eddig (még, buborék, kutya és lámpa), illetve több jelet is megért, de még nem mutat (pl. tej, enni). Ja és persze már egy ideje integet erősen mindenre, és mindenkinek! :)

 

Biztosan vannak, akik elsőre kételkednek ebben, én valahogy az elejétől fogva hittem benne, mivel láttam nagyobb babákat, akik csillogó szemmel, hatalmas örömmel mutatták együtt az oktatóval a zenében hallható jeleket. Ezen kivül pedig Shane csak még jobban megerősitett abban, hogy ezt a dolgot szeretném átadni minél több babának és persze szülőnek.

 

Az alábbi video néhány napja készült. Shane evés közben a "még" jelet mutatja. (A "még" jelét úgy mutatjuk, hogy mindkét kezünkön az ujjak végét összezárjuk, és szembe egymáshoz érintjük, mintha tapsolnánk, csak az ujjaink végével tesszük ezt.)

A "még" jele:

A video:


1 hozzászólás